Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Πολεμάμε τον ρατσισμό … Ανεχόμαστε το διαφορετικό…

Η 4η Διασχολική συνάντηση στη Ρουμανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης Erasmus + «Fight against Discrimination and Racism». πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Απριλίου και 4 Μαΐου 2018. Η συνάντηση είχε ως βασικό αντικείμενο το ρατσιστικό λόγο και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Παράλληλα έγινε προσπάθεια να βρεθούν τρόποι επικοινωνίας μέσα από τη μουσική και χορευτική παράδοση των διαφορετικών πολιτισμών. Η αποστολή του σχολείου μας αποτελούνταν από τις μαθήτριες Θυμάκη Γεωργία, Μπραχουσάι Ντόνα, Μανατάκη Φωτεινή, Φλεμετάκη Ασπασία και Χαιρετάκη Αργυρώ. Υπεύθυνες καθηγήτριες για τη συγκεκριμένη αποστολή ήταν η Όλγα Καραδάκη και η Ελένη Ατσαλάκη. Επίσης, σημαντική υποστήριξη προσέφερε το Μουσικό Εργαστήριο του Γυμνασίου Βάμου.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση του ρατσιστικού λόγου πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δραστηριότητες που στόχο είχαν τη γνωριμία μας με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον φυσικό πλούτο της Ρουμανίας. Περιηγηθήκαμε στο Βουκουρέστι και τη χαριτωμένη παλιά πόλη, το άλλοτε «Παρίσι της Ανατολής», επισκεφτήκαμε το Δέλτα του Δούναβη, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας, την Τουλτσέα που είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής αποικίας, ορθόδοξα μοναστήρια στολισμένα με χρυσά ψηφιδωτά επηρεασμένα από τη βυζαντινή τεχνοτροπία και την αρχαιότερη οροσειρά της Ευρώπης.
Τέλος, επισκεφτήκαμε το σχολείο της διοργανώτριας χώρας, παρακολουθήσαμε μαθήματα και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ρουμανίας. Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των εργασιών των υπόλοιπων συμμετεχόντων σχετικά με το ρατσιστικό λόγο, και παρουσιάσαμε και εμείς τη δική μας εργασία σχετικά με τον ρατσιστικό λόγο, τις πηγές από τις οποίες προέρχεται, τις αιτίες που τον προκαλούν, πότε παραβιάζει τη νομιμότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παρουσιάσαμε, επίσης, τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που είχε απαντηθεί από μαθητές του σχολείου μας, αφού πρώτα είχαν παρακολουθήσει ένα βίντεο στο οποίο ακουγόταν ρατσιστικός λόγος, και τα οποία αποδεικνύουν πως οι μαθητές μας αναγνωρίζουν τον ρατσιστικό λόγο και τοποθετούνται κριτικά απέναντι σε αυτόν. Παρουσιάσαμε την οπτικοποιημένη απόδοση του τραγουδιού Imagine των Beatles ηχογραφημένο με τη βοήθεια του Μουσικού Εργαστηρίου Γυμνασίου Βάμου, χορέψαμε ελληνικούς χορούς και προσκαλέσαμε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να χορέψουν μαζί μας, πράγμα που έκαναν και αυτοί με τη σειρά τους. Παράλληλα συμμετείχαμε σε βιωματικές δράσεις που στόχο είχαν τη συνεργασία και την παραγωγή ενός κοινού παραδοτέου σχετικά με τον ρατσισμό και την αντιμετώπισή του.

Εντυπώσεις των μαθητών
«Η δυνατότητα που μας δόθηκε μέσω του προγράμματος ERASMUS+ να ταξιδέψουμε στη Ρουμανία, αναμφισβήτητα, χαράχτηκε στις πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Οι καινούργιοι φίλοι, τα πανέμορφα αξιοθέατα, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις των διαφορετικών πολιτισμών, μας προκάλεσαν έντονα συναισθήματα. Κάθε καινούργια μέρα αποτελούσε μια έκπληξη. Το ταξίδι αυτό με έκανε να καταλάβω πως κάθε πολιτισμός είναι ξεχωριστός και μοναδικός.»
– Donna Brahusaj B2

«Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+, μου έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτώ τη Ρουμανία, ένα ταξίδι μέσα από το οποίο γνώρισα ένα διαφορετικό πολιτισμό, γνώρισα καινούργια μέρη και συγχρωτίστηκα με διαφορετικούς ανθρώπους. Με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, όπως το επιβλητικό Κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι, η φυσική ομορφιά του ποταμού Δούναβη, η φιλοξενία των Ρουμάνων μαθητών και καθηγητών. Κατά τη γνώμη μου, το Erasmus+ προσφέρει στους συμμετέχοντές του, την ευκαιρία ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των λαών και συμβάλλει στη διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων.
-Αργυρώ Χαιρετάκη Β3

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε στη Ρουμανία. Από αυτό το ταξίδι αποκομίσαμε αξέχαστες εμπειρίες καθώς επισκεφθήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας, και γνωρίσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους αλλά και ένα ιδιαίτερο πολιτισμό, με τα δικά του ήθη και έθιμά. Ήταν μία πολύτιμη εμπειρία που σίγουρα θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία που θα μας συντροφεύσει σε όλη μας τη ζωή.
– Γεωργία Θυμάκη Β1


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα