Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πληθαίνουν οι «φωνές» για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις ποδοσφαιρανθρώπων απ΄ όλον τον κόσμο, προκειμένου να υπάρξει μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022, που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου). Επικαλούμενοι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφική πολιτική προς το περιβάλλον, οι εκπρόσωποι της «στρογγυλής Θεάς», καλούν σε μποϊκοτάζ της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Ισχυρότερη απ΄ όλες, είναι η φωνή του Ερίκ Καντονά, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο και μιλώντας στην «Daily Mail», δεν δίστασε για ακόμη μία φορά, να εκφράσει δημοσίως την γνώμη του: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο δεν είναι πραγματικό Παγκόσμιο Κύπελλο για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι χώρα του ποδοσφαίρου. Δεν είμαι ενάντιος, στην ιδέα φιλοξενίας ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια χώρα, όπου υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης του ποδοσφαίρου, όπως στη Νότια Αφρική ή στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1990. Αλλά στο Κατάρ, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια δυναμική. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι μόνο θέμα χρημάτων κατά την γνώμη μου. Ολα είναι για τα χρήματα. Και ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν στους ανθρώπους που έφτιαξαν τα γήπεδα, είναι φρικτός. Και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Και όμως θα γιορτάστε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο»…

Στο ίδιο «μήκος κύμματος» και ο Φίλιπ Λαμ, ο αρχηγός της εθνικής Γερμανίας, που το 2014 κατέκτησε το Μουντιάλ: «Ως φίλαθλος, δεν θέλω πολύ να πάω εκεί. Προτιμώ να παρακολουθώ το τουρνουά από το σπίτι. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάθεση των τουρνουά. Όταν μια χώρα αναλαμβάνει την διοργάνωση, ενώ σε αυτό το σημείο τα πάει ιδιαίτερα άσχημα, αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια επιλέχθηκε. Ανθρώπινα δικαιώματα, βιωσιμότητα, το μέγεθος της χώρας. Και προφανώς, όλα αυτά δεν έπαιξαν ρόλο». (Kicker, αρχές Αυγούστου 2022).

Από την πλευρά του, ο Τζέϊκομπ Γένσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της δανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο, στο SportsPro: «Βρίσκουμε προβληματικό το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στο Κατάρ, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιβαλλοντικά θέματα. Η διοργάνωση θα γίνει τον Δεκέμβριο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών του κόσμου, να βελτιώσουν τις συνθήκες των εργαζομένων και να τονίσουν τις συνθήκες που είδαμε στο Κατάρ».

Σε ομιλία της, στο συνέδριο της FIFA στο Κατάρ, τον Μάρτιο του 2022, η Λιζ Κλάβενες, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νορβηγίας, είχε δηλώσει: «Τα θεμελιώδη δικαιώματα τίθενται στο προσκήνιο και έρχονται στο προσκήνιο από εξωτερικές φωνές. Η FIFA έχει αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Τραυματισμένοι μετανάστες ή οι οικογένειες εκείνων που πέθαναν στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η FIFA, όλοι εμείς, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφαρμόσουμε πραγματικά αυτήν την αλλαγή με μηδενική ανοχή στην διαφθορά».

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό γεγονός αντίδρασης στο Μουντιάλ του Κατάρ, είναι η ανάρτηση ενός πανό με το σύνθημα «Boycott Qatar 2022», από τους φιλάθλους της Γκινγκάμπ (σ.σ. συμμετέχει στην Β` Γαλλίας), παρουσία του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πριν από τον αγώνα με την Τουλούζ, τον περασμένο Απρίλιο.

«Δεν θα δω το Παγκόσμιο Κύπελλο. Νομίζω ότι είναι μια ιστορία – και ζυγίζω τα λόγια μου – αποκρουστική. Πάμε σε μια χώρα που, στα χαρτιά, είχε μηδενικές πιθανότητες να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ούτε οι θεατές, ούτε οι υποδομές, ούτε το κλίμα. Πιστεύω μάλιστα, ότι σήμερα, αφήσαμε τους εαυτούς μας να μας καταβροχθίσει το κόκκινο χρήμα», σχολίασε καυστικά ο Γάλλος ηθοποιός, Βενσάν Λιντον, τον περασμένο μήνα, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, η γαλλική εφημερίδα «Le Quotidien de la Réunion», έγραφε: «Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αθλητικό ή πολιτιστικό γεγονός πριν από αυτό, αποκρυσταλλώνει αφόρητες επιθέσεις στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερίες, έχει καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μειονοτήτων και έχει αφαιρέσει τον σεβασμό για το περιβάλλον. Από σήμερα, δεν θα υπάρχει πλέον σε αυτές τις στήλες και στον ιστότοπό μας στο διαδίκτυο, κανένα άρθρο ή διαφήμιση που να θυμίζει την αθλητική πτυχή αυτού του Μουντιάλ».

Θέση στο ζήτημα αυτό, πήρε και η γαλλική εφημερίδα «Liberation», στο φύλλο της 19ης Σεπτεμβρίου 2022: «Είναι πολύ αργά για μποϊκοτάζ, αλλά ακόμα καιρός για ενεργοποίηση. Το να υποστηρίζεις το μποϊκοτάζ σήμερα, φαίνεται πολύ αργά. Και μη ρεαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, η Liberation θα καλύψει την εκδήλωση, εξετάζοντας φυσικά τα αθλητικά της θέματα, αλλά χωρίς να κρύβει τις διπλωματικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αντιπαραθέσεις. Χωρίς ροζ γυαλιά ή παρωπίδες λοιπόν»…

Οπως είναι φυσικό, το θέμα που αφορά στο Μουντιάλ του Κατάρ, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και τον πολιτικό κόσμο. Οπως την Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά Καστερά: «Η λύση βρίσκεται πολύ περισσότερο στην αποφασιστική διπλωματική δράση, και αυτό κάνει η χώρα μας. Τόσο, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και στον οικολογικό τομέα όπου ενθαρρύνουμε το Κατάρ να κάνει περισσότερα για οικολογική μετάβαση. Οσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο. Στο πλαίσιο ενός απαιτητικού διαλόγου, υπάρχει η εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού και η κατάργηση του «kafala» (σ.σ. σύστημα χορηγιών που καθιστά τους εργαζόμενους οιονεί ιδιοκτησία του εργοδότη τους και καταργήθηκε από το 2016). Ολα αυτά θα πρέπει να είναι επαρκή και θα πρέπει να διασφαλίσουμε την τήρηση των δεσμεύσεων, με διπλωματική δράση, αυτό πιστεύω».

Παράλληλα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κινήματος «La France Insoumise (LFI), σχολίασε σχετικά, τον Απρίλιο του 2021: «Ναι, εάν γινόταν μάχη για το μποϊκοτάζ, θα συμμετείχα, αλλά δεν έχω πολλές ψευδαισθήσεις. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει εκεί», ενώ ο Λοράν Μπερζέρ, γενικός γραμματέας της CFDT, δήλωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, σχετικά με ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022: «Ναι. Αλλά πιστεύω ότι η συζήτηση δεν είναι τόσο ηθική μεταξύ του ενός και του άλλου για το ποιος μποϊκοτάρει. Νομίζω ότι ήταν το 2013, που έπρεπε η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων να καταγγείλει το γεγονός ότι το Κατάρ ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα