Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πολιτιστική κληρονομιά τα άγρια χόρτα

Πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν τα άγρια χόρτα με τα οποία έχουν τραφεί γενιές και γενιές σε δύσκολες εποχές. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ: «ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ – Μια πολύτιμη κληρονομιά μας», παραγωγής του δήμου Πλατανιά/ΚΕΔΗΠ με τη συνεργασία της “Νέας Τηλεόρασης” και σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Μπικάκη, χθες το βράδυ στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM ΜΑΙΧ).
Οπως είπε στους δημοσιογράφους η Κατερίνα Μπικάκη, το ντοκιμαντέρ: “Αγρια χόρτα, μία πολύτιμη κληρονομιά μας”, μετά την πρώτη προβολή το καλοκαίρι στη μνημειακή ελιά στις Βούβες, προβλήθηκε χθες δεύτερη φορά στο ΜΑΙΧ το οποίο ήταν επιστημονικός σύμβουλος στην πορεία υλοποίησης του ντοκιμαντέρ. Η ίδια τόνισε ότι τα άγρια χόρτα δεν είναι απλά μια τροφή αλλά αποτελούν στοιχείο της αύλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουν καταγραφεί στο ευρετήριο αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Συνδέονται με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις μας και τη λαική σοφία.
Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, σημείωσε ότι το ΜΑΙΧ ενεπλάκη στο ντοκιμαντέρ με τη βοτανολόγο του Χριστίνα Φουρναράκη και τον σεφ Γιάννη Αποστολάκη και υπογράμμισε πως για το ΜΑΙΧ ήταν μια καθοριστική συμβολή στον τομέα της διατροφής.
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε ότι ντοκιμαντέρ όπως το συγκεκριμένο συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ότι μπορεί να εμπλουτίσει το τουριστικό προιόν στο πλαίσιο της κρητικής διατροφής. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στις εκπαιδευτικές μονάδες και θα επιτρέπεται γενικότερα η αναπαραγωγή του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα