Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Πολίτες στα Χανιά, εγκλωβισμένοι στα ψυχοφάρμακα

Eξαρση των εξαρτήσεων από νόμιμα συνταγογραφούμενα ψυχοφάρμακα διαπιστώνουν οι άνθρωποι του Συμβουλευτικού Σταθμού του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) “Αριάδνη” στα Χανιά, ενώ στους νέους και τους εφήβους κύριες μορφές εξάρτησης αποτελούν το αλκοόλ και το διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο νέος χώρος του Συμβουλευτικού Σταθμού στο ισόγειο του κτιρίου που στεγάζει τη δομή στην οδό Σφακιανάκη 13, που θα προσφέρει τη δυνατότητα παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ανθρώπων με αναπηρία.

ΝΟΜΙΜΗ… ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Ο υπεύθυνος του Σταθμού Γ. Γαβριλάκης
Ο υπεύθυνος του Σταθμού Γ. Γαβριλάκης

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στα Χανιά, Γιώργος Γαβριλάκης, το επεσήμανε ότι τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τάση αύξησης των εξαρτήσεων από βενζοδιαζεπίνες δηλαδή από νόμιμα συνταγογραφούμενα φάρμακα (ηρεμιστικά, υπνωτικά κ.ά.). Μια τάση που αφορά τόσο άτομα που έχουν προβλήματα εξάρτησης κι από παράνομες ουσίες όσο και άτομα χωρίς ιστορικό άλλων εξαρτήσεων. «Ο παλιός χρήσης της ηρωίνης που υπήρχε τη δεκαετία του ‘80 και ίσως του ‘90 δεν υπάρχει πια. Όλοι είναι πολυχρήστες και νόμιμα συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία προμηθεύονται κυρίως στην παράνομη αγορά. Έχουμε, όμως, και αιτήματα από ανθρώπους επαγγελματίες, οικογενειάρχες κ.λπ. που έχουν εξαρτηθεί από αυτά τα φάρμακα και δεν μπορούν να τα κόψουν», σημείωσε ο κ. Γαβριλάκης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για φάρμακα που δημιουργούν ισχυρή εξάρτηση η οποία δύσκολα διακόπτεται καθώς αφορά νόμιμες ουσίες που δημιουργούν την αίσθηση στον χρήση ότι είναι καλά κι ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ειδικότερα για τους νέους, σύμφωνα πάντα με τα αιτήματα που δέχεται ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά, οι κυριότερες πηγές εξάρτησης είναι το αλκοόλ και το διαδίκτυο.
«Από τα 200 άτομα που παρέχουμε υπηρεσίες συστηματικά σε εβδομαδιαίο επίπεδο περίπου 20 είναι έφηβοι που έχουν πρόβλημα με ουσίες, αλκοόλ και διαδίκτυο. Ωστόσο, ειδικά στο αλκοόλ το έλλειμμα της θεραπείας, όπως λέμε, ανέρχεται στο 95%. Δηλαδή από τους 100 ανθρώπους που έχουν πρόβλημα μόλις οι 5 αναζητάνε θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Γαβριλάκης και συμπλήρωσε ότι συνήθως αναζητείται βοήθεια είτε έπειτα από κάποιο πρόβλημα υγείας είτε έπειτα από κάποιο τροχαίο ατύχημα.
«Δυστυχώς μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο η οικογένεια έχει την τάση να δικαιολογεί το παιδί, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται μια μετάθεση της εξάρτησης χωρίς να λύνεται το πρόβλημα. Δηλαδή μπορεί να φύγει ένα παιδί από το αλκοόλ αλλά να πάει σε μια άλλη μορφή εξάρτησης», ανέφερε ο κ. Γαβριλάκης και τόνισε ότι θεραπεία ουσιαστικά σημαίνει η αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς ανεξάρτητα από τη μορφή της εξάρτησης.

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο μεταξύ, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση των γραφείων του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά στην οδό Σφακιανάκη 13 έπειτα από τη διαμόρφωση του ισόγειου χώρου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη και γραφεία συναντήσεων.
Στην προσπάθεια έχει συμβάλει καθοριστικά ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», το ξυλουργείο του ΚΕΘΕΑ κ.ά.
Όπως εξήγησε ο κ. Γαβριλάκης ο νέος χώρος θα δώσει τη δυνατότητα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών καθώς δεν θα συνωστίζονται πια άνθρωποι με μεγάλη διαφορά ηλικίας (π.χ. έφηβοι με ενήλικους) και διαφορετικά προβλήματα στον ίδιο χώρο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ΑμεΑ.

Πληροφορίες
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στα Χανιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 προσφέροντας υπηρεσίες σε εξαρτημένους, εφήβους και ενήλικους, και τις οικογένειές τους από παράνομες ουσίες. Από το 2012 προσφέρει υπηρεσίες σε εξαρτημένους και τις οικογένειές τους και για τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κ.ά.). Συγχρόνως, προσφέρει προγράμματα συμβουλευτικής στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων και την Αγροτική Φυλακή στην Αγιά. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Ο Σταθμός είναι ανοιχτός από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28210-87040.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα