Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Πολεμικό θέατρο και στη Συρία;

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προσφάτως, συζητήθηκε μεταξύ των άλλων και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στα σύνορα της του Ιράκ και της Συρίας. Η αμερικανική διπλωματία με τον Μπλίνκεν διαπίστωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη ν’ αποκλιμακώσει τη θέση της στα σύνοράτης με Ιράκ και Συρία, όσο καθυστερείται η αποδοχή των αιτημάτων της για τα F-16 και τη μη άρση των κυρώσεων για τους S-400.
Το επεκτατικό αφήγημα του προέδρου των Τούρκων, να προβεί μετά τους βομβαρδισμούς και σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, για να αναγκάσει τον Άσαντ να συνδιαλεχθεί μαζί του, θέτει σε προβληματισμό τους Αμερικανούς, να αποσυρθούν απ’ τη Συρία ή να παραμείνουν.

Ο Μπάιντεν, όμως, δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τους Κούρδους. Δεν πρόκειται να το κάνει για ν’ αποφύγει την απαξίωση των ΗΠΑ ως μεγάλη Δύναμη στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής αφενός, αφετέρου να μη δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, όπως έγινε στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν εξανάγκασαν τον αμερικανικό στρατό σε άτακτη υποχώρηση. Πάντως οι Αμερικανοί παρά τις πιέσεις Ρωσίας και Τουρκίας θα δυσκολευτούν ν’ αντισταθούν. Δεν θέλουν να χάσουν την εμπιστοσύνη των Κούρδων, ούτε και να ανεχθούν τη χερσαία επέμβαση της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει ν’ αξιοποιήσει στο έπακρον την αναβάθμισή του στον περίγυρό του. Η υποτίμηση αλλά και η υπερτίμηση του αντιπάλου είναι λάθος. Το ερώτημα αν εισβάλει στη Συρία με χερσαίες δυνάμεις είναι παρακινδυνευμένο. Έχει μπροστά του τις εκλογές και δεν τον συμφέρει να τις διενεργήσει ευρισκόμενος σε ρήξη με τις ΗΠΑ. Αν ανασυνταχθεί και αγνοήσει τις υποδείξεις, θα δούμε να κάνει και χερσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς, εξυπακούεται ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα ν’ ανοίξει νέο μέτωπο με την Ελλάδα, διότι δεν είναι σε θέση να συντηρεί δύο μέτωπα. Εξάλλου ο Ερντογάν δεν μπορεί να παραπλανάται ότι θα κάνει “περίπατο” στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του, ότι οι ΗΠΑ είναι αυτονόητο πως δεν «σηκώνουν κουβέντα» στην ποδηγεσία των επιλογών τους από εταίρο ή σύμμαχο, όσο ισχυρός κι αν είναι. Δεν αποδέχεται τον αναθεωρητισμό και είναι προσανατολισμένος στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Ένα σενάριο προσέγγισης Ερντογάν – Άσαντ είναι να επανέλθει το κουρδικό στοιχείο των περιοχών της Συρίας υπό τον έλεγχο της Δαμασκού με την προϋπόθεση δέσμευσης Μόσχας και Άγκυρας, ότι θα αποχωρήσουν απ’ αυτές τις περιοχές. Τότε οι Αμερικανοί δεν θα δεχθούν την κοινή θέληση Ρώσων, Τούρκων και Σύριων ν’ αποχωρήσουν οριστικά.
Είναι και το άλλο δίλημμα που εξυφαίνεται στις ΗΠΑ. Να θυσιάσουν τους Κούρδους για να μη χάσουν τους Τούρκους ή να αναγκαστούν να διαπραγματευτούν με τη Μόσχα και τη Δαμασκό για τη μελλοντική τους ασφάλεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα