Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ποδηλατόδρομοι και συνοδά έργα…

Kανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην ανάπτυξη ποδηλατόδρομων! Ειδικά για τα Χανιά, μέσα από αυτές τις σελίδες έχει επισημανθεί χρόνια τώρα η ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με άνετα και προσβάσιμα πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, σεβασμό των ΑμΕΑ κα.

H σημερινή δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη την απλούστευση του νομικού πλαισίου προχώρησε στη χάραξη ενός ποδηλατόδρομου στη Ν. Χώρα και σχεδιάζει κάτι ανάλογο στην οδό Κυδωνίας.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται παράλληλα με τη λειτουργία και χώρων στάθμευσης περιμετρικά ή σε εύλογη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Χωρίς την τακτική σύνδεση με mini bus των χώρων στάθμευσης με τα σημεία ενδιαφέροντος για ντόπιους και επισκέπτες (εμπορικό κέντρο, παλιά πόλη).

Από τους δρόμους που θα γίνουν οι ποδηλατόδρομοι θα απομακρυνθεί ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων. Πού θα πάνε αυτά γιατί σίγουρα δεν θα εξαφανιστούν. Το πιθανότερο θα “πνίξουν” τους γύρω στενούς δρόμους που έτσι και αλλιώς “στενάζουν” από τα πολλά προβλήματα, όσο για τους μόνιμους κατοίκους αυτοί θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα αφήνουν τα αυτοκίνητα τους πολύ πιο μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Εδώ και μήνες οι πληροφορίες είναι ότι ο Δήμος αναζητεί χώρους περιμετρικά και έχει βρει δύο σημεία στα δυτικά της πόλης, ωστόσο κάποια επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμα. Η βιαστική χάραξη ποδηλατόδρομων χωρίς τα απαραίτητα συνοδά έργα, κινδυνεύει να “χαντακώσει” ένα έργο χρήσιμο και απαραίτητο για την πόλη και τους πολίτες.

4 Comments

  1. “Από τους δρόμους που θα γίνουν οι ποδηλατόδρομοι θα απομακρυνθεί ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων”. Στους δρόμους που έχει εξαγγελθεί ότι θα γίνουν οι ποδηλατόδρομοι (Κυδωνίας, Γιάνναρη, Σκαλίδη) όπως και σε σχεδόν όλες τις κεντρικές οδούς της πόλης (Αποκορώνου, Παπανδρέου, κλπ) απαγορεύεται ήδη εδώ και χρόνια η στάθμευση κι από τις δυο πλευρές. Άρα η ορθή διατύπωση είναι ότι θα απομακρυνθεί αριθμός παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Συνεπώς η κατασκευή ποδηλατόδρομων βοηθάει να γίνει η δουλειά που δεν κάνει η Τροχαία Χανίων

  2. Επειδή αναφέρει στο άρθρο για τα ΑμεΑ δεν βλέπω να έχει ζητήσει δημόσια συγνώμη η Δημοτική Αρχή για τα ψέμματα και τις ανακρίβειες πέρυσι στις Βρυξέλλες στην ομιλία του….. Στο 1:11:00 είναι η ομιλία στα Αγγλικά Ας θυμηθούμε ενα απόσπασμα………… Χανίων έχει υλοποιήσει ένα ευρύ έργο πεζόδρομων / πεζοδρομίων για προσβασιμότητα και κινητικότητα, μετατρέποντας τους κεντρικούς δρόμους και όλο το κέντρο της πόλης προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες . Αυτό περιλαμβάνει επίσης όλα τα κτίρια δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών και το ενετικό λιμάνι. Το έργο ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα εμπόδια έχουν απομακρυνθεί και τα πεζοδρόμια έχουν ανακατασκευαστεί πλήρως με πλάτος πεζοδρομίου άνω των 1,5 μέτρων, ράμπες και δείκτες διαδρομής για τυφλούς. Επιπλέον, κάθε νέο σχέδιο αστικής ανάκτησης καθώς και κάθε ανακατασκευή δημόσιων χώρων και πεζοδρομίων είναι αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες προσβασιμότητας που καθορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία…….. https://mobile.twitter.com/i/broadcasts/1DXxypXjaDeJM..

  3. Γιατί να κανουν και διπλή δουλειά με δίπλα λεφτά ???τι εννοώ Σε αυτούς τους δρόμους δεν υπάρχουν τα πεζοδρόμια τα σύγχρονα σύμφωνα με την νομοθεσία πχ Σκαλίδη Κυδωνίαςκ.α…Αρα οταν θα φτιάξουν πεζοδρόμια θα χαλάσουν ποδηλατόδρομο άρα πάνε τα λεφτά που κόστισε και ξοδεύουμε λεφτά σε φτιάξιμο πεζοδρομίου και λεφτά ΞΑΝΑ σε ποδηλατόδρομο…….Τα συμπεράσματα δικά σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες