Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Πειράματα Φυσικής από επιστήμονες του CERN στα Χανιά

Πειράματα Φυσικής από επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης θα γίνουν στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο)!

Η εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 10 το πρωί.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει «στα απλα πειράματα Φυσικής που θα γίνουν απο διακεκριμένους επιστημονες του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Φυσικής), του Εθνικού και Καποδιστριακου Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου Κρήτης» και προσθέτει: «Μοναδική προϋπόθεση να είστε απο 9 εως 99 ετων».
Ως προς το χαρακτήρα και το νόημα των πειραμάτων, επισημαίνει:
«Τι είναι η σκοτεινή ύλη, τι συνεβη στην αντι-υλη, τί μας λένε τα νετρίνα; Οι μοριακοί φυσικοί μελετούν την ύλη την ενέργεια τον χώρο και τον χρόνο.
Ανακαλύψτε τον επιστήμονα μέσα σας! Δοκιμάστείτε σε διαφορες δραστηριότητες που αναπαριστούν τον τρόπο με τον οποιο οι επιστήμονες εξερευνούν την φύση.
Επεξεργαστείτε αληθινά δεδομένα που έχουν συλεχθεί απο το πείραμα ATLAS στον μεγαλύτερο επιταχυντή προτονίων του κόσμου, τον LHC (μεγάλο επιταχυντή αδρονίω) στο CERN , Γενέβη, Ελβετία. Η ανάλυση των δεδομένων οδήγησε στην βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη του μποζονίου Ηiggs.
Δείτε πως διαφορετικά σωματίδια αλληλεπιδρουν σε έναν άλλο ανιχνευτή του CERN, τον CMS. Μελετηστε τις διατάξεις που δημιουργούν τα σωματίδια αναγνωρίζοντας τις υπογραφες Higgs. Δείτε τις διατάξεις των W+ και W- μποζονιων. Τις παράγει ο LHC στους ίδιους αριθμούς;
Εχουμε παζλ, αντικείμενα κρυμμένα σε πηλό, ατσάλινους βολους που συγκρούονται σε τροχειες και μια πρόκληση για όλους ωστε να βοηθήσουν να μετρηθεί το μέγεθος ενός στόχου χωρις να χρησιμοποιηθεί χάρακας.
Οποιοσδήποτε απο 9 ως 99 χρονών μπορεί να διασκεδάσει εξερευνώντας αυτες τις δραστηριότητες».
Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα