Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα του ΚΚΕ Χανίων στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.+vid.)

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η συναυλία – αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη από την ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ το βράδυ του Σαββάτου, με τίτλο «Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται, παρά μόνο στο δίκιο».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η εκδήλωση, άνοιξε με χαιρετισμό από τον Γιώργο Αγοραστάκη, Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Είδα στην ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, γι’ αυτήν εδώ την συναυλία, ένα εύστοχο απόφθεγμα του Μίκη Θεοδωράκη και το κράτησα για να σας πω δυο λόγια, γιατί πιστεύω ότι αυτό κρύβει μια μεγάλη αλήθεια για την ουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Λέει το απόφθεγμα: “Όλη τη ζωή μου τη μοίρασα σε αγώνες και σε μουσική. Και είναι οι αγώνες και η μουσική τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα”.
Πρέπει να σας πω -γιατί πιθανότατα δεν το ξέρετε- ότι αυτή η φράση προέρχεται από μια προεκλογική του ομιλία εδώ στα Χανιά το 1964.
Ήρθε και μίλησε στους Χανιώτες για: “την φλόγα που με καίει…”.
Και συνεχίζει…
“Φαίνεται πως το ταλέντο μου, σαν μια παράξενη μπαταρία, εκεί μέσα γεμίζει. Μέσα στη ζεστασιά της χειραψίας, μέσα στο αετίσιο βλέμμα του συναγωνιστή, μέσα στις ιαχές των συλλαλητηρίων και στη βοή της μάχης. Γιατί, όπως ξέρουν, δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε συνθέτης, αλλά ένας συνθέτης Κρητικός, κι αυτό το τελευταίο βαραίνει πολύ μέσα μου και θέλω προσπάθεια μεγάλη για να παραμείνω πεισματικά, αμετανόητα και πάντα Κρητικός.
Όμως το ταλέντο δεν έρχεται μόνο του. Για να φυτρώσει, του πρέπει στρώμα παχύ ευαισθησίας. Αυτό σημαίνει πως ο αληθινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος όταν γύρω του οι άλλοι βογκούν, ταπεινώνονται, πεινούν, τσακίζονται, όταν το έθνος του ταπεινώνεται, φιμώνεται, μεταβάλλεται σε ζούγκλα…”».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, το αφιέρωμα προλόγισε, ο Μπάμπης Λουτσέτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χανίων, με την Λαϊκή Συσπείρωση. Μεταξύ άλλων τόνισε: «(…) O Μίκης έλεγε “Οι αγώνες και η μουσική είναι τόσο δεμένα πια μέσα μου, ώστε δεν μπορώ να φανταστώ ούτε αγώνες χωρίς τραγούδι, ούτε τραγούδι χωρίς αγώνα”. Και πραγματικά, κυνηγήθηκε άγρια από το αστικό κράτος, τόσο για την συμμετοχή του, στους μεγάλους λαϊκούς αγώνες του προηγούμενου αιώνα, όσο και για την επαναστατική μουσική του».

Στην συνέχεια, σημειώνεται πως ακολούθησε η συναυλία «που έντυσε το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ήχους, βέλη στην καρδιά, και χρώματα αγώνα, από το έργο του μεγάλου συνθέτη, εκτελεσμένα, από τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες Τάσο Ψαλιδάκη, Ανθή Μανουσέλη και η Ελένη Ρεντινιώτη στο τραγούδι και Γιώργο Σαλτάρη στο πιάνο και την μουσική επιμέλεια».

Ακολουθεί υλικό από το χθεσινό αφιέρωμα του ΚΚΕ Χανίων:

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα