Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί μας αναγνώστες, Καλημέρα σας!
Είμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και οι καιρικές συνθήκες είναι, φέτος, παράξενες, τη μία χαλάει ο καιρός και την άλλη λιακάδα και ζέστη. Κι οι θάλασσές μας, το ίδιο, τη μια σταματούν τα πλοία τα δρομολόγιά τους, την άλλη μέρα για μπάνιο κι ακροθαλασσιές μαγευτικές!
Για να δούμε πού θα πάει· κι έχομε ακόμη τα τελευταία τρυγοπατήματα και τις προετοιμασίες στα ρακοκάζανα, στα χωριά μας, για την παραγωγή της τσικουδιάς.
Πιστεύομε πως ο Θεός κι η χάρη των Αγίων, θα μας βοηθήσουν. Tην, Τρίτη (22/9) Φωκάς ο θαυματουργός· χθες Πέμπτη (24/9) Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, που οι δυνάμενοι αξιώθηκαν να προσκυνήσουν τη Χάρη Της, στη Σπηλιά Κισσάμου, στις Κορακιές Ακρωτηρίου, στο Κόκκινο Μετόχι, εδώ δίπλα μας, ή λίγο ψηλότερα στα Σπηλιάρα στα Κεραμειά.
Σήμερα (25/9) η Αγ. Ευφροσύνη και αύριο (26/9) η Μετάσταση Ιωάννου του Θεολόγου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού. Θα λειτουργηθούμε στις εκκλησίες μας, ενώ οι δυνάμενοι μπορεί ν’ ανηφορίσουν ως τον κοντινό Καλαθά στ’ Ακρωτήρι, όπου η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Χάρη Του!
Στους εορτάζοντες ευχές και υγεία και κάθε καλό!
Πάμε τώρα να δούμε και κανένα διαλεχτό βιβλίο, από τις πρόσφατες εκδόσεις και να το μελετήσουμε.
Ιωάννη Μ. Τζεμανάκη: “Το προσκύνημα του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου), στα Τσισκιανά – Σελίνου”. Τσισκιανά, 2020, σχ. 8ο, σελ. 140, εικονογρ., έκδοση του Προσκυνήματος.
Έπραξε θαυμάσια το Χρέος του, ο αγαπητός συντοπίτης και εκλεκτός συνάδελφος Γιάννης Μ. Τζεμανάκης, με το να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αναφέρονται στους αιώνες, για την θαυματουργή ιστορική εκκλησία του χωριού του Τσισκιανά – Ανατολ. Σελίνου, του Αγ. Ευτυχίου. Χρέος του, εξάλλου, το οποίο εκτελεί χρόνια τώρα και ως επίτροπος του ναού και ως φροντιστής των συνεχών επισκευών του. Με το ανά χείρας, πολύτιμο έργο του, «ζώντας -όπως σημειώνει ο ίδιος- από την παιδική ηλικία και επί 70 χρόνια, την γιορτή του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου), την πίστη, τον σεβασμό, την αγάπη και τη χαρά των εκατοντάδων προσκυνητών, που ολοχρονίς κατηφορίζουν μέχρι το ναό Του, για προσευχή και ευχαριστία, ζώντας την ευλογία που πηγάζει από τις θείες λειτουργίες, τους ύμνους, το θυμίαμα, τα θαύματα, τις παραδόσεις, τις βαπτίσεις και το αντάμωμα των ανθρώπων, μα και συνάμα την υποβόσκουσα αγωνία και ευθύνη να παραμείνει ο ναός του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου), φωτεινός φάρος και για τις επόμενες γενεές, γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του ανά χείρας βιβλίου.
Στις σελίδες του προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε την πολύπαθη ζωή του Αγίου μας, να καταγράψουμε ύμνους, θαύματα, παραδόσεις, βαπτίσεις, δημοσιεύσεις στον Τύπο και τέλος στο “Παράρτημα”, ένα σύντομο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από την τελευταία προσπάθεια ανάπλασης του χώρου και ανάδειξης του ναού. Εάν και πόσο το πετύχαμε, ας το κρίνει ο αναγνώστης».
Μετά την επισταμένη μελέτη του πολύτιμου αυτού έργου, εκφράζομε τη χαρά και εκτίμησή μας για όλα τα τόσο ενδιαφέροντα περιεχόμενα του τόμου αυτού. Όλοι, κλείνοντας το βιβλίο, προγραμματίζουν το προσκύνημά τους, στη χάρη του Αγ. Ευτυχούς.
Με την ευκαιρία, για τους μη Σελινιώτες αναγνώστες μας, τους γνωρίζουμε ότι το όνομα Ευτύχης ή Ευτυχία, δε λείπει από κανένα σχεδόν σπίτι της περιοχής μας. Διαβάσετε και τις σελ. 68-92 του βιβλίου για επιβεβαίωση.
Και βέβαια, στον φωτισμένο “Χαιρετισμό” του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας (Κισσάμου και Σελίνου) κ. Αμφιλοχίου, στις σελ. 10-12 του έργου διαβάζομε με συγκίνηση:
«Χαιρόμεθα που μέσα από τα επτά Κεφάλαια που συμπεριλαμβάνει η παρούσα έκδοση, συμπληρωμένη από ειδικό Παράρτημα (επιστολές, ευχαριστήρια, φωτογραφίες, κ.ά.), ο αναγνώστης και περιηγητής – προσκυνητής, μπορεί να ψηλαφίσει τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχούς, μαθητή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Να ψάλλει τους ύμνους και τα τροπάριά Του, να γνωρίσει την ιστορία του ιερού προσκυνήματός Του στα Τσισκιανά Σελίνου. Να ωφεληθεί από τα θαυμαστά του Αγίου και να μυηθεί στο μυστήριο της Χάρης του Θεού, όπως αποκαλύπτεται – φανερώνεται και διά του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχούς, του αγαπημένου Αγίου των όπου γης Σελινιωτών και όχι μόνο. Πολλές οι ευχαριστίες μας προς τον εκλεκτό συγγραφέα διά τον κόπο και τον μόχθο του, κυρίως την ευλάβειά του διά το ιερό ετούτο προσκύνημα ως και την πολύτιμη συνεισφορά και συμβολή του εις την ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία έγινε με απόλυτο σεβασμό στον χώρο και την ιστορία του.
Επευλογούμε, πατρικώς, την έκδοση του παρόντος, υπό του ιερού προσκυνήματος, και συγχαίρουμε, καρδιακώς, τον ακούραστο Εφημέριο της Ενορίας Καμπανού – Τσισκιανών Αιδ. π. Κωνσταντίνο Αλυγιζάκη ως και όλα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου διά την προσφορά της αγάπης των. Προς όλους δε τους Σελινιώτες και Σελινιώτισσες, τους εγγύς και τους μακράν, αλλά κοντά στην προσευχή και την καρδιά μας, ως και όλους τους αποδέκτες του μηνύματος μας, ταπεινά ευχόμεθα πλουσία την ευλογία, την χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Τριαδικού Θεού, δια πρεσβειών και ευχών του Αγίου Ιερομάρτυρος Ευτυχούς. Το φωτεινό παράδειγμα Του και η αγία βιωτή Του ας οδηγούν και φωτίζουν τα μονοπάτια της ζωής μας».
Και από το εμπνευσμένο “Εισαγωγικό σημείωμα” του συγγραφέα του έργου, δύο έστω γραμμές του, επιβάλλεται να σας μεταφέρομε:
«… Οι Εκκλησιές μας. Μικρές, ταπεινές, απλές, κατάγραφες μ’ αγίους, κατάμεστες ιστορία, είναι πολλές, μα χωρούν, όλες υπάρχουν, στην καρδιά μας. Ανάμεσα τους και η εκκλησία, των απανταχού Σελινιωτών, του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου) στα Τσισκιανά Σελίνου. Του Αγίου που ήρθε, θεία βούληση, στην ιερή γη του Σελίνου, υστέρα φώλεψε, με θαυμαστό τρόπο στις καρδιές των Σελινιωτών. Κόνεψε μέσα στα σπίτια τους, πάνω από το μαξιλάρι τους, δίπλα από το φως του λυχναριού. Γίνηκε σημείο αναφοράς και προσευχής και τ’ όνομα του εύηχο, ελπιδοφόρο, τη χαρά της ζωής και τη γαλήνη της ψυχής υποσχόμενο έγινε όνομα δικό τους. Ευτύχης – Ευτυχία. Κάθε οικογένεια, όλες οι οικογένειες, έχουν και γιορτάζουν, μαζί με τον Άγιο, το δικό τους Ευτύχη, τη δική τους Ευτυχία. Γέμισαν τα χωριά του Σελίνου Ευτύχηδες και Ευτυχίες. Απλώθηκε η Χάρη του πέρα από τα στενά όρια του Σελίνου και ο ναός του, τα τελευταία χρόνια, κτίσθηκε στο Δαράτσο, στις Βούβες, στον Τερσανά Ακρωτηρίου, στις Μουρνιές Χανίων, (Μετόχι Σακήρ Μπέη), στα Σκαφιδάκια (Καράνου), στον Πάνω Χαλασέ της Ζούρβας (2010), στο Μετόχι Δραπανιά, στα Π. Ρούματα (2016), στις Λουσακιές Χανίων (2017). Δοξασμένο το όνομα του θαυματουργού “Σελινιώτη” Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου), ξεπέρασε τα στενά όρια της επαρχίας Σελίνου, του Ν. Χανίων, ταξίδεψε και έφτασε, από τους προσκυνητές, στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου η Ελληνική παροικία τιμά, τα τελευταία χρόνια, με ένα παραδοσιακό πανηγύρι τη Χάρη του, αλλά και από το Μάιο του 2016, στα Βίλια Αττικής, όπου με πρωτοβουλία των Συλλόγων Ελύρου και Σελινιωτών Αττικής, τιμάται, παρουσία εκατοντάδων πιστών, με μεγαλοπρέπεια το όνομά του».

Για άλλη μια φορά, πριν κλείσουμε τις φτωχικές μας αυτές γραμμές, χρέος μας ολόψυχο, να συγχαρούμε από καρδιάς τον εκπονήσαντα το θαυμάσιο αυτό έργο, για το “Προσκύνημα του Αγίου Ευτυχούς (Ευτυχίου) Τσισκιανών Σελίνου”, αγαπητό συγχωριανό, συνάδελφο και φίλο Γιάννη Μ. Τζεμανάκη. Ο Άγιος Ευτύχιος, προστάτης στη ζωή, στην οικογένειά του.
Και θα κλείσουμε με τους εμπνευσμένους στίχους του, για τον θαυματουργό “χωριανό” του, άγιο.
Ψάλει:

«Άγιος Ευτυχής (Ευτύχιος)
Στα Τσισκιανά, στο Σέλινο, είναι μια εκκλησία.
Θαυματουργός ο Άγιος, αιώνων ιστορία.
Άγιος Ευτύχης λέγεται, μεγάλη Χάρη έχει,
Το Σέλινο προστάτη του και στόλισμα τον έχει.
Κοντά σ’ Αυτόν οι χριστιανοί, μ’ ευλάβεια προστρέχουν,
την Άγια εικόνα του, με προσευχές τη βρέχουν.
Μ’ ευλάβεια προσέρχονται, μ’ ευλάβεια προσκυνούνε,
Τον Άγιό τους στην καρδιά, πάντα τον-ε κρατούνε.
Κερί καρδιάς ανάβουνε, και τον δοξολογούνε
τη Χάρη του εις τη ζωή, ν’ απλώσει του ζητούνε.
Κερί καρδιάς ανάβουνε, του φέρνουν τα παιδιά τους,
τ’ αφήνουνε στα χέρια του, τους δίνουν τ’ όνομα του.
Άγιος Ευτύχης, λέγεται, δόξα της εκκλησίας,
ουράνιος ο θρόνος του, τον πήρε με θυσίας.
Φωτιά, θηρία και δαρμοί, οι πόνοι και το αίμα,
του το χρυσοκεντήσανε το φωτεινό του στέμμα.
Αυτόν τον Άγιο εδώ, στα Τσισκιανά, τιμούμε.
Αυγούστου 24ης τη μνήμη του υμνούμε»
Γιάννης Μ. Τζεμανάκης

Και με τη χάρη του Άι-Φτύχη, τελειώσαμε για σήμερα. Σας ευχαριστούμε και βοήθειά σας ο Άγιος Ευτυχής (Ευτύχιος) μας. Καλό Σαββατοκύριακο!

Υ.Γ. Αγαπητέ μας Γιάννη Μ. Τζεμ. Ευχαριστίες πολλές για το 8/σέλιδο φυλλάδιό μου, για τον Άγιο, το 1999. Βγήκε με πρόταση και ευλογία του Σεβ/του Ειρηναίου μας, αοίδιμου σήμερα! Και πάλι ευχαριστώ για τις αναφορές σου! Και για τα αναδημοσιευθέντα αποσπάσματα. Τιμή μου!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες