Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Πολιτιστική Ολυμπιάδα Ειρήνης στους Δελφούς

Το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στον ιερό τόπο των Δελφών, πολιτιστική Ολυμπιάδα της Ειρήνης, από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (και Καλλιτεχνών), και τον Δήμο Χρυσοχούς Κύπρου, υπό την αιγίδα:

– Περιφέρειας Αττικής
– Δήμου Αθηναίων
– Δήμου Δελφών
– Ολυμπιακής Εκεχειρίας
– Pythian Games
– Ομίλου Unesco
– Action Art
Το Σάββατο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με την παρουσία μερικών εκατοντάδων ατόμων και σε κλίμα υπεύθυνου αναστοχασμού. Έστειλαν μηνύματα, με την γλώσσα της ποίησης, του χορού, του θεάτρου και της μουσικής, των τεχνών και του πολιτισμού, σε όλο τον κόσμο. Μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της φιλίας, της συνεργασίας, και των ολυμπιακών αξιών. Υπογράφοντας ψήφισμα για την παγκόσμια ημέρα της Ειρήνης 21 του Σεπτεμβρίου.
Πριν από την έναρξη των εργασιών του διημέρου έγινε προκήρυξη διαγωνισμού, από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και τον Δήμο Χρυσοχού Κύπρου, ποίησης, θεατρικού έργου, μονόπρακτου, μονόλογου και ζωγραφικής για την ειρήνη, με θέμα: «Προώθηση, αναβίωση Πολιτιστικής Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Η έναρξη έγινε το Σάββατο (17/9/2022) και ώρα 18:30. Η παρουσίαση της ροής του προγράμματος έγινε από την Βίκυ Τσιανίκα (εκφωνήτρια της ΕΡΤ), με μια εμπνευσμένη ομιλία της προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, κας Βλαχοπαναγιώτου-Μπατάλια, καθώς και της Κυριακής Δράκου. Στη συνέχεια τραγούδησαν ο κύπριος Δημήτρης Μεσημέρης και ο Μάκης Τσιγάντες τραγούδησε το «φάσμα της ψυχής».
Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό ο Πάρις Κατσίβελος και ο Πάνος Καλτσής και άλλοι. Στη συνέχεια έστειλαν χαιρετισμό στην εκδήλωση, μέσω video, από την Μόσχα, το Μεξικό, την Ινδία και την Τυνησία.
Βραβεύσεις απονεμήθηκαν στους Τζέφρεϋ Λέβετ, καθηγητή πανεπιστημίου, από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΕΛ κο Γιακουμινάκη, τον Δημοσθένη Δεσποτίδη και τον Νικόλαο Τσιγάντε.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία ποιήματος και παραδοσιακούς χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα όπως την Σχολή Δράκου, την Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης, τον Σύλλογο Κρητών Αγίου Δημητρίου, της Χορευτικής Ομάδας Αγίας Ευθυμίας και τον Σύλλογο Γυναικών Δελφών.
Ακολούθησαν θεατρικά δρώμενα, θεατρικός μονόλογος και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων. Έτσι τελείωσαν τα δρώμενα της πρώτης ημέρας, στο τέλος της οποίας ο Δήμος Δελφών με δήμαρχο τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, παρέθεσε στους συμμετέχοντες, πλουσιοπάροχο δείπνο.
Οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας ξεκίνησαν με επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Αγγέλου και της Εύας Σικελιανού, στον προαύλιο χώρο του οποίου φυτεύτηκε δάφνη αντί για κατάθεση στεφάνου.
Αργότερα σε υπαίθριο θεατράκι των Δελφών έγιναν απονομές βραβείων και επαίνων των διαγωνισμών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα