Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πλατεία 1866 -Χατζημιχάλης Γιάνναρης

Στην πλατεία 1866 βρίσκεται και η ορειχάλκινη προτομή του Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της εποχής, είχε γίνει στις 12 Απριλίου 1966 με αφορμή τα 100 χρόνια από την επανάσταση του 1866.
Οπως αναφέρει στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης, η προτομή αυτή είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Κανακάκη.
Σύμφωνα με τον Αντ. Μ. Βαρουχάκη, «ο Μιχάλης Γιάνναρης ήταν παιδί του παπα-Γιάννη Γιάνναρη και πήρε το όνομα του Χατζή όταν σε μικρή ηλικία πήγε με τον πατέρα του για προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Γεννήθηκε στους Λάκκους. Διακρίθηκε ως οπλαρχηγός στην επανάσταση του 1858. Ηταν αρχικά Αρχηγός και κατόπιν Γενικός Αρχηγός Κυδωνίας κατά τις επαναστάσεις 1866-69, 1878 και 1896-97. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες και οι κακουχίες δεν πτόησαν ποτέ το μεγάλο αυτόν πολεμιστή, ο οποίος ήταν πάντα παρών στα καλέσματα της σκλαβωμένης του πατρίδας. Ομως ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης δεν υπήρξε μόνο μεγάλη μορφή του αγώνα αλλά και συγγραφέας, ποιητής, πολιτικός και διπλωμάτης. Εγραψε ένα επικολυρικό ποίημα με τον τίτλο: “Η Κρητικοπούλα”, εμπνευσμένο από τη δυστυχία και τα βάσανα των Κρητικών κατά την επανάσταση του 1866».
Ακόμα ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης, σημειώνει ότι «το 1912 και ενώ η Κρήτη τελούσε υπό το καθεστώς της Αυτόνομης Πολιτείας, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης εκλέγεται βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης. Λίγο πριν από τους Βαλκανικούς αγώνες εκλέγεται από την Κρητική Συνέλευση πρόεδρό της και αργότερα πρόεδρος της κυβέρνησης η οποία παρέδωσε την Κρήτη στη Μητέρα Ελλάδα».
Ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουλίου 1916 σε ηλικία 85 ετών στο Μάλεμε και ετάφη με πολλές τιμές στο οροπέδιο του Ομαλού δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

 

■ Μνημεία του Νομού Χανίων
Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού.
Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων” με τη βοήθεια του, επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα