Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Πολυδιάστατος ο ρόλος του ΚΕΝΑΠ στη Σούδα

Ο πολυδιάστατος ρόλος του νατοϊκού Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εδρεύει στη Σούδα, επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση του τοπικού παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ στα “Αστέρια” του Πεδίου Βολής Κρήτης

H παρουσίαση του ρόλου του ΚΕΝΑΠ έγινε από τον διοικητή του Στέλιο Κωσταλά, ο οποίος στάθηκε στην εκπαίδευση σε επιχειρήσεις για την προστασία γεωτρύπανων αλλά και γενικότερα εξορυκτικών εργασιών σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται οι σχετικές εργασίες. Μίλησε επίσης και για «οφέλη της τοπικής κοινωνίας από τη λειτουργία του ΚΕΝΑΠ από το οποίο ετησίως περνάνε 2.500 εκπαιδευόμενοι.»

Για την επιλογή της Σούδας ως τόπο ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου πριν από 11 χρόνια τόνισε πως αποδεικνύει τη στρατηγική θέση της Κρήτης «ανάμεσα σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα», ενώ υπογράμμισε πως το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί ως “one stop shop” δηλαδή ένας χώρος δίπλα στο Πεδίο Βολής, στην 115 ΠΜ. στο Ναύσταθμο στην Αμερικανική βάση που μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλες ευκολίες. Ειδικά για την Αμερικανική ναυτική βάση είπε πως είναι η μοναδική στη Μεσόγειο όπου ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να δέσει σε κατάλληλο χώρο (κάτι που σημαίνει ότι το 75% του προσωπικού του μπορεί να είναι ελεύθερο και το 25% σε υπηρεσία, ενώ αντίθετα όταν παραμένει σε ανοικτά το 75% πρέπει να είναι σε επιφυλακή και το 25% μόνο ελεύθερο). Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ότι πέρα από τον Έλληνα διοικητή, ο υποδιοικητής είναι πάντα Τούρκος.

«Είναι μια ευκαιρία, ένα πολύ καλό παράδειγμα διεθνώς πως αν υπάρξει συνεργασία μπορεί να υπάρξει αυτό που λέμε success story» τόνισε ο κ. Κωστάλας. Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά των δυνατοτήτων του ΚΕΝΑΠ (επιχειρησιακός χώρος, εξοπλισμός) παρουσιάζοντας και τον “πειρατικό του στόλο”, μια σειρά από σκάφη που κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις “αντι-πειρατείας” στον κόλπο του Άντεν και δόθηκαν στο Κέντρο για την καλύτερη προετοιμασία του.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της εκδήλωσης, το τοπικό παράρτημα της ΑΧΕΠΑ το πρόσφερε στην Ι.Μ. Κυδωνίας-Αποκορωνου. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, οι υποψήφιοι κ. Γρ. Αρχοντάκης και Ε. Δαμιανάκης, οι διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων και της αστυνομίας κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα