Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Πολιτικά και Ιοβόλα… Σταγονίδια!

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρίσκεται τις μέρες αυτές ο όρος “σταγονίδια”, ο οποίος, βέβαια, δεν είναι καθόλου καινούργιος, αφού χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Ομως, εκείνος που έκανε διάσημα τα “σταγονίδια” ήταν ο Ε. Αβέρωφ όταν ως υπουργός Εθνικής Αμυνας το 1976 απάντησε στον Λ. Κύρκο, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν «σταγονίδια χουντικών» στο στράτευμα!
Ετσι, η λέξη “σταγονίδια” καθιερώθηκε και μάλιστα λεξικογραφήθηκε από τον Μπαμπινιώτη, ενώ συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική.
Σήμερα, ο όρος επανέρχεται εξαιτίας της επίσημης ενοχοποίησης “των σταγονιδίων” ως ιοβόλων, αφού θεωρούνται ότι εκσφενδονίζουν τον κορωνοϊό με βήχα, φτέρνισμα και αναπνοή και η αποτροπή της δράσης τους, οδήγησε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον πλανήτη σε ιδιότυπη φυλάκιση, με εγκλεισμό στα σπίτια τους!
Ωστόσο επειδή ο εγκλεισμός και άρα η αδρανοποίηση, εκατομμυρίων ανθρώπων επί μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα θα έχει ανυπολόγιστες και ενδεχόμενα ανεξέλικτες οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες, ευλόγα δημιουργούνται διάφορες απορίες.
Ετσι, σοβαρό ερώτημα αποτελεί το γιατί οι έρευνες που γίνονται διεθνώς, ακούμε ότι στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων και πολύ λίγο ή καθόλου στη βαθύτερη μελέτη μέσων αποτροπής της γένεσης και διάδοσης του ιού.
Ομως οι κλιματικές συνθήκες π.χ. και κυρίως η θερμοκρασία και η υγρασία που σίγουρα επηρεάζουν την ταχύτητα εξάτμισης των σταγονιδίων, εμφανέστατα δείχνουν ότι ασκούν κομβικό ρόλο στη διασπορά των ιών. Και η μειωμένη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, αλλά και στις χώρες της Β. Αφρικής, μάλλον αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι κλιματικές συνθήκες παίζουν ρόλο, ίσως αποφασιστικότερο από ό,τι τα μέτρα!
Επομένως τα Κράτη οφείλουν να ενδιαφερθούν περισσότερο από τις πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες, (οι οποίες προφανώς ενδιαφέρονται μονο για αποκόμιση τεράστιων κερδών) για την έρευνα των συνθηκών γένεσης και μετάδοσης όχι μόνο του κορωνοϊού άλλα και άλλων ιών. Και η ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» μάλλον πρέπει να αποτελέσει γενική στρατηγική τους!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα