Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του “Μίκης Θεοδωράκης” (video)

Παρουσία του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του νέου θεάτρου στο παλιό Τελωνείο, το οποίο  φέρει το όνομα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη.
Συγκινημένος ο Μίκης Θεοδωράκης προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το όνομά του η οποία έχει τοποθετηθεί στον πολυχώρο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης βλέποντας το σήμα το οποίο βρίσκεται πάνω στην πλάκα, παρατήρησε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και ένα τουφέκι σε αυτό! Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, απάντησε ότι παρατηρώντας κανείς το σήμα οι γραμμές θυμίζουν βέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την είσοδο του Μίκη Θεοδωράκη στον πολυχώρο πολίτες φώναξαν με την μορφή συνθήματος τραγούδια του μουσικοσυνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε στην αντιφώνησή του ότι «θέλω να μείνω στη μνήμη των ανθρώπων ως επαναστάτης και μουσικός» ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην οικογένειά του.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είπε πως το έμβλημα του θεάτρου είναι το «θ» που αναφέρεται στην λέξεις Θεοδωράκης, θάλασσα και θέατρο

Έξω από το Παλιό Τελωνείο είχε τοποθετηθεί προτζέκτορας όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε την συναυλία με τους Μαρία Φαραντούρη, Στέφανο Κορκολή, Σοφία Μανουσάκη και Ιωάννα Φόρτη, τους οποίους θα πλαισιώσουν μουσικά η λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, τα “Κίτρινα ποδήλατα” και το μουσικό σύνολο “Vamos”
Μεταξύ άλλων το παρών στην τελετή ονοματοδοσίας, έδωσαν το παρών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και άλλοι.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ για τη φωτογραφία του στην ταινία “Ζορμπάς” Γουόλτερ Λάσαλι, τελικά δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση καθώς δεν το επέτρεψαν οι γιατροί.

1 Comment

 1. ????????????️??Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, τα Χανιά τίμησαν τον Μεγάλο ΠαγκόσμιοΤο Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, τα Χανιά τίμησαν τον Μεγάλο Παγκόσμιο Πρεσβευτή της Ελληνικής Μουσικής, Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τα εγκαίνια τού “πολύκεντρου πολιτισμού” και θεάτρου, στο πρώην παλιό Τελωνείο στην παλιά πόλη των Χανίων, πού φέρει το όνομα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη
  Η εκδήλωση ήταν άκρως συγκινητική και είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν περίπου τετρακόσιοι (τόσους εξάλλου χωράει το θέατρο) λόγω της πολιτικής τους θέσης και όχι μόνο, “προνομιούχοι”, πού τούς είχαν δοθεί προσκλήσεις από τον Δήμαρχο Χανίων.
  Εκείνοι μόνο απόλαυσαν ζωντανά, τις υπέροχες μουσικές και τα τραγούδια τού κορυφαίου μουσικοσυνθέτη πού απέδωσαν καταπληκτικά, η δεκαοκταμελής συμφωνική ορχήστρα “Vamos Ensemble” με την Ιωάννα Φόρτη, ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Κορκολής με την Σοφία Μανουσάκη, η δεκαμελής λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, τα “Κίτρινα Ποδήλατα”, και έκλεισε την υπέροχη αυτή εκδήλωση η καταπληκτική Μαρία Φαραντούρη, πού με την θεσπέσια της φωνή, καθήλωσε τον μέσα, αλλά και τον έξω κόσμο.
  Θέλω όμως να εκφράσω εκ μέρους όσων δεν επιτράπηκε η είσοδος, τα φρικτά μου παράπονα.
  Περισσότερα από χίλια άτομα, Χανιώτες στην πλειοψηφία τους, παρακολούθησαν την εκδήλωση, στον μεγάλο προαύλιο χώρο τού θεάτρου, από μία μεγάλη οθόνη χειρίστου ποιότητας, με άθλια ποιότητα εικόνας πού την πρόβαλε ένας βίντεο προβολέας, απαρχαιωμένος (παλιάς τεχνολογίας), και δύο κακής ποιότητας ηχεία δεξιά και αριστερά της οθόνης, πού έβγαζαν έναν απαράδεκτο υποτονικό ήχο, ο οποίος κάλυπτε με το ζόρι τον μισό τεράστιο ανοικτό χώρο έξω από το θέατρο.
  Δυστυχώς οι διοργανωτές των πολιτιστικών δρώμενων τού Δήμου Χανίων σε διάφορες άλλες καλοκαιρινές υπαίθριες μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις μικρότερου ενδιαφέροντος, προμηθεύονται από τις εταιρείες ενοικίασης ήχου και εικόνας, πανάκριβα μηχανήματα, πού υπερβαίνουν τις ανάγκες αυτών των σκοπών, ξοδεύοντας άσκοπα τα χρήματα τού Χανιώτη δημότη!
  Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης, πού φρόντισαν με ακριβό κόστος, να έχει ομολογουμένως καταπληκτική ποιότητα ήχου η εκδήλωση, πού τον απόλαυσαν όμως, μόνο όσοι είχαν το προνόμιο να κάθονται αναπαυτικά στα βελούδινα καθίσματα του θεάτρου. Θέλω εδώ να σημειώσω με μεγάλη μου θλίψη, πως πολλοί, νέοι επί το πλείστον, έφευγαν “Ευγενέστατα”, στην μέση της συναυλίας. Τα θερμά μου επίσης συγχαρητήρια στους διοργανωτές, πού αγνόησαν παντελώς να φροντίσουν για την ποιότητα του ήχου και της εικόνας πού θα παρακολουθούσαν, οι πολλαπλάσιοι σε αριθμό Χανιώτες δημότες έξω από το θέατρο, καθήμενοι σε πλαστικά καθίσματα αλλά και πολλοί όρθιοι αφού δεν έφθασαν για όλους, υπομένοντας καρτερικά το κρύο και την υγρασία, επί σχεδόν τέσσερις ώρες, αλλά όμως “απολαμβάνοντας” μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, με ευλάβεια και απόλυτη σιγή, τις υπέροχες δημιουργίες τού κορυφαίου των μουσουργών, Μίκη Θεοδωράκη! ????????????️??

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες