Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Η μέση του Γενάρη, του πρώτου μήνα του χρόνου, πέρασε κι από προχθές ήδη διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερό του.
Οι αλκυονίδες μέρες του, οι γνωστές σε όλους μας ως “μέρες των πουλιών”, μας χάρισαν θαυμάσιες λιακάδες γεναριάτικα κι εμείς τις εκμεταλλευτήκαμε για εξόδους μας στην πανέμορφη φύση που έχουμε!
Από το εορτολόγιο των ημερών θυμούμαστε και τιμούμε τη σημερινή γιορτή του Μεγάλου Αντωνίου, του οικιστή της ερήμου, όπως τον ψάλλει η εκκλησία μας. Να θυμήσουμε στους νεώτερους αναγνώστες μας· οι μεγάλοι τα γνωρίζουν, πως ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε στο χωριό Κομά, κοντά στην αρχαία Μέμφιδα της Αιγύπτου, το 250 μ.Χ. και ότι εικοσάχρονος έχασε τους γονείς του, μοίρασε τη μεγάλη περιουσία που του είχαν κληροδοτήσει, στους φτωχούς και έφυγε για την έρημο, όπου ασκήτεψε τρώγοντας μια φορά τη μέρα λιτότατα. Είχε ήδη κάνει 25 χρόνους στην έρημο όταν αποφάσισε να διακόψει την άσκησή του και να ’ρθει στην Αλεξάνδρεια, στην εποχή των φοβερών διωγμών των Χριστιανών από τον Μαξιμίνο, για να ενθαρρύνει και να τονώσει τους Χριστιανούς. Ξαναγύρισε στην έρημο, όταν ηρέμησαν κάπως οι διωγμοί και παρέμεινε εκεί ως το 351 μ.Χ. Κι ενώ ήταν ήδη 87χρονος τον κάλεσε κλήρος και λαός να έλθει στην Αλεξάνδρεια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αρειανισμού, ο μεγάλος αυτός της θεοσέβειας άνθρωπος!
Σε βαθύτατο γήρας, το 355 μ.Χ. πεθαίνει στις 17 Ιανουαρίου, ο μέγας αυτός “καθηγητής της ερήμου”, όπως ονομάζεται. Μαζί με τη μακροβιότητά του, 105 χρόνων ζωής, κέρδισε και τη φήμη του μεγάλου ασκητή. Τον βίο του συνέγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, που σας θυμίζουμε, γιορτάζεται αύριο.
Ευχές θερμές στους έχοντες τα ονόματά τους αναγνώστες μας!
***
ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Και τώρα στην τρέχουσα ύλη της συνεργασίας μας, αφού πιο πριν σημειώσουμε την ξεχωριστή επιτυχία της προχθεσινής σύναξης στο Πνευματικό μας Κέντρο, όπου το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Αντιπεριφέρειά μας οργάνωσαν ημερίδα αφιερωμένη “στο συγγραφικό έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη”. Υστερ’ από τους χαιρετισμούς των οργανωτών της εσπέρας, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του γεν. δ/ντή του Εθν. Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, του αντιδημάρχου Κισάμου κ. Μιχ. Μουντάκη, του προέδρου της ΙΛΑΕΚ κ. Γ. Κουρμούλη κ.ά., οι ομιλητές κ. Γ. Πευκιανάκης, Αθηνά Καβουλάκη, Νανά Χαλκιαδάκη – Μπασιά, Στέλλα Αλιγιζάκη, Μαρία Γαλανάκη, Κώστας Φουρναράκης και ο υπογραφόμενος, παρουσίασαν διεξοδικά κι εκτίμησαν δεόντως το σύνολο συγγραφικό έργο του Μεγάλου Ιεράρχη της Εκκλησίας μας κυρού Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη.
Το εκλεκτό ακροατήριο είχε επίσης την ευκαιρία να προμηθευτεί τις πρόσφατες εκδόσεις έργων του Μεγάλου Ειρηναίου “Γράμματα στους μαθητές μου” και “Απλές Ωδές”, ποιήματά του καθώς και επανεκδόσεις έργων του εξαντλημένων, όπως: “Προς ένα Χριστιανικό Γάμο”, “Η Αιώνια Γυναίκα” και “Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη”, τα οποία ήδη βρίσκονται και σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ πολύ σύντομα θα διατίθεται και έτερο θαυμάσιο έργο του με τον τίτλο: “Το τάξιμό μου”, που χρόνια τώρα είχε εξαντληθεί. Όλες οι επανεκδόσεις και νέες εκδόσεις είναι πλήρεις, καλαίσθητες και με περισσή φροντίδα ετοιμασμένες!
Συστήνουμε στους αναγνώστες μας να μην τα χάσουν, γιατί είναι βιβλία πολύτιμα, είναι οδηγοί στη ζωή μας και ευλογία στο σπίτι μας!
***
Και τώρα μια ευχάριστη επισήμανση:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Κατά την αφιερωματική εσπέρα της 8/1 στην ποιητική τριλογία του δημιουργού της ποιητή και αγαπητού φίλου Δημήτρη Κακαβελάκη, στην υπέροχα ανακαινισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας, είχαμε σημειώσει για να τα καταθέσουμε στο κοινό, πράγματα που χαρήκαμε καθώς παρακολουθούσαμε την εκδήλωση.
Σήμερα, έχουμε αυτήν την ευχέρεια. Συγκεκριμένα: Οπως έχει μετατραπεί ο κύριος χώρος της Δ.Β.Χ. με το πρόγραμμα future library του Ιδρύματος: “Σταύρος Νιάρχος” για τα Χανιά καθώς και για οκτώ άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας και έχει πλουτιστεί μ’ όλον τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να μετατραπεί σε σύγχρονο πολυχώρο γνώσης και ψυχαγωγίας και η δική μας Δημοτική Βιβλιοθήκη, μας ενθουσιάζει.
Εμπλουτισμένη με νέους υπερσύγχρονους ηλεκτρ. υπολογιστές, που προσφέρονται στους αναγνώστες, μελετητές και βέβαια σε εκπαιδευτικά προγράμματα χρήσης Η/Υ και επίσης με το music studio, που παρέχει όλα τα μέσα (μουσικά όργανα, κιθάρα, πλήκτρα, μουσικά προγράμματα, μικρόφωνα κι όλα τα απαιτούμενα για ένα σύγχρονο στούντιο), ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να γράφει εκεί και το δικό του τραγούδι ή σποτ.
Κι όλ’ αυτά εντελώς δωρεάν! Ε! Αυτό πια είναι όντως επίτευγμα…
Τα σύγχρονα βιβλιοστάσια, εξ άλλου, στη μεγάλη αυτή ανακαινισμένη αίθουσα, είναι πλάι στα παραδοσιακά, όπως και ο σύγχρονος διαδραστικός πίνακας μ’ όλες τις ευκαιρίες που παρέχει, όλα γενικά τα προγράμματα Media Lab, η βιβλιοθήκη μας μάς προσφέρει πλέον υψηλές υπηρεσίες σ’ αναγνώστες και χρήστες των μέσων της!
Κι εκείνα τα ρήματα ψηλά και δυτικά της αίθουσας: Δημιουργώ, μαθαίνω, παίζω, χαλαρώνω και μοιράζομαι, είναι πέντε λέξεις – κλειδιά, για να περιγράφουν το πνεύμα της νέας αυτής δράσης, μεταμόρφωσης, σωστότερα, της Βιβλιοθήκης μας!
Τώρα εκτιμούμε γιατί τόσος κόσμος κάθε μέρα, εδώ που κι εγώ συχνά, σχεδόν καθημερινά, εργάζομαι. Γιατί, τόσοι νέοι αναγνώστες και παιδιά. Γιατί τώρα, η Βιβλιοθήκη μας, μας εμπνέει. Κι είναι και το προσωπικό της, στο σύνολό του, πάντα πρόθυμο, εξυπηρετικό, καλοσυνάτο και πάντα χαμογελαστό κι έτοιμο να προσφέρει, να βοηθήσει και να καθοδηγήσει.
Ο στόχος της Δημοτικής μας Αρχής είναι -καθώς διαπιστώνουμε- η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη με τις νέες υπηρεσίες και τους ελκυστικούς και άνετους χώρους της, ν’ αποτελέσει στέκι δημιουργικότητας και συνεργασίας, όπου θα κυριαρχούν δραστηριότητες γύρω από τις Τέχνες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Συγχαρητήρια από καρδιάς στον Δήμο μας και στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, γιατί τ’ αξίζουν!
***
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ 2014
Κι εκεί που λέγαμε: “Φτάνει πια” η παρουσίαση ημερολογίων, μας έφτασε, στο σπίτι μας ένα θαυμάσιο Ημερολόγιο τοίχου από το Γυμνάσιο Αλικιανού, που δεν μπορεί ο αποδέκτης του να το αγνοήσει, γιατί πρόκειται για μια θαυμάσια έκδοση, αφιερωμένη “στα Μνημεία του Τόπου μας”, έγχρωμη, φροντισμένη, πλουσιώτατη, που σε σαγηνεύει με το περιεχόμενο και τον πλούτο της.
Επιβεβλημένος και δίκαιος και ο χαιρετισμός της έκδοσης από τον κύριο Γιάννη Μαλανδράκη, δήμαρχο Πλατανιά, που αξιολογεί σωστά και δίκαια την προσφορά του Ημερολογίου καθώς και ο Πρόλογος της σχολ. συμβούλου Φιλολόγων και υπεύθυνης για την παιδαγωγική καθοδήγηση του Γυμνασίου Αλικιανού κυρίας Ιωάννας Ραμουτσάκη, στις γραμμές του οποίου τονίζονται: η προβολή και ανάδειξη -μέσω του Ημερολογίου- της Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, οι βυζαντινές εκκλησίες, μετόχια, πύργοι, γέφυρες και λοιπά ιστορικά μνημεία, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τον αντίστοιχο υπομνηματισμό, που προσφέρονται.
Πιστοποιητικό της σωστά καθοδηγούμενης από τις αγαπητές, εργατικές συναδέλφους κυρίες: Αποστόλου Ευγενία και Δασκαλάκη Σοφία, μαθητές των, στα πλαίσια των εκπ/κων προγραμμάτων του Γυμνασίου Αλικιανού, το Ημερολόγιο αυτό.
Θερμά, θερμότατα τα συγχαρητήριά μας στον διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού και στον Σύλλογο των Διδασκόντων, στο εργατικό αυτό εκπαιδευτήριο και βέβαια στις υπεύθυνες καθηγήτριες κα Αποστόλου και κα Δασκαλάκη· στο δε μαθητικό δυναμικό τους, που το καμαρώνουμε στις τρεις φωτογραφίες, στο τέλος, πάντα επιτυχίες και πρόοδος. Σας συγχαίρουμε από καρδιάς!
***
Εδώ, όμως, φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα ξαναλέμε, συν Θεώ, την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα