Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Πίστη και ζωή κοινωνία και πολιτισμός

Oλα της Κρήτης τα χωριά άξια και τιμημένα γιατί είναι όλα κοιτίδες πολιτισμού.
Συνδέουν τους αιώνες συνενώνουν και συνέχουν τους ανθρώπους, φωτίζουν και φυλάσσουν τον πολιτισμό, ενοποιούν παρελθόν παρόν και μέλλον και αποτελούν εξέδρα ενόρασης του μέλλοντος.
Όλα της Κρήτης τα χωριά είναι άξια και τιμημένα, μα το δικό μας το χωριό είναι καλλιά από τα άλλα, όχι γιατί μπορεί να έχει μέγα αρχηγό, αλλά προπάντων γιατί είναι το δικό μας το χωριό εκείνο που μας γέννησε και στο οποίο είδαμε το πρώτο φως της ζωής.
Με τη ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής προσφέρουμε ωδήν εόρτιον στην Αγία και στο χωριό Ποταμίδα Κισάμου, που την φιλοξενεί στον ιερό και ομώνυμο μεγαλοπρεπή βυζαντινό Ναό πολιούχο του χωριού ξακουστό στην ευρύτερη περιοχή γιατί η εικόνα της Αγίας που υπάρχει σε αυτόν τον Ναό λογιάζεται από τους πιστούς θαυματουργή γι΄αυτό και την ευλαβούνται ιδιαίτερα.
Χαιρόμαστε το σεπτό και Αγιο Πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, τιμούμε και εορτάζουμε την μνήμη της και αυτό ως πράξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς την αγία για τις προς Κύριον πρεσβείες της «υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων».
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και το θεωρούμε μεγάλη ευλογία του Θεού ότι ξεκινήσαμε την ιερατική μας διακονία από τούτο τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ποταμίδας Κισσάμου με τις ιερές και ευλογημένες οικογένειες της, των Μπρεδάκηδων, Χουδαλάκηδων, Φωτάκηδων, Κωνσταντουλάκηδων, Μαζοκοπάκηδων, Ξανθουδάκηδων, Σεργεντάκηδων, των Στρατάκηδων των Αποστολάκηδων των Μονοτράκηδων, Πνευματικάκηδων, Τσουρουδιακάκηδων, Ταπεινάκηδων, Χαιρέτηδων, κ.α.
Οι οικογένειες που έστησαν νοικοκυριά ανέθρεψαν και σπούδασαν παιδιά σε δύσκολες εποχές και έδωσαν στην κοινωνία χρήσιμους χρηστούς και ευλογημένους ανθρώπους, επιστήμονες επαγγελματίες εργατικούς και παραγωγικούς για το ίδιο το χωριό και ευρύτερα την κοινωνία της Κρήτης και της Πατρίδας μας.
Και όλο αυτό το ιερό πανηγύρι της ανάπτυξης και της προόδου της Ποταμίδας , μόνο με τις ευχές και της πρεσβείες τις Αγίας Παρασκευής.
Έχουμε ιερές αναμνήσεις εκείνων των χρόνων τόσο από το Ναό όσο και από το χωριό, όσο και από τους ανθρώπους του χωριού που διακρίνονταν πάντοτε για το ήθος την ευγένεια την καλοσύνη την καθαρότητα του προσώπου τους την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων τα φιλόξενα και αυθόρμητα επικοινωνιακά τους αισθήματα και φυσικά την βαθύτατη ευλάβειά τους στην Αγία Παρασκευή.
Η Αγία είναι η μεγάλη τους προσδοκία ότι δεν τους ξεχνά και ότι πάντοτε εκείνη πρεσβεύει για να έρχονται η ευλογία και το πλούσιο έλεος του Θεού στα πρόσωπα και τις οικογένειές τους.
Οι άνθρωποι επενδύουν στην θεϊκή παρέμβαση τη ζωή, την ανάπτυξη το παρόν και το μέλλον του χωριού και το δικό τους γι’ αυτό η αφοσίωσή τους στην Αγία είναι απόλυτη.
Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής από μέρες πριν σημαίνει συναγερμός στο χωριό προετοιμασίας εορτής, της υποδοχής και φιλοξενίας των πανηγυριστών.
Τα σπίτια των Ποταμιδιανών είναι όλα ανοιχτά έτοιμα να υποδεχθούν να φιλοξενήσουν να ανταλλάξουν ευχές, να ανανεώσουν και να ισχυροποιήσουν γνωριμίες, φιλικές σχέσεις, συντεκνιές, συμπεθεριά πράξεις ομορφιάς και πολιτισμού.
Στα σπίτια και στις γειτονιές του χωριού ακούγονται φωνές και τραγούδια. Μεγάλη χαρά το πανηγύρι του χωριού. Αληθινή ευλογία του Θεού.
Η Αγία Παρασκευή ενώνει τις γειτονιές του χωριού από τα Μαζοκοπιανά ως των Κατράκηδων και από τον Μπαμπαμέτη ως τα Μπρεδιαννά και την Αγία Άννα. Και ταυτόχρονα ενώνει του ανθρώπους που πανηγυρίζουν όλοι μαζί που διασκεδάζουν και επικοινωνούν εορταστικά επίσης όλοι μαζί.
Φυσικά εκτός από τους ανθρώπους του χωριού η Αγία Παρασκευή ενώνει και τους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι ευλαβούνται την θαυματουργή εικόνα της αγίας, στην οποία καταφεύγουν προς ανακούφιση «οι εν θλίψεσι και ασθενείαις και λοιπαίς στενοχωρίαις ευρισκόμενοι» και αποζητούν από την Αγία το έλεος του Θεού.
Η ευλογία του Θεού μέσα από το πρόσωπο της Αγίας συνεχίζεται και στα νεότερα χρόνια και καλύπτει και την σημερινή πραγματικότητα αν και πληθυσμιακά το χωριό όπως και όλα τα χωριά μας ολοένα και συρρικνώνονται.
Πλούσια πνευματική παραγωγή και ανάπτυξη επιβεβαιώνουν ότι η Αγία Παρασκευή εξακολουθεί να ευλογεί το χωριό και τους ανθρώπους του.
Των εορταζόντων Ποταμιδιανών, κατοικούντων και παρεπιδημούντων στο ιστορικό και ευλογημένο χωριό τους ευχές πολλές και θερμές να ζούν εορταστικά σε πολλά και ευλογημένα χρόνια, των δε εκείθεν μεταστάντων προς την άνω Ιερουσαλήμ πατέρων και αδελφών αγαπημένων και προσφιλών προσώπων μακαρία και αιωνία η μνήμη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα