Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Πιλοτικός θρυμματισμός κλαδιών στην ΟΑΚ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) έχοντας ως βασική προτεραιότητα τον σεβασμό στο περιβάλλον, εφάρμοσε πιλοτικά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, τη λύση θρυμματισμού των κλαδιών, τα οποία είχαν προέλθει από τα ετήσια κλαδέματα των δέντρων που διατηρεί στις εκτάσεις της.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η δραστηριότητα αυτή εφαρμόζει στην πράξη τα συμπεράσματα του επιμορφωτικού Σεμιναρίου, με θέμα: «Πρακτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι της ανεξέλεγκτης καύσης υπολειμμάτων σε όφελος του αγρότη και του φυσικού περιβάλλοντος» (20 Μαρτίου 2019), αλλά και παλαιότερες προτάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Βασικός στόχος αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση των αγροτών, αλλά και ευρύτερα των πολιτών, ώστε να λάβει τέλος η αλόγιστη καύση στην ύπαιθρο, η οποία έχει βαρύτατες συνέπειες εις βάρος της υγείας των ανθρώπων, λόγω των τοξικών ρύπων που παράγονται, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Σήμερα υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτές που εφαρμόζονται στην ΟΑΚ, οι οποίες είναι εφικτό να αποφέρουν οφέλη και στον ίδιο τον αγρότη, αξιοποιώντας το γεγονός ότι από την εναπόθεση βιομάζας στην επιφάνεια του εδάφους, ιδιαίτερα προερχόμενη από τα υπολείμματα κλαδέματος ελιάς, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την καλλιέργεια.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Πλατανιά για την ευγενική διάθεση του εξοπλισμού θρυμματισμού, ελπίζοντας ότι η επιτυχημένη πιλοτική δράση που έλαβε χώρα στην ΟΑΚ θα βρει μιμητές – αρωγούς στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, δεδομένης της κλιματικής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη και ο τόπος μας δεν αποτελεί εξαίρεση»

1 Comment

  1. Πολυ μελανι καταναλωθηκε, πριν περιπου πεντε χρονια, για αρθρα επι του θεματος.Υποσχεσεις οτι θα υπαρξει επιδοτηση στους αγροτες για αγορα θρυματιστων.Αποτελεσμα…..μονο λογια.Επωφελουνται απο προγραμματα οσοι εχουν γνωστο η πολυ λαδι…….Ας διαθεσουν οι κατα τοπους Δημοι θρυματιστες στον αγροτικο κοσμο οπως ο Δημος Πλατανια στην ΟΑΚ …….τα λογια ειναι ευκολα στα εργα υπαρχει προβλημα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες