Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Πολιτικές… μυλόπετρες!

Eπανήλθε δριμύτερος ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας για δεύτερη φορά ενάντια στην ανακοινωθείσα προ μηνός στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ατεκμηρίωτη πρόταση του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη για μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στα κτήρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και με μια αναλυτική ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε και χθες 20-10-20 στα Χανιώτικα Νέα (https://www.haniotika-nea.gr/dimotiki-vivliothiki-pos-apaxionetai-i-parakatathiki-toy-dimoy/) με τον αιχμηρό τίτλο “Δημοτική Βιβλιοθήκη: Πώς απαξιώνεται η παρακαταθήκη του Δήμου” τεκμηριώνει την αντίθεσή του προς την ατεκμηρίωτη οικονομοτεχνικά και όχι μόνο πρόταση του δημάρχου Χανίων.

• Παραθέτει πραγματικά -και για τούτο πειστικά στοιχεία- για τον σχεδιασμό του δήμου Χανίων για μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων στο κτήριο της οδού Τζανακάκη κατά τη θητεία του και τις δαπάνες που έχουν ήδη καταβληθεί (900.000 ευρώ). Παρουσιάζει, επίσης, την αμελέτητη πρόταση του δημάρχου να μεταφερθεί εκεί η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη του δημοτικού Κήπου. Και του υπενθυμίζει (ή μήπως τον ενημερώνει θεωρώντας ότι έχει άγνοια;) ότι σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό για τις βιβλιοθήκες του δήμου και η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη ανακαινίστηκε μόλις πριν δυο χρόνια. Με δαπάνες του δήμου Χανίων. Δηλαδή, δαπάνες ημών των Χανιωτών.

• Ταυτόχρονα αναδεικνύει το ΜΗ βιώσιμο του εγχειρήματος μεταφοράς της δημοτικής βιβλιοθήκης στο λόφο Καστέλι, το υψηλό κόστος ανακατασκευής λόγω και του μεγέθους των κτηρίων σε σχέση με τα 800 τ.μ. του κτηρίου της Τζανακάκη αλλά και των υψηλών ενοικίων που θα κληθεί να καταβάλει ετησίως ο δήμος στο Πολυτεχνείο (σ.σ. ουκ αν λάβει παρά του μη έχοντος, λέει ο Ραν ταν πλαν).

• Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με την πρόταση του κ. Βάμβουκα για εκπαιδευτικές καινοτόμες χρήσεις των κτηρίων αυτών (προφανώς σε συμφωνία με το Πολυτεχνείο, πώς αλλιώς;) οι επισημάνσεις και η αντίθεσή του στην αλλαγή σχεδιασμού του δήμου για μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης μετά και τις δαπάνες που έχουν ήδη γίνει, είναι ουσιαστικές και πειστικές. Καθώς ο δήμος πρέπει να έχει συνέχεια. Και η κάθε επόμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί να ακυρώνει ολοκληρωμένους σχεδιασμούς της προηγούμενης που έχουν ψηφιστεί από το Δ.Σ. Με συνέπεια και τη σοβαρή απώλεια δαπανών.
Πολιτικά ζητήματα

• Και αυτό είναι ένα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζήτημα. Καθώς η παράταξη Βάμβουκα είναι η μία από τις δύο που στηρίζουν τη δημοτική αρχή για να μπορεί να έχει πλειοψηφία.

• Παρόμοια στάση -για άλλους λόγους- τήρησε τότε και η παράταξη Δαμιανάκη. Γι’ αυτό άλλωστε αναγκάστηκε ο δήμαρχος να αποσύρει το θέμα για το οποίο ζητούσε έγκριση χωρίς καμιά τεκμηρίωση και χωρίς συμφωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως ζητούσε και η παράταξη Αρχοντάκη.

• Άλλο πολιτικό ζήτημα είναι ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έχουν άλλες “ιδέες” και αντιπροτείνουν άλλες χρήσεις για τα κτήρια που έχουν ενοικιαστεί σε επενδυτή. Μάλιστα ο κ. Γιακουμογιαννάκης από την παράταξη Δαμιανάκη ζητά και δημοψήφισμα για το τι θέλει ο χανιώτικος λαός.

• Πέραν αυτών. Εάν το θέμα επανεισαχθεί στο Δ.Σ. πρέπει να δούμε τι θα ψηφίσει τόσο η παράταξη Βάμβουκα όσο και η παράταξη Δαμιανάκη που «στηρίζουν» τη δημοτική αρχή.

• Ένα ακόμα πολιτικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα πολιτικής ευθιξίας, κατά τη γνώμη μας, είναι τι θα ψηφίσει ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Χανίων επί θητείας Βάμβουκα. Ως συνυπεύθυνος για τον σχεδιασμό μεταφοράς της δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο της Τζανακάκη.

• Ο οποίος παραμένει και τώρα αντιδήμαρχος τεχνικών έργων επί Σημανδηράκη. Θα «αδειάσει» τον προηγούμενο εαυτό του; ΄Η τον τωρινό; Διότι ακόμα και το «παρών» είναι άδειασμα. Και των δύο! Και επειδή ήδη υπάρχει μια αντίφαση για στον χειρισμό έργων από την πρώην και νυν δημοτική αρχή (εύλογο ίσως αν ο κατεξοχήν αρμόδιος αντιδήμαρχος ήταν διαφορετικός) κάποτε πρέπει κανείς να διαλέγει ξεκάθαρα με ποιους πηγαίνει και ποιους αφήνει. Και φυσικά θα κριθεί για τις επιλογές του.
Δεν ταυτίζεται

• Υπάρχει όμως κι άλλο πολιτικό ζήτημα! Αυτό που εκ των πραγμάτων τίθεται μετά την τελευταία ανακοίνωση (16-10-20) της “Πρωτοβουλίας πολιτών” ενάντια στην επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης για αξιοποίηση των κτηρίων του.

• Σ’ αυτήν η “πρωτοβουλία” αυτοπροσδιορίζεται πλέον και πολιτικά ως «πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα». Και ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τη θετική ανταπόκριση» (σ.σ. του δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη και του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή στους οποίους αναφέρεται προηγουμένως), η Πρωτοβουλία ως μία πολυσυλλεκτική και κινηματική συλλογικότητα διατύπωσης προτάσεων δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατηρεί την πλήρη αυτονομία της και επιδιώκει τη σύγκλιση και τη συναίνεση στον στρατηγικό στόχο που είναι η μη ξενοδοχοποίηση των μνημείων…».

• Ουσιαστικά δηλαδή δεν συμφωνεί με τους θεσμικούς της πόλης. Άρα με την πρόταση του δημάρχου Χανίων για δημοτική βιβλιοθήκη. Την οποία πρόταση στηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων! Ρεζουμέ Ραν ταν πλαν:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα