Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Πολλά προβλήματα στο ΕΠΑΛ Κισσάμου

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Ε.Π., βουλευτή του ΚΚΕ και Περιφερειακό σύμβουλο, επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Κισάμου και συζήτησε με τον Διευθυντή, τους καθηγητές, τους μαθητές του σχολείου, καθώς και την εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων του Δήμου Κισάμου. Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κισάμου, κ. Χαχλάκης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και μεταφέρθηκε και από την σχολική κοινότητα, τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας είναι τεράστια.
Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία είναι αναγκαία για την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ένα ΕΠΑΛ. Από το σχολείο απουσιάζουν στέγαστρα και περίφραξη, αφήνοντας εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες την σχολική κοινότητα αλλά και τα κοντέινερς που έχουν τοποθετηθεί ύστερα από τον σεισμό του 2019, και αφού το κτίριο που στέγαζε το ΕΠΑΛ κρίθηκε ακατάλληλο.
Επιπλέον, ενώ είχαν ζητηθεί 23 αίθουσες για να καλύψουν τις ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών, τελικά τοποθετήθηκαν μόνο 16 (14 αίθουσες διδασκαλίας και 2 γραφεία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χωριστούν κοντέινερς στα δύο και να στοιβάζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ασφυκτικά μικρούς χώρους, καταπατώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας.
Από την σχολική κοινότητα εκφράστηκε έντονα η αγωνία σε σχέση με την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, για το οποίο είναι άγνωστο τι γίνεται με τη μελέτη και τη χρηματοδότηση. Οι αρμόδιες αρχές (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) μεταθέτουν την ευθύνη η μία στην άλλη, με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς να μη γνωρίζουν κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων σχολείων. Έγινε ξεκάθαρο ότι τα κοντέινερς δεν μπορεί να αποτελέσουν μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Κισάμου και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.
Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε πως τα συγκεκριμένα και ιδιαίτερα προβλήματα στο ΕΠΑΛ Κισάμου, σε συνδυασμό με τα γενικότερα που ισχύουν για όλα τα σχολεία και έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων με ευθύνη της Κυβέρνησης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, για την οποία δικαίως αγωνιά και αγανακτεί η σχολική κοινότητα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι το Κόμμα από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και πως άμεσα θα γίνει παρέμβαση σε Βουλή, Περιφέρεια και Δήμο, διεκδικώντας:
• Άμεση τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών σε εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού.
• Τοποθέτηση περίφραξης και υπόστεγων για την ασφάλεια και την προστασία από τις καιρικές συνθήκες, παίρνοντας επιπλέον υπόψη πως ο χώρος που λειτουργεί το ΕΠΑΛ Κισάμου βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
• Με ευθύνη της Κυβέρνησης και των δομών της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, Δήμος) να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελετών, την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων σχολείων (ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισάμου).
• Να διασφαλιστεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση με ευθύνη Κυβέρνησης και Περιφέρειας για την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα