Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ποινή κάθειρξης για το φονικό στα Ανώγεια – Ένταση στη δίκη (vid.)

18 χρόνια κάθειρξης στον 33χρονο

Με την καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 18 ετών του 33χρονου Μανώλη Καλομοίρη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κρήτης στα Χανιά, ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα μετά από 7 μήνες και 15 συνεδριάσεις η εκδίκαση της υπόθεσης για το διπλό φονικό στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020. Πρωτόδικα ο 33χρονος είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση.

Η ποινή των 18 ετών (15χρόνια για τη δολοφονία συν άλλα 3 χρόνια για οπλοχρησία, οπλοφορία κα.) πρακτικά σημαίνει ότι έχοντας εκτίσει ήδη 3 χρόνια έγκλειστος ο 33χρονος, σε 3 χρόνια από σήμερα και έχοντας πραγματοποιήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό μεροκάματων στη φυλακή θα μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκιση του.

Η ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το επταμέλες δικαστήριο (3 τακτικοί δικαστές και 4 ένορκοι) ξεκίνησε τη σύσκεψη του στις 9.15 το πρωί και μετά από 5 ώρες στις 2.10 ανακοίνωσε την απόφαση του για ομόφωνη ενοχή του κατηγορουμένου και κατά πλειοψηφία (5-2) ότι ο κατηγορούμενος προχώρησε στην πράξη αυτή ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι “εν βρασμώ ψυχής” (δύο ένορκοι έκριναν πως η πράξη έγινε “εν βρασμώ ψυχής”).
Οι δικηγόροι υπεράσπισης κατέθεσαν εγγράφως την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συγκεκριμένα, στις αγορεύσεις τους επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής του κατηγορούμενου, και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Γ. Ξυλούρη και της απειλής σε βάρος του κατηγορούμενου. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να απορριφθούν τα δύο πρώτα ελαφρυντικά και να γίνει δεκτό το τελευταίο κάτι που αποδέχθηκε το δικαστήριο.
Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της απειλής σε βάρος του κατηγορούμενου κάτι που πρακτικά σημαίνει το “σπάσιμο” της αρχικής πρωτόδικης απόφασης που προέβλεπε την ισόβια φυλάκιση του 33χρονου. Στο άκουσμα της απόφασης μέλη της οικογένειας Ξυλούρη ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες δηλώνοντας την δυσαρέσκεια τους για το “σπάσιμο” των ισοβίων.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Μιλώντας στους δικηγόρους, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Διονύσης Βέρρας αφού δήλωσε «το σεβασμό προς τις δύο οικογένειες» για όσα έχουν συμβεί παρατήρησε πως η απόφαση είναι η ακριβώς ανάποδη της πρωτοδίκου αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά του κατηγορούμενου. «Φάνηκε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια των δικαστών να μπορέσουν να διερευνήσουν ένα τόσο σύνθετο συμβάν» ανέφερε ο δικηγόρος σημειώνοντας πως τρεις εκ των δικαστών και ενόρκων πείστηκαν ότι ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Μανώλης Καλομοίρης πυροβόλησαν ταυτόχρονα, ωστόσο οι άλλες 4 δικαστές και ένορκοι δεν θέλησαν να δεχτούν αυτήν την εκδοχή. «Το δικαστήριο με την απόφαση του δέχθηκε το ελαφρυντικό ότι ο κατηγορούμενος παρασύρθηκε στην πράξη του από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος και του επέβαλε την ανώτατη ποινή που προβλέπεται από το νόμο» υπογράμμισε ο κ. Βέρρας δηλώνοντας την ελπίδα του πως «η υπόθεση θα κλείσει εδώ, θα ηρεμήσουν οι οικογένειες και η τοπική κοινωνία».

Εκ μέρους των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας ο κ. Μανώλης Πετρακάκης επισήμανε πως «το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης μετά από μια εξαντλητική και κοπιώδη δικονομική διαδικασία έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο όπως κατηγορείται ότι τέλεσαι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας του Γιώργου Ξυλούρη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να του αναγνωρίζει τον ισχυρισμό του “βρασμού ψυχικής ορμής”. Τη θέση μας αυτήν την υιοθέτησε και το Πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και το Δευτεροβάθμιο του επέβαλε την ανώτατη ποινή κάθειρξης που προβλέπεται σύμφωνα με το νόμο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα