Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Στο τελευταίο σημείωμά μας εξετάσαμε τις συνεισφορές κάθε κράτους – μέλους στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το τι σημαίνουν οι συνεισφορές αυτές. Στόχος μας ήταν να καταδείξουμε ότι δεν πληρώνει μόνο η Γερμανία, αλλά αρκετά κράτη – μέλη συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το παιχνίδι όμως δεν παίζεται σωστά. Και πρέπει να το πούμε. Γιατί όλες οι αρνητικές επιπτώσεις πέφτουν πάνω μας και με τρόπο απαράδεκτα βαρύ! Για να φτάσουμε λοιπόν σε ένα σημείο να μπορούμε να στηρίξουμε ότι οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. δεν παίζουν το παιχνίδι τους σωστά, θα πρέπει να αναλύσουμε κάθε δυνατό επίσημο στοιχείο, που διαδραματίζει ένα ρόλο στο όλο μακροοικονομικό σύστημα ροών και επιπτώσεων στις οικονομίες των κρατών – μελών.
Στη νέα δυναμική των πραγμάτων οι αναπτυσσόμενες τάσεις των ευρωσκεπτικιστών και των φεντεραλιστών κρατούν τα ηνία, όπως φάνηκε και στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης 1. Στη συνέντευξη που έδωσε στο τέλος της συνάντησης των υπουργών της Ευρωζώνης, (πρώτο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2016), ο πρόεδρος του κ. Ντάϊσελμπλουμ, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα και προέβη σε απολογισμό για το πού βρισκόμαστε σχετικά με το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης E.S.M. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί μετά το καλοκαίρι υποστήριξε ο αξιωματούχος αυτός. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι, πριν από το τέλος του έτους στον τραπεζικό τομέα, περίπου € 5 δισ. κατευθύνθηκαν στις τράπεζες, ποσό το οποίο ήταν πολύ μικρότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Και θεωρεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική επιτυχία του προγράμματος και απαραίτητη για να πάρει τον δρόμο της ανάκαμψης η οικονομία στην Ελλάδα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Υπενθύμισε ότι τα όργανα έχουν θέσει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με πιο λεπτομερείς πληροφορίες για την ελληνική κυβέρνηση.
Καμία πρόοδος λοιπόν ως προς το ελληνικό θέμα. Αν φύγομε από το πλαίσιο αυτό αναγκαστικά θα σταθούμε σε δύο άλλα πλαίσια που διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής για τη μακροημέρευση ή μη, της Ε.Ε. Δεν είναι καθόλου δεδομένη, αν θεωρήσουμε ότι ακόμη και η εκφρασμένη πληροφορία στα μέσα ενημέρωσης ότι υψηλά ιστάμενος της  Κομισιόν αναφέρθηκε σε απαγόρευση για να δούμε προς τα πού πάει το Brexit, δηλαδή η έξοδος από την Ε.Ε. της Μεγάλης Βρετανίας. Για τον λόγο αυτό η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. μάλλον θα αναθεωρήσει ισχυρά την παραμονή της στην Ε.Ε., διότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει αρκετά δύσκολη η συμβίωση, προβλέπουν οι ευρωπαίοι αναλυτές. Και με βάση το δίκαιο των συνθηκών, θεωρούμε ότι μάλλον μπορούν να υποχρεώσουν τη Μεγάλη Βρετανία να σκύψει το κεφάλι. Μένει να δούμε τις πιέσεις από τις Η.Π.Α. στον εξ ορισμού σύμμαχό τους!
Ομως εκτός της πολιτικής σημασία έχει να δούμε και προς τα πού πάει η γενική οικονομία. Καλά το χρέος του δημοσίου τομέα. Μα όλες αυτές οι κινήσεις έχουν επιπτώσεις ενδεχομένως ανεπανάληπτου και μη υπολογίσιμου κόστους για οικονομίες, των κρατών της Ευρωζώνης, όπως θα δούμε από την ανάλυση ενός πίνακα που καταφέραμε να συλλέξουμε από την επίσημη κοινοτική πηγή, που είναι η Γιούροστατ.
Ο πίνακας αυτός δείχνει τη δραματική εξέλιξη των πιστώσεων προς τις οικονομίες των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, των χωρών που είναι σε πρόγραμμα ή των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οποιουδήποτε τύπου!
Βέβαια, στη χώρα μας, για την οποία επιχειρούμε την παρούσα αναφορά, τα πράγματα βρίσκονται στο χειρότερο δυνατόν σημείο. Δεν υπάρχει δανειοδότηση για οποιονδήποτε λόγο! Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν κινούνται μηχανισμοί αποτροπής του χειρότερου και από πάνω, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι ψελλίζουν για την ανάπτυξη! Δεν άκουσα κανένα να λέει ότι έχουν καταστρέψει όλοι μαζί τη χώρα!
Μακάρι η παρούσα κυβέρνηση να αναστρέψει το κλίμα, αλλά πώς, αν δεν υπάρχουν πιστώσεις για τον ιδιωτικό τομέα; Το πρόβλημα είναι σωρευμένες ανάγκες, χωρίς διέξοδο κάλυψής τους. Και οι Σκουριές Χαλκιδικής δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η προβληματική του ιδιωτικού τομέα. Και ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια για την αποπομπή ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στις ερχόμενες σημειώσεις μου θα αναλύσω άλλες πλευρές που δείχνουν ότι μόνο όσοι έχουν τα κότσια μπορούν να επιβιώσουν. Για το λόγο αυτό οδεύει προς το γκρεμό η Ε.Ε. Και όμως μπορεί να αλλάξει η προοπτική αυτή, αν αποδεχθούν οι μεγάλοι ότι πρέπει να εξακολουθήσουν την ίδια πολιτική του παρελθόντος, αλλιώς χάνεται οριστικά η εκδημοκράτηση της Ευρώπης και ολοκληρωτικές σκέψεις κάνουν την επανεμφάνισή τους με πολύ σοβαρό και φιδίσιο τρόπο!

1. http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/01/14-eurogroup-jd-remarks/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Remarks+by+J.Dijsselbloem+following+the+Eurogroup+meeting+of+14+January+2016


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα