Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Πλήρη εκλογικά δικαιώματα σε όλους τους απόδημους Έλληνες

Κύριε διευθυντά,
κανένας περιορισμός στην ψήφο των αποδήμων. Αυτή είναι η θέση μας εδώ και ένα χρόνο που άνοιξε η συζήτηση.

Η κυβέρνηση ας αναθεωρήσει ριζικά τον αρχικό νόμο που πρότεινε διότι τώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Οι απόδημοι είναι οι άνθρωποί μας που ζουν στο εξωτερικό και επιτέλους πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση.

Όσοι απόδημοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν έχει νόημα έχει η λογική των περιορισμών.

Επιπλέον πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου -με τις απαραίτητες διασφαλίσεις διαφάνειας- ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να υπάρξουν τεχνικοί περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων της διασποράς.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και σθεναρά υποστηρίξει την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους.

Μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων να είναι η εγγραφή τους στο Δημοτολόγιο και στους εκλογικούς καταλόγους.

Απαράδεκτη η πρόταση που διατυπώθηκε από ορισμένες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να ψηφίζουν μεν οι απόδημοι αλλά να μη γίνεται προσμέτρηση των ψήφων τους

Οι απανταχού Έλληνες που είναι κοντά μας σε κάθε δύσκολη περίσταση της Πατρίδας μας, θέλουν να είναι κοντά μας και εμείς δεν πρέπει να τους διώχνουμε.

Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία διά της δυνατότητας ψήφου στους αποδήμους να συσπειρώσουμε τον ελληνισμό σε όλη τη γη και να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους που τώρα είναι αποκομμένοι στο εξωτερικό. Να αναδείξουμε τον ελληνισμό στις πραγματικές του διαστάσεις και να τον διευρύνουμε. Να επαναφέρουμε πλήρως στον ελληνισμό και τις νεότερες γενεές αποδήμων που είναι τώρα αποξενωμένες.

Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον οικουμενικό ελληνισμό στις πραγματικές του διαστάσεις και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να θέσουν στην άκρη πρόσκαιρους εκλογικούς υπολογισμούς και προσωρινούς προβληματισμούς και να δώσουν τη δυνατότητα σε όλον τον ελληνισμό να ψηφίζει. Είναι η ώρα να αγκαλιάσουμε τον απόδημο ελληνισμό και δεν χωρούν φοβικές αντιλήψεις σε αυτό το θέμα.

Αναμένουμε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει ριζικά την αρχική πρότασή της και να δοθούν πλήρη εκλογικά δικαιώματα σε όλους τους αποδήμους.

Ντερμανάκης Νίκος
μέλος του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες