Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Σειρά εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με στόχο την καλλιέργεια και ανάδειξη του ελληνικού και κρητικού πολιτισμού, προγραμματίζει για φέτος το καλοκαίρι η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου που εδρεύει στον Αλικιανό.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος έκανε γνωστό ότι το Ίδρυμα:
• Συνεχίζει για 5η συνεχόμενη χρονιά το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανθρωπογεωγραφία της Επαρχίας Κυδωνίας», ενώ σε συνεργασία και την ενίσχυση του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει προκηρύξει βραβείο για τη συγγραφή δοκιμίου με θέμα πολιτιστικές αξίες και παραδόσεις της ορεινής Κρήτης (το βραβείο είναι 1500 ευρώ προσφορά του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. και η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019.
• Σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καταβάλλει προσπάθεια για την ανακήρυξη του κτιριακού συγκροτήματος των φυλακών της Αγιάς σε διατηρητέο μνημείο και την ίδρυση Μουσείου Μάχης της Κρήτης.
• Καταβάλλει προσπάθειες για την καθιέρωση ενός φεστιβάλ ριζίτικου τραγουδιού ως περιοδικού θεσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών βρίσκεται σε διαβούλευση με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες της δυτικής Κρήτης προκειμένου να αποφασίσουν τον τόπο, τον χρόνο και τον χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η φετινή γιορτή θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχαήλ Βλαζάκη.
• Στις 29 -30 Ιουλίου στον Πύργο Αλικιανού θα πραγματοποιήσει διήμερο αφιέρωμα στον, χανιώτικης καταγωγής από τη γιαγιά του, Κύπριο ποιητή, δικηγόρο, βουλευτή και αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας Χριστόδουλο Γαλατόπουλο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί από το ΘΕΠΑΚ σε θεατρική διασκευή από τον Μιχάλη Πιερή «Το παγκόσμιο άσμα» του Γαλατόπουλου, θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα «Ο ποιητής Χριστόδουλος Γαλατόπουλος και το έργο του» και θα οργανωθεί κυπριακή βραδιά με δημοτική μουσική, τραγούδια και χορούς.
• Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στον Πύργο Αλικιανού η νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Ιδρύματος θα παρουσιάσει σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Αεράκη το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι».
• Στις 4-5 και 10-11 Αυγούστου στον Πύργο Αλικιανού θα παρουσιαστεί από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους Καλλεργιανών, φιλολογικό αφιέρωμα στην οικογένεια Χαριτάκη από τα Καλλεργιανά Κισάμου.
• Στις 25 Αυγούστου στον Πύργο Αλικιανού η Εταιρεία θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους ελληνόφωνους της νότιας Ιταλίας και τους λογοτέχνες Σαλβίνο Νουτσέρα και Πασκουάλε Καζίλε, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.
• Στις 30 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης διοργανώνουν συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστική ρητορική και υμνογραφία. Ιστορία και ποιητική». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον Αλικιανό και το Κολυμπάρι, ενώ τις ομιλίες θα πλαισιώσουν με αναλόγιο ρητορικής και εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Γεώργιος ο Κρης».
• Στις 15 έως 17 Σεπτεμβρίου η Εταρεία Κρητικών Σπουδών σε συνεργασία με την ΙΛΕΡ και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν στον Πύργο Αλικιανού συνέδριο με θέμα «Ο Παντελής Πρεβελάκης και η ελληνική πνευματική παράδοση».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Μιχάλης Αεράκης, ο οποίος εξήρε την προσφορά του κ. Καψωμένου στον πολιτισμό και τα γράμματα και τη συμβολή του Ιδρύματος στην προσπάθεια της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Προσπαθώ κι εγώ όπως μπορώ να βοηθήσω σε αυτά τα σπουδαία πράγματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια στον Αλικιανό μέσα από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος», σημείωσε, ενώ κάλεσε τον κόσμο να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες