Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Καλημέρα σας!
Φτάσαμε -συν Θεώ- στα μέσα τ’ Οχτώβρη, αγωνιζόμενοι σε πολλά μέτωπα. Από τη μια ο Τούρκος Ερντογάν, που δε λέει να ησυχάσει με τη γειτόνισσά του Ελλάδα κι από την άλλη ο απαίσιος κορωνοϊός, που δεν το βάζει κάτω, και κάθε μέρα γίνεται και πιο απειλητικός, για όλους μας.

Να ευχηθούμε ο Μεγαλοδύναμος Θεός να μας προστατέψει κι από τις δυο αυτές απειλές, γιατί αλλιώς θα ‘χουμε “κακά ξεμπερδέματα”.
Χρέος μας επίσης ιερό και πρώτιστο να προσευχόμαστε στο Θεό για τη βελτίωση της υγείας του ασθενούντος Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δοκιμάζεται.

– Σεβασμιώτατέ μας, περαστικά σας, είναι η θερμή ευχή όλων μας! Σεβόμαστε και εκτιμούμε βαθύτατα το έργο σας, την υποδειγματική βιωτή σας, γι’ αυτό και η προσευχή όλων μας για την ανάρρωσή σας το ταχύτερο, είναι καθολική και θερμότατη.

*** *** ***
Μετά τα παραπάνω εισαγωγικά, προχωρούμε στις παρουσιάσεις κάποιων βιβλίων που λάβαμε και διαβάσαμε κι όσο για τα λαογραφικά της απόσταξης “των στράφυλων” και τα ρακοκάζανα, που είναι η εποχή των στην επόμενη συνεργασία μας…

*** *** ***
Πάμε λοιπόν: Η δραστήρια ενορία του Αγ. Δημητρίου Πλατανιά Χανίων, με τον κατά πάντα εργατικότατο λειτουργό της, τον αιδεσιμ. εφημέριο πατέρα Δημήτριο Παρασκάκη, μετά τους εορτασμούς ποιότητος για τα 170 χρόνια από την επέκταση και ανοικοδόμηση του καθεδρικού ιστορικού ναού του Αγ. Δημητρίου Πλατανιά, αποφάσισε να εκδώσει την τότε όντως περιεκτική εξαιρετική ομιλία του χαρισματικού ενορίτη τους κ. Τιμολέοντα Κ. Φραγκάκη, που πράγματι είχε καθηλώσει όλους τους παρευρεθέντες, ευσεβείς χριστιανούς, τότε, 26-10-2018. Έτσι έχομε σήμερα στα χέρια μας το καλαίσθητο όντως έγχρωμο βιβλιαράκι των 56 σελίδων, με την τότε ομιλία, εμπλουτισμένη με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό!

Οφείλουμε και αποδίδομε θερμότατες ευχαριστίες, στον αγαπητό Τιμολέοντα Κ. Φραγκάκη, ομιλητή τότε συγγραφέα του πολύτιμου έργου: “Ο Άη – Δημήτρης του Πλατανιά” (Πλατανιάς 2020, σχ. 8ο μικρό, σελ. 56, έγχρωμο, έκδοση της Ενορίας Αγ. Δημητρίου – Πλατανιά Χανίων).

Τέτοιες εκδόσεις συνιστούν ευλογία για τη ζωή μας και η ανάγνωσή των και το προσκύνημά μας στην ιστορική αυτή εκκλησία, είναι ευλογία και βοήθειά μας. Συνιστούμε την απόκτηση του βιβλίου, από την Ενορία Αγ. Δημητρίου Πλατανιά, το οποίο θα σας ενθουσιάσει και θα σας προτρέψει για το εκεί προσκύνημά σας· είναι εξάλλου τόσο κοντά μας!

*** *** ***
Κι από τον Άη – Δημήτρη του Πλατανιά ας προχωρήσουμε ανατολικά, φτάνοντας ως το ηρωοτόκο Ρέθεμνος. Απ’ εδώ θα λάβουμε δώρο πολύτιμο, την ετήσια έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: “ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ” (Ρέθυμνο 2020, τόμος 38ος σχ. 8ο, σελ. 526 + εικονογράφηση).

Ο περιεκτικότατος τόμος ανοίγει με τη σελίδα των Περιεχομένων του:
– Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Προλόγισμα.
– Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Βίος και Πολιτεία του όσιου Ιωάννη του Ξένου (970-1035;). Ιεραποστολικό έργο και καθιδρύματα αυτού.
– Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης, Ο ναός του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στον Κρούστα Μεραμβέλου Λασιθίου Κρήτης.
– Κωνσταντίνος Ψαράκης, Προσεγγίζοντας το αγιογραφικό έργο του Εννιαχωριανού ζωγράφου Γεωργίου Πολάκη (Μέρος Β’)
– π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Προμηνύματα, ιδιομορφίες και προβλήματα της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης του 1866 (Από τη δίνη της ευρωπαϊκής πολιτικής και των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων στα εσωτερικά προβλήματα).
– Στυλιανός Μ. Στεφανάκης. Το οθωμανικό Ριβελίνο του Ρεθύμνου.
– Κυριάκος Σταυριανός, Βασίλειος Οικονομίδης, Διδάσκοντας για την Παναγία και την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία στο νηπιαγωγείο.
– Μιχάλης Τρούλης, Βιβλιογραφικά Σημειώματα.

Έπεται το καθιερωμένο “Προλόγισμα” (σελ. 7-10) του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Ευγένιου, όπου μεταξύ των άλλων τονίζει: «Μέσα στη δίνη της πανδημίας, που γέννησε οδύνη ανείπωτη στην ανθρωπότητα και κάνει όλους μας να αισθανθούμε για λίγο ελεύθεροι πολιορκημένοι, χαράσσομε αυτές τις γραμμές, προλογίζοντας την έκδοση ενός ακόμη τεύχους του επιστημονικού περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Νέα Χριστιανική Κρήτη. Δόξα τω Θεώ, γιατί μπορούμε να προβαίνομε σε τέτοιες εκδόσεις μέσα σ’ αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και που αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ελπιδοφόρο και φανερώνει πως, παρά τους ανέμους και τις θύελλες, παρά τις έξωθεν μάχες και τους έσωθεν φόβους, έχομε τη διάθεση και τη δυνατότητα, χάρις στη γενναία συνδρομή του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης Απόστολος Τίτος, να συνεχίζομε και αυτήν την πνευματική προσφορά της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Σκεφτόμαστε συχνά πως και μόνο το όνομα αυτής της επιστημονικής περιοδικής εκδόσεως, το Νέα Χριστιανική Κρήτη, δίνει αφορμή να αναλύσομε στο βάθος μία – μία τις τρεις λέξεις του και να εξαγάγομε συμπεράσματα και οραματισμούς για το θεοβλόγητο νησί μας, για το χθες, το σήμερα και το αύριο, που οφείλει να είναι αντάξιο της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Παράδοσης και της διαχρονικής προσφοράς του στην οικουμένη…»

Και παρακάτω: «Με αυτό τον λογισμό και μ’ όνειρο, προχωρούμε και εμείς την ταπεινή μας διακονία στην ιστορική Τοπική μας Εκκλησία και στη, μεταξύ των άλλων, έκδοση της Νέας Χριστιανικής Κρήτης, συνεχίζοντας το έργο των λογίων μακαριστών προκατόχων μας, Θεοδώρου και Ανθίμου, μέχρι να θέλει ο Θεός. Αλλά και συνεχίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, την καλή εκδοτική παράδοση της Εκκλησίας, αυτό που άλλοτε γινόταν στα μοναστήρια και στα scriptoria, χάρη στα οποία σώθηκαν έργα της αρχαίας ελληνικής και της πατερικής γραμματείας, προ πάντων τα βιβλία που αποτέλεσαν τον Κανόνα της Καινής Διαθήκης…»
Ακολούθως αναφέρεται σε κάθε μελέτη του τόμου, ευχαριστεί τον συγγραφέα της, τον επιμελητή της έκδοσης κ. Μιχ. Τρούλη καθώς και τους “αγαπητούς” αναγνώστες του τόμου και φιλίστορες». Γραμμές ευλογίας και ευχαριστιών!

Στα “Βιβλιογραφικά σημειώματα”, που όπως προαναφέρθηκε επιμελείται ο κ. Τρούλης, περιλαμβάνονται πολλές και όλες πολύτιμες πληροφορίες, σελ. 485 -525. Επιθυμούμε, κλείνοντας, να εκφράσουμε τη χαρά και συγκίνησή μας, για την συνέχιση της ως άνω επιστημονικής περιοδικής αυτής έκδοσης, που γράφει εξ’ αρχής (1989) Ιστορία, συγκεντρώνει πολύτιμο επιστημονικό υλικό και αποθησαυρίζει γνώση ανεκτίμητη.
Ευχή μας ολόψυχη, η απρόσκοπτη συνέχισή της!

*** *** ***
Ας γυρίσουμε και πάλι στα χανιώτικα, γιατί μας καλούν συναρπαστικές και αξέχαστες μαθητικές αναμνήσεις, μεσ’ από τις σελίδες του ωραίου όντως βιβλίου: Γιώργου Γιακουμινάκη – “Βαγιωνιά” “50 χρόνια μετά: Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο” – 1968-2018, Αθήνα 2018, σχ. 8ο, σελ. 132 + εικονογράφηση πλούσια.

Ο αγαπητός Γιώργος Γιακουμινάκης, ο Βαγιωνιάς τ’ Αποκορώνου, γεννήθηκε στον ιστορικό Φρε, μας έστειλε το παραπάνω έργο του που μας έδωσε πολλή χαρά η αναγνώρισή του.
Οι σελίδες του συναρπάζουν εξ’ αρχής και μας θυμίζουν τα δικά μας σχολικά βιώματα. Ο αγαπητός Γιώργος, θυμάται τους συμμαθητές, τους καθηγητές του, το σύνολο σχολικό περιβάλλον στο Γυμνάσιο Βάμου. Προ πάντων στιγμιότυπα αξέχαστα, τα οποία προσπαθούν να ξαναζούν κατά τις συναντήσεις συμμαθητών, που κατά καιρούς οργανώνουν. Συναντήσεις που ξανανιώνουν τους μετέχοντες συμμαθητές, αναθιβάλουν περασμένα, ξαναγίνονται έστω και για λίγο… μαθητές, κι αυτό δεν είναι λίγο. Γι’ αυτό Γιώργο σ’ ευχαριστούμε, καμαρώνουμε τις φωτογραφίες σας και τα ζούμε όλα σαν να ‘μασταν συμμαθητές σας. Αυτό είναι το χάρισμα της πένας του αγαπητού Γιακουμινάκη. Να ‘ναι πάντα καλά.

*** *** ***
Κι από τον Αποκόρωνα στο Σέλινο, συντροφιά με το βιβλίο: Ευτύχη Ι. Λαμπουσάκη: “Οικογένεια Λαμπουσάκηδων”, Χανιά 2020, σχ. 8ο, σελ. 64 + πλούσια εικονογράφηση.
Ο αγαπητός συνεπαρχιώτης, εκλεκτός επιστήμονας γιατρός και άνθρωπος, ο Ευτύχης Λαμπουσάκης, που τιμά την επαρχία του το λειτούργημά του, την Κρήτη μας, επιτελεί έργο αναγνωρισμένης αξίας μια ζωή. Εκλεκτός ωτορινολαρυγγολόγος, επιτυχημένος δημοτικός και νομαρχ. σύμβουλος, πρόεδρος του Ιατρ. Συλλ. Χανίων για 15 χρόνια και έκτοτε Επίτιμος, δίκαια τιμημένος από το Σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Συγγραφέας, για να ‘ρθουμε στο προκείμενο, έργων πολύτιμων, γύρω από την Επαρχία του, όπως: 1. “Η Ιατρική περίθαλψη στην Επαρχία Σελίνου – τα πρώτα 50 χρόνια από την τουρκική απελευθέρωση (1900 -1950), το 2013. 2. “Επαρχία Σελίνου”, το 2017. 3. “Τα Ασκληπιεία της Κρήτης”, το 2019 και 4. το σημερινό, όπου συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία της οικογ. Λαμπουσάκη: Γενάρχες, προέλευση, δράση, προσφορά και διαχρονική πορεία.

Επαινούμε την προσπάθεια, τιμούμε το μόχθο της έρευνας, ο οποίος απαιτήθηκε για να στηθεί σε γερά θεμέλια, το σύνολο περιεχόμενο του έργου. Κυρίως από το Ι.Α.Κ., τεκμήρια, έγγραφα, δημοσιεύματα, χειρόγραφα αιώνων, που συγκινούν στο αντίκρισμά των (π.χ. οι σελίδες 35-56), κείμενα που τεκμηριώνουν και επιβεβαιώνουν.

Για όλ’ αυτά, αγαπητέ Ευτύχη σε συγχαίρουμε ολόψυχα και ευχόμαστε κι άλλοι εκπρόσωποι οικογενειών να βάλουν μπρος και να προχωρήσουν ανάλογα για τις οικογένειές τους. Προπάτορες, γεννήτορές των, θ’ ανημένουν. Ίδομεν! Γιατί η μνήμη των είναι ιερή, στους αιώνες! Και το χρέος μας, ανημένει!
Αγαπητέ Ευτύχη, πάντα άξιος! Συγχαρητήρια και πάλι!

*** *** ***
Εδώ όμως σας αφήνομε για σήμερα με τις παρακάτω σκέψεις: Ξεκινήσαμε τη σημερινή συνεργασία μας, και με τις θερμές ευχές μας, για την αποκατάσταση της υγείας του Σεβ/του Αρχιεπισκόπου μας Ειρηναίου· και κλείνουμε τα σημερινά μας γραπτά, με την υπενθύμιση της μεγάλης σημερινής επετείου (13.10.68/13.10.20), των Εγκαινίων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

Ανατρέξετε, οι επιθυμούντες στις τότε εφημερίδες και βέβαια στο πρώτο δημοσιευμένο κείμενο για τα Εγκαίνια. Θα το βρείτε στο περιοδικό “Κρητική Εστία”, τευχ. 187, Οκτωβρ. 1968, σελ. 456-459 και 479. Βέβαια, έκτοτε εξεδόθησαν πολλά σχετ. βιβλία, γιατί η Ο.Α.Κ. έχει τεράστια, μεγάλη, ανεκτίμητη προσφορά στην Ορθοδοξία μας.

Ευχόμαστε τα εφετινά 52 χρόνια της να τα Χιλιάσει, γιατί απ’ όταν την θεμελίωνε ο Οραματιστής της Ειρηναίος, ο άγιος Ιεράρχης, (τότε), Κισσάμου και Σελίνου και ο Αλεξ. Κ. Παπαδερός από κοντά του, δίπλα του, αρωγός και συνεργάτης αγονάτιστος! είμαστε βέβαιοι πως θα ‘ναι αιώνια!

Εδώ σας αφήνουμε. Ευχές για Καλό Σαββατοκύριακο κι ο κορωνοϊός ξορκισμένος!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα