Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τον γαύρο και την σαρδέλα

Τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στον γαύρο και τη σαρδέλα διερεύνησε Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με Επιστημονική Υπεύθυνη Μεταδιδάκτορα την Δρ. Ευδοξία Σχισμένου. Από τις προσομοιώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος διαπιστώθηκε πως ο υπερέχει ο πληθυσμός του γαύρου έναντι της σαρδέλας στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα είχε θέμα: “Επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και της αλιείας στα μικρά πελαγικά ψάρια: δυναμικά βιοφυσικά μοντέλα στην υπηρεσία της οικοσυστημικής διαχείρισης της αλιείας (CLIMAFISH)”, χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (Γ.Γ.Ε.Κ.) και από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης “1η Προκήρυξη ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών”.
Οπως ανακοινώθηκε, στο έργο αναπτύχθηκε ένα βιοφυσικό μοντέλο που περιγράφει τον κύκλο ζωής των κύριων πελαγικών πόρων (γαύρου και σαρδέλας) στο Βόρειο Αιγαίο και χρησιμοποιήθηκε σε προσομοιώσεις για την διερεύνηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή και η αλιεία στους πληθυσμούς των δύο μικρών πελαγικών ψαριών που αποτελούν το 30% των αλιευμάτων στην Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του έργου:
•Μελετήθηκε η εποχιακή διακύμανση στην κατανομή της ενέργειας στην αύξηση και στην αναπαραγωγή γαύρου και σαρδέλας στο Βόρειο Αιγαίο για ένα χρόνο.
•Μέσα από προσομοιώσεις του μοντέλου αναδείχτηκε ο ανταγωνισμός των δύο ειδών για τη περιορισμένη διαθέσιμη τροφή καθώς και η πληθυσμιακή κυριαρχία του γαύρου έναντι της σαρδέλας στην περιοχή.
•Πειράματα προσομοίωσης κλιματικών σεναρίων έδειξαν ότι σε ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας ο ανταγωνισμός των δύο ειδών ευνοεί τη σαρδέλα, πιθανώς λόγω των πιο δυσμενών συνθηκών που θα αντιμετωπίζει ο γαύρος το καλοκαίρι (μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας και μείωση διαθέσιμης τροφής), κατά την κρίσιμη αναπαραγωγική περίοδο σε σχέση με τις συνθήκες που θα αντιμετωπίζει η σαρδέλα το χειμώνα (μικρότερη αύξηση θερμοκρασίας και μείωση διαθέσιμης τροφής), την περίοδο αναπαραγωγής της, κ.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα