Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και καλό μήνα με Υγεία!
Αρχή της λήγουσας βδομάδας (Δευτέρα 31/8), ζητήσαμε με την προσευχή μας, την ευλογία της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας μας, και ξεκινήσαμε από την επομένη: Τρίτη 1/9, τον ένατο μήνα του χρόνου, τον Σεπτέμβριο! Τον μήνα της αρχής του Εκκλησιαστικού έτους, της Ινδίκτου, όπως λέει ο λαός μας τoν Τρυγομηνά ή Τρυγητή, τον μήνα του Σταυρού!
– Και βέβαια τον Σποριά μήνα, μιας κι αρχίζουν τις μέρες του, οι σπορές, των πρώιμων σιτηρών μας. Λέει ο λαός μας:
«Το Σετέμπρη στάρι σπείρε, και στα πανηγύρια, σύρε!». Κι είναι όντως, πολλά τα πανηγύρια, μέσα στον Σεπτέμβρη:
– Πρώτη του μήνα (1/9), γιορτάζουμε στα Ρεθεμνιώτικα, αλλά και παντού, τον Οσιο Νικόλαο τον Κουρταλιώτη, του 17ου μ.Χ. αιώνα, εκεί στο ονομαστό Κουρταλιώτικο Φαράγγι.
– Την επομένη, (2/9) γιορτάζεται ο Οσιος Κοσμάς ο Ερημίτης” που “κοιμήθηκε”, στα 658 μΧ.. Οι Ενετοί, στα 1.058 μ.Χ. βρήκαν το λείψανό του, και το μετέφεραν στον Αϊ-Γιώργη στη Βενετία.
– Την ίδια μέρα (2/9) γιορτάζομε και τον Αϊ-Μάμα, στις Στροβλές, και σε πολλά άλλα μέρη, και θυμούμαστε προσκυνώντας την εικόνα Του, πως είχε ευσεβείς γονείς, φυλακισμένους όμως, για την πίστη τους. Ετσι το μωρό παιδί τους, υιοθέτησε μια γειτόνισσά τους Χριστιανή και το μεγάλωσε χριστιανικά.
Δυστυχώς, νέος, συνελήφθη για την πίστη του, βασανίστηκε φρικτά, και τέλος, θανατώθηκε!
– Κλείνοντας το εορτολόγιο της λήγουσας βδομάδας, δεν ξεχνούμε την αυριανή γιορτή (Σάββατο, 5/9) Ζαχαρίου του Προφήτη και πατέρα Ιωάννη του Βαπτιστή του Κυρίου!
– Ευχόμαστε ολόψυχα, στους εορτάζοντες/ ζούσες των ημερών, Χρόνια Πολλά με Υγεία, κι ο κορωνοϊός… ξορκισμένος!
****
Είχε καιρό η στήλη μας, να παρουσιάσει βιβλία νέων εκδόσεων, εκθέσεις έργων Καλλιτεχνών, κ.λπ. πνευματικά γεγονότα, γιατί είχαμε αφιερώσει, για δεκατρείς συνεχείς Παρασκευές, το χώρο της, στην παρουσίαση: “Του θεοδηγούμενου Ποιμαντικού και του Θεόπνευστου Συγγραφικού έργου, του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937-2013”.
Ετσι, συν Θεώ, ξανασυνεχίζουμε, από σήμερα, τις σχετικές παρουσιάσεις και γεγονότα πνευματικά!
****
Ξεκινούμε λοιπόν, από τους χαρισματικούς, πράγματι, μαθητές/τριες του Γυμνασίου Αλικιανού – Κυδωνίας, στους οποίους η στήλη μας ζητά: συγγνώμη, για την καθυστέρηση του φτωχικού αυτού σημειώματός μας, γράψαμε πιο πάνω το λόγο.
Το επίτευγμα σας, πάντως, είναι θαυμάσιο και βεβαιώνει το μέλλον σας, και την πρόοδο, και την προκοπή Σας. Μπράβο σας!
Εχετε βέβαια και την τύχη, να ‘χετε Καλούς διδάσκοντες!
Ας ρίξουμε μια ματιά, όμως, στο έργο σας:
Γυμνάσιο Αλικιανού: “Ταξιδεύοντας με τον μικρό πρίγκιπα στον Αλικιανό και τα γύρω χωριά”. Σχολ. έτος: 2019-2020, σχήμα: 21×29,5 έγχρωμο, χωρίς σελιδαρίθμηση.
Κείμενα και εικονογράφηση: Από τους μαθητές του Γυμν. Αλικιανού.
Καλλιτεχνικό εξώφυλλο: Λίλα Καλογερή…
Γραφικά – Σελιδοποίηση: Γ. Ματσαμάκη.
Επιμέλεια βιβλίου: Ελπίδα Χελιουδάκη.
Αγαπητοί μας, δημιουργοί, αυτού του θαυμάσιου έργου Σας:
– Η σκέψη σας είναι: απίθανη, δημιουργική, συναρπαστική. Ξεναγείτε τον Μικρό Πρίγκιπα, του Σαιντ Εξυπερύ, του 1943, στα χωριά σας! Από τον Αλικιανό και τον Βατόλακκο, ως τ’ Ορθούνι και τον Σκινέ, την Αγιά και τον Φουρνέ, τον Κυρτωμάδο, Βαρύπετρο και Μυλωνιανά, φτάνοντας κι ως τη Νέα Χώρα των Χανίων μας.
Φαντασία άφθαστη, πρωτότυπη. Μπράβο σας!
Με συνοδούς σας πάντα, στις συναρπαστικές ξεναγήσεις σας: την εμπνευσμένη εικονογράφο σας Λίλα Καλογερή, την γραφίστρια σας Γεωργία Ματσαμάκη, με το παραμυθένιο επίτευγμά της στο σύνολο έργο, και ασφαλώς τις προτροπές και δημιουργικές ενθαρρύνσεις, του εξαίρετου παιδαγωγού διευθυντή σας κ. Γεωργ. Καρκάνη.
Και δεν ξεχνούμε τις ευχαριστίες μας, σ’ όσους στήριξαν οικονομικά την έκδοση του έργου: Τον Σύλλογο Γ./Κ. του Γυμν. Αλικιανού, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών που περπατήσατε και ξεναγήσατε. Αναφέρονται παραπάνω!
Στήριξαν όλοι τους, την πολύτιμη αυτή έκδοση των παιδιών – μαθητών τους, έκδοση όντως πρωτότυπη, δημιουργική, για την οποία ο έπαινος και ο θαυμασμός μας είναι δεδομένα.
Συγχαίρομε από καρδιάς, τους μαθητές/τριες Γυμν. Αλικιανού, τη Δ/νση και τους αγαπητούς συναδέλφους, όλους σας γενικά, γιατί εργαστήκατε δημιουργικά και αποδοτικά και φέρατε αυτό το αποτέλεσμα. Μπράβο Σας! Και το σε λίγο αρχόμενο, νέο σχολικό έτος: Επιτυχίες, και διάθεση για δημιουργική πορεία!
Και πάλι: Συγχαρητήρια!
****
Σειρά τώρα έχει, μια σύντομη αναφορά μας σε θρησκευτική περιοδική έκδοση, που διακρίνεται για τα φωτισμένα πάντα και μελετημένα περιεχόμενά της! Ο λόγος για την:
Περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου: “ΠΡΟΘΕΣΗ” τεύχ. 48-49/ Αυγούστου 2020, σχ. 8ο, σ. 70, έγχρωμη.
Πλουσιότατο, όπως πάντα, και το σημερινό τεύχος της “Πρόθεσης”, περιλαμβάνει στις σελίδες του, θαυμάσια κείμενα, τα οποία μελετώντας τα, φωτίζεσαι, θωρακίζεσαι, χριστιανικά, ορθόδοξα, και νοιώθεις σωστός πιστός, με τη μελέτη: Της μεστής νοημάτων: “Πατριαρχικής απόδειξης, διά το Αγιον Πάσχα”, του Σεπτού μας Οικουμεν. Πατριάρχη Βαρθολομαίου (σ. 3-5), το ανακοινωθέν της Ιεράς μας Επαρχιακής Συνόδου, της Εκκλησίας Κρήτης, απ’ αφορμή την τρομερή και ανήκουστη “μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί” (σ. 6), το μεστό περιεχομένου, ορθόδοξο και φωτισμένο: “Πασχάλιο μήνυμα”, του Σεβ/του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα, προς το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Του, το εκλεκτό και ενδιαφέρον μελέτημα, του Σεβ. Μητροπολ. Γόρτυνος και Αρκαδίας, κ. Μακαρίου, το αφιερωμένο “στον Μοναχό Γεώργιο, της Ι. Μονής Αγ. Παύλου, του Αγ. Ορους” (σ. 9-12), το πλούσιο κείμενο του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιεροθέου Χιώτη: “Αγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί”, των σ. 13-15. Επεται το αφιερωματικό: “Ο Πέτρας Δημήτριος – Τριάντα χρόνια, από την εκδημία του”, του φωτισμένου Ποιμενάρχη της Ι.Μ. Αρκαλ. Καστελλίου και Βιάννου, κ. Ανδρέα (στις σ. 16-18), και ακολουθούν: “Εκδημία Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικ. Θρόνου, μακαριστού Κων/νου Καλαϊτζάκη” (σ. 19-23), “Γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας του Γένους μας”, (σ. 24-25), του Σεβ/του κ. Ανδρέα, και έπονται περιγραφές λαμπρών εορτασμών Ιερών Ναών, πανηγύρεων, χειροτονίων μοναχών και πρεσβυτέρων, η επίσκεψη του αξιοτ. κ. πρωθυπουργού μας με αφορμή τη θεμελίωση του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι κ.λπ. Συγκινητική και η σελίδα (38) η αφιερωμένη “Στα σαράντα πέντε έτη Αρχιερατικής Διακονίας, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου (1975-2020)”.
Ακολουθούν, στις επόμενες (σ. 39-70) σελίδες του πλούσιου τεύχους: Βιβλιοπαρουσιάσεις, ενδιαφέροντα Επίκαιρα από τις δράσεις της Ι. Μητροπόλεως, χρονικά που δεν πρέπει να ξεχνιούνται, ιερές πανηγύρεις και ακολουθίες, δωρητές αρωγοί στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως κ.λ. πολλά!
Κλείνοντας το περιεκτικότατο τεύχος, αρ. 48-49, Αυγούστου 2020: “Πρόθεση” της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με τον παρά Θεού ενισχυόμενο Ποιμενάρχη της κ.κ. Ανδρέα, η ευχή μας είναι θερμότατη και η προσευχή μας, από βάθους καρδίας, για την ενίσχυση του θαυμάσιου, ευλογημένου έργου Σας!
Από τα Χανιά, μ’ όλο το σεβασμό μας!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες