Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Πόλη – “φάντασμα” ο Πλατανιάς

Κατεβασμένα ρολά, κλειστές πόρτες, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα που συναντάς στον δρόμο, για τον Πλατανιά, έναν από τους βασικούς “οικονομικούς πνεύμονες” των Χανίων, όπου η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα τουριστική περίοδο!

«Το πρόβλημα για τον Πλατανιά είναι πιο έντονο σε σύγκριση και με τον υπόλοιπο νομό Χανίων αλλά και την Κρήτη γενικότερα. Ο Πλατανιάς δουλεύει με ποσοστό 95% με Σκανδιναβούς. Οι χώρες αυτές έχουν κλείσει τα δρομολόγια προς το εξωτερικό μέχρι τον Αύγουστο. Εμείς δουλεύουμε με tour operator όχι μεμονωμένους πελάτες ή βραχυχρόνια μίσθωση (ΑirBnB) επομένως αν δεν ξεκινήσουν οι οργανωμένες πτήσεις από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία δεν θα λειτουργήσει τίποτα στον Πλατανιά» επισημαίνει ο κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης, αντιπρόεδρος του “Συλλόγου Επιχειρηματιών Πλατανιά”.
Ο ίδιος εκτιμά ότι δύο είναι τα σενάρια. Το πρώτο να ξεκινήσει κάποια τουριστική κίνηση τον Αύγουστο αν επιτραπούν τα αεροπορικά δρομολόγια από τις Σκανδιναβικές χώρες και ξεκινήσουν να φέρνουν κόσμο οι tour operator, το δεύτερο να μην προχωρήσει τίποτα και η κατάσταση να παραμείνει ως έχει σήμερα.
«Κακά τα ψέματα, οι Έλληνες που έρχονταν στον Πλατανιά ήταν λίγοι και δεν νομίζω ότι θα έλθουν φέτος. Κάναμε μια προσπάθεια με spot σε χώρες εκτός των Σκανδιναβικών αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα χρόνο- έξι μήνες χωρίς και πάλι να μπορεί να καλύψει τη ζημιά» υπογραμμίζει ο κ. Κοκολοδημητράκης. Οι επαγγελματίες μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης τους.
«Μείωσαν το ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τους καφέδες και τα αναψυκτικά, τι να μας κάνει αυτό από τη στιγμή που δεν ανοίγουμε; Επίσης αύξησαν τον αριθμό των δόσεων εισοδήματος, αστεία πράγματα όταν είμαστε κλειστοί! Ο Δήμος το μόνο που έκανε ήταν μια αναστολή στα πάγια δημοτικά τέλη και στην αποχέτευση και το νερό ΔΕΥΑΒΑ για δύο μήνες. Μας δεν παράγουμε καθόλου λύματα, ούτε απορρίμματα είμαστε κλειστοί για ποιο λόγα να πληρώνουμε δημοτικά τέλη;» αναρωτιέται ο κ. Κοκολοδημητράκης.
«Από τουρισμός δεν υπάρχει τίποτα και οι ντόπιοι ακόμα είναι σφιγμένοι και κουμπωμένοι και μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο» αναφέρει η κ. Γιούλη Μαστοράκη, επαγγελματίας στο κέντρο του Πλατανιά. Το κατάστημα της – εστιατόριο- δεν λειτουργεί, ενώ το καφενείο πρωί Κυριακής λειτουργεί χωρίς…πελάτες.
«Η περιοχή μας δουλεύει ως επί το πλείστον με Σκανδιναβούς και μάλιστα με επαναλαμβανόμενο τουρισμό με επισκέπτες που έρχονται εδώ και 10,20 και 30 χρόνια! Όλοι αυτοί μας στέλνουν μηνύματα ότι θέλουν να έλθουν και ελπίζουν οι περισσότεροι ότι θα έλθουν τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε και αν γίνει αυτό, θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τον Πλατανιά γιατί ζούμε και αναπνέουμε από το μαζικό τουρισμό. Μια περιοχή με τόσες χιλιάδες κλίνες πως θα επιβιώσει; Και σημειωτέον είμαστε κλειστά από τον Οκτώβρη του 2019 και αν δεν δουλέψουμε φέτος πάμε στον Απρίλη του 2021, 18 μήνες δηλαδή χωρίς δουλειά όταν τα ενοίκια τρέχουν, τα πάγια έξοδα έρχονται κανονικά και το μοναδικό που έχουμε λάβει είναι…800 ευρώ!» σημειώνει η κ. Μαστοράκη. Στο κατάστημα της είχε πέρυσι 10 άτομα προσωπικό, ενώ φέτος δεν έχει ακόμα προσλάβει κανένα.
Τρεις ημέρες είναι που έχουν ανοίξει τη ψησταριά-σουβλατζίδικο τους οι αδελφοί Σαρρή. «Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, είμαστε αισιόδοξοι ότι τον επόμενο μήνα κάτι θα κινηθεί. Δεν περιμένουμε πολύ κόσμο μακάρι να έλθει το 20-30% αλλά να έλθει τον Ιούλιο γιατί αν περιμένουμε τον Σεπτέμβρη για να δουλέψουμε… τελειώσαμε» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σαρρής, συμπληρώνοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι όπως είναι σήμερα θα αναγκαστεί και αυτός να κλείσει. Το κατάστημα του είναι ιδιόκτητο αλλά το δουλεύει ο ίδιος, η σύζυγος του και ο αδελφός του ενώ πέρυσι είχε και 4 άτομα προσωπικό που φέτος δεν έχει προσλάβει.
«Η προετοιμασία στον Πλατανιά είναι να ανοίξουν τα μαγαζιά τον Ιούλιο. Ίσως γιατί ποντάρουμε ότι θα κατέβουν κάποιοι Έλληνες. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία. Eίναι σημαντικό να δουλέψουμε έστω και για δύο μήνες, ώστε να υπάρξει μια συνέχεια να μην χαθεί η “πιάτσα” , να μπορέσουμε να υπάρχουμε και του χρόνου» λέει ο κ. Γιώργος Κουκουτσάκης πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατανιά.

Πρόβλημα τα ενοίκια
«Δίνω ενοίκιο 1200 το ευρώ το μήνα και είμαι κλειστός από τον Οκτώβριο. Δεν βλέπω να ανοίγουμε φέτος και σκέφτομαι σοβαρά να ξενοικιάσω το μαγαζί γιατί δεν μπορώ να ανταπεξέλθω» μας είπε ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί επαγγελματίες έχουν ζητήσει αναπροσαρμογή των ενοικίων, μειώσεις και άλλες διευκολύνσεις από τους ιδιοκτήτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα