Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Πολλές επιτυχίες και από τα ΕΠΑΛ στις πανελλήνιες εξετάσεις

Πρώτα στις σχολές της προτίμησης τους πέτυχαν και πέρασαν πολλά νέα παιδιά από τα ΕΠΑΛ των Χανίων. Οι δυσκολίες, οι αγωνίες, η χαρά, η ικανοποίηση και οι συμβουλές τους στους… νεότερους είναι το αντικείμενο συζήτησης μαζί τους, καθώς ετοιμάζονται για τις σπουδές τους.

ΑΙΜΙΛΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΑΚΗ- Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης

Στη σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών στη Θεσσαλίνικη πέρασε η Αιμιλία Χαϊδεμενάκη, από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.
«Ήταν η πρώτη μου επιλογή και ο πρώτος στόχος» μας αναφέρει, καθώς βρίσκεται ήδη στη Β. Ελλάδα για να κλείσει σπίτι. Τη ρωτάμε για τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε στην προσπάθεια της. «Γενικά δυσκολεύτηκα στην οργάνωση του χρόνου μου και την περίοδο της καραντίνας με τα μαθήματα μέσω διαδικτύου» απαντάει, ενώ η δική της συμβουλή στα παιδιά που θα μπουν φέτος στη διαδικασία των πανελληνίων είναι να ακολουθήσουν «ένα πρόγραμμα διαβάσματος με διαλείμματα, κάποια δραστηριότητα για ξεκούραση και ποτέ στείρα παπαγαλία…».

ΠΛΑΤΙΝΑΚΗ ΡΑΦΑΗΛΙΑ – Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στα Χανιά

«Με ενδιέφερε το συγκεκριμένο αντικείμενο του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης. Δεν έκανα φροντιστήριο αλλά διάβασα πάρα πολύ», σημειώνει η Ραφαηλία Πλατινάκη από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου που πέρασε στο τμήμα ΜΠΔ στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η περίοδο της καραντίνας όπως μας εξομολογείται «εμένα με ευνόησε πάρα πολύ, γιατί βρήκα περισσότερο χρόνο και διάβασα πάρα πολύ! Από τις εξετάσεις με προβλημάτισαν μόνο τα θέματα των μαθηματικών αλλά τελικά τα κατάφερα. Είχα τη στήριξη των γονιών μου και των φίλων που χάρηκαν με την επιτυχία μου».
Η Ραφαηλία συμβουλεύει τα παιδιά που θα μπουν από φέτος στον “κυκεώνα” των πανελληνίων εξετάσεων «να μην αγχωθούν, να έχουν πίστη στον στόχο τους και τότε σίγουρα θα τα καταφέρουν».

ΒΑΣΩ ΒΑΚΑΚΗ- Οικονομικής Επιστήμης Αθήνα

«Από την Α΄Λυκείου είχα ως στόχο τα Οικονομικά γι’ αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένη που το πέτυχα», είναι τα λόγια της Bάσως Βακάκη που πέρασε στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στην Αθήνα. Επειδή προέρχεται από ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, την ρωτάμε αν τα παιδιά από την επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να αντεπεξέλθουν τις δυσκολίες του Πανεπιστημίου. «Εννοείται ότι μπορούν, αυτό είναι βέβαιο. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά των Γενικών Λυκείων, είναι ισάξια και αυτά που ακούγονται σε βάρος των ΕΠΑΛ αποτελούν στερεότυπα», απαντάει η νέα φοιτήτρια.
Όσο για το άγχος αυτό είναι κάτι που «υπήρχε αλλά το ήλεγχα, δεν το άφησα να με κυριεύσει. Την περίοδο της καραντίνας υπήρχαν δυσκολίες με τα μαθήματα εξ αποστάσεως αλλά τις ξεπέρασα» καταλήγει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ- Πανεπιστήμιο Πειραιά

Απόφοιτος του 1ου ΕΠΑΛ, ο Γιώργος Κουνδουράκης, εισάγεται δεύτερος στη σχολή της πρώτης του επιλογής, στο τμήμα τουριστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Πάντα μου άρεσε η επικοινωνία με τον κόσμο, γι’ αυτό επέλεξα τις τουριστικές σπουδές. Έχω ήδη εργαστεί μία χρονιά στον τουρισμό και είναι κάτι που θέλω να ακολουθήσω επαγγελματικά» τονίζει στα “Χ.Ν.”
Όσο για την απόφασή του να φοιτήσει σε ΕΠΑΛ αντί για Γενικό Λύκειο, τονίζει: «Το ΕΠΑΛ είναι παρεξηγημένο σχολείο. Το θεωρούν υποδεέστερο για κάποιον λόγο, όμως εάν έχεις συγκεκριμένο στόχο μπορείς να περάσεις στη σχολή της επιθυμίας σου με σωστό διάβασμα και πάνω στο αντικείμενο των σπουδών σου. Δηλαδή στο γενικό λύκειο θα διαβάσεις πολύ περισσότερο και χωρίς να υπάρχει λόγος. Έχεις και καλύτερες βάσεις για τη σχολή σου, αφού έχεις διδαχθεί σχετικά μαθήματα».
Η συμβουλή του στα παιδιά που ξεκινούν τώρα την τρίτη λυκείου είναι να έχουν στόχο και να μην αγχωθούν: «Μια χρονιά είναι θα περάσει!».

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΑΚΗ- Ιστορία της τέχνης στην Αθήνα

Στη σχολή Θεωρία και Ιστορίας της Τέχνης στην Αθήνα εισήχθη η Εμμανουέλα Αρχαγγελάκη από το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου: «Ήταν η σχολή προτίμησης μου, παρακολουθούσα στο σχολείο μου στο 3ο ΕΠΑΛ, έκανα φροντιστήριο και γενικά διάβαζα οργανωμένα χωρίς να αφήσω κενά», λέει στα “Χ.Ν.” η κοπέλα που πέρασε 1η στη σχολή της. Η ίδια είναι αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα των σπουδών. «Ίσως ως ιστορικός δεν θα βρω δουλειά εύκολα αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στη συντήρηση έργων τέχνης όπου εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα» καταλήγει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΚΟΚΟΛΑΚΗΣ- Τοπογράφων Μηχανικών Θεσσαλονίκης

Η σχολή των Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν η μεγάλη επιθυμία του Αντώνη Παπαδοκοκολάκη από το 1ο ΕΠΑΛ που κατάφερε και πέρασε πρώτος. «Ήθελα αυτή τη σχολή, γιατί και ο πατέρας μου την ίδια σχολή έχει τελειώσει και με παίρνει από μικρό στη δουλειά του, μου δείχνει πράγματα και τον βοηθάω. Ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα του», μας εξηγεί ο Αντώνης.
Τον ρωτάμε για την περίοδο της καραντίνας. «Τις ημέρες αυτές διάβαζα πάρα πολύ και αυτό με βοήθησε. Επίσης, συγκεντρώθηκα περισσότερο στον στόχο μου» τονίζει ο Αντώνης.
Πλέον ο Αντώνης είναι φοιτητής στη σχολή Τοπογράφων Μηχανικών, μια απαιτητική σχολή, είναι έτοιμος για την πρόκληση; «Νιώθω έτοιμος, έχω τις βάσεις, δεν μπήκα τυχαία, ήταν αυτό που ήθελα να σπουδάσω πάντα», αναφέρει και νιώθει πολύ ικανοποιημένος καθώς «χάρηκαν όλοι με την επιτυχία μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου. Τους έκανα υπερήφανους και δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω ένα “πάρτι” για να τους ευχαριστήσω λόγω του κορωνοϊού αλλά τους το δείχνω με τον τρόπο μου. Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές που μου έκαναν ιδιαίτερα στα μαθήματα ειδικότητας και τους καθηγητές μου στον τομέα δομικών έργων του 1ου ΕΠΑΛ που με βοήθησαν πάρα πολύ».
Όσο για τη δική του συμβουλή στα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις το 2021 ο Αντώνης συστήνει «ψυχραιμία και σταθερό πρόγραμμα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα