Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Ποιοτικό ελαιόλαδο: Δεν είμαστε… μοναδικοί!

Η ψευδαίσθησή μας ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το πιο ποιοτικό δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα έγκυρων διεθνών διαγωνισμών ποιότητας. Στο διαγωνισμό “Mario Solinas 2016” του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) κανένα από τα ελληνικά ελαιόλαδα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο βραβείο, ενώ μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία με 18 βραβεία.
Στον διαγωνισμό Διεθνούς Ελαιόλαδου της Νέας Υόρκης το 2016 (ΝΥΙΟΟC), που συμμετείχαν πάνω από 700 ελαιόλαδα από 25 χώρες, από την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό 180 ελαιόλαδα, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα με εξαίρεση την Ιταλία, που συμμετείχε με 184 ελαιόλαδα. Ωστόσο μονάχα το 11% από τα ελληνικά (20) πήραν βραβείο, σημαντικά μικρότερο ποσοστό από το περσινό 21%. Μεγάλος νικητής η Ιταλία που πήρε 109 βραβεία (59%) με δεύτερη την Ισπανία (78) και τρίτη τις ΗΠΑ (50)! Η Ελλάδα και η Πορτογαλία στη 4η θέση με 20, η Αυστραλία και η Κροατία στην 5η με 9, ενώ βραβεύτηκαν ελαιόλαδα από την Τουρκία (3), Γαλλία (3), Σλοβενία (2), Αργεντινή, Χιλή, Ν. Αφρική και Ουρουγουάη!
Ο μεγάλος αριθμός των διαγωνιζόμενων αποτελεί μία σαφή ένδειξη πως οι Έλληνες παραγωγοί αγωνίζονται για την ποιότητα και για τη διάκριση του brand του ελληνικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά. Οι εδαφο-κλιματικές συνθήκες και οι ποικιλίες υπάρχουν για να είμαστε οι καλύτεροι. Μήπως ήλθε η ώρα να αντιληφθούμε ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά τις διαδικασίες παραγωγής του ελαιολάδου;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα