Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πόσο θα αντέξει η οικονομία

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ένας πόλεμος δυναμιτίζει την παγκόσμια οικονομία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας, “απλώθηκε” πλέον για τα καλά στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η μία μετά την άλλη οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν αυτή την καθοριστικής σημασίας για το εμπόριο, πλωτή οδό προκειμένου να αποφύγουν πιθανές επιθέσεις των Χούθι, με τις όποιες παρακάμψεις να εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων.

Τα εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα μεταφέρουν περίπου το 40% των
αγαθών του εμπορίου Ευρώπης – Ασίας και κορυφαίοι όμιλοι λιανικής ανησυχούν ότι -λόγω της κατάστασης αυτής- σύντομα θα εξαντληθούν αποθέματα περιζήτητων προϊόντων, την ώρα που και βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ήδη κάποιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες και βασικά εξαρτήματα. Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν για τον κίνδυνο σημαντικών ανατιμήσεων σε προϊόντα που εισάγονται από την Ασία, ενώ οι συνέπειες έχουν ήδη αποτυπωθεί και στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Αποτέλεσμα όλων τούτων; Η ανάπτυξη να πιέζεται και ο πληθωρισμός να μεγαλώνει. Πόσο θα αντέξει οι οικονομία; Και βέβαια, πόσο θα αντέξουν -ως απόρροια όλων- οι ίδιες οι κοινωνίες;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα