Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Πιέσεις σε δύο μέτωπα για περισσότερες πτήσεις στα Χανιά

«Ξεκλειδώστε τα αεροδρόμιά σας» ήταν η παραίνεση του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair κ. Eddie Wilson προς τους τοπικούς φορείς, καλώντας τους να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση και τη Fraport για μείωση ή και κατάργηση των φόρων αεροδρομίου τον χειμώνα, για να δοθούν κίνητρα σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να κάνουν δρομολόγια και να δημιουργήσουν βάσεις στο αεροδρόμιο Χανίων.

Μόνο έτσι όπως ξεκαθάρισε θα ξεκινήσουν πτήσεις το χειμώνα (όπως την περίοδο 2012-2018) και θα επεκταθεί η σεζόν.
Σε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς (αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους, προέδρους επιμελητηρίων, τουριστικούς συλλόγους) στο χώρο του ΕΒΕΧ έγινε μια ευρεία συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις.
«Δεν μπορεί η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο να φέρει μόνο 6 εκ. στην Ελλάδα! Έχουμε περισσότερα αεροσκάφη στην Πάφο από ό,τι στην Αθήνα, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε και να συγχρονιστούμε. Είχα μια συνάντηση τη Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμού που είπε ότι θα δοθούν άμεσα κάποια κίνητρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια μακροπρόσθεσμη στρατηγική και μια προβλεψιμότητα.
Χρειαζόμαστε χαμηλότερα κόστη πρόσβασης και παραμονής στο αεροδρόμιο και μεγαλύτερη προβλεψιμότητα. Με άλλες περιοχές όπως το Μπέργκαμο κάναμε συμφωνίες 9-10 ετών ώστε να γνωρίζουμε και εμείς πόσες πτήσεις μπορούμε να κάνουμε και να προγραμματίσουν και οι τουριστικοί φορείς τις επενδύσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Wilson.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του στάθηκε σε τρία σημεία:
• Μείωση – κατάργηση του φόρου ανάπτυξης (Σπατόσημο) που επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. «Θα σας ανταμείψουμε με περισσότερες πτήσεις και επιβάτες. Δεν έχει καμία αξία αυτός ο φόρος από τη στιγμή που δεν εισπράττεται, γιατί έτσι και αλλιώς δεν έρχονται επιβάτες τον χειμώνα!» είπε χαρακτηριστικά. «Καταφέραμε να κάνουμε τουριστικούς προορισμούς περιοχές στη Δυτική Ιρλανδία μέσα στο χειμώνα δεν θα κάνουμε τα Χανιά;» συνέχισε.
• Να πιεστεί η Fraport να δώσει κίνητρα για να αναπτυχθούν περισσότερες εσωτερικές πτήσεις.
• Να πειστεί η κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους για την ανάπτυξη βάσεων στα αεροδρόμια όλης της χώρας
Στη συνέχεια υποστήριξε τις θέσεις λέγοντας πως «το καλοκαίρι όλοι θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά πρέπει να δοθούν κίνητρα για το χειμώνα. Εμείς αντί να έχουμε 35 διαδρομές στην Ελλάδα το χειμώνα, έχουμε μόλις δύο! Η Ελλάδα έχει πολλά μικρά αεροδρόμια που μπορεί να βοηθήσουμε. Η Fraport θα σας πει δικαιολογίες ότι είναι ακριβά τα ραντάρ και το κόστος έχει αυξηθεί αλλά αν αν θέλετε περισσότερες πτήσεις, πρέπει να δοθούν κίνητρα».

Ανάπτυξη της πρότασης της Ryanair στους τουριστικούς φορείς

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης τόνισε πως «η συζήτηση αυτή έχει μια μεγάλη πρόκληση αλλά πολλούς περιορισμούς» καθώς οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα αεροδρόμια «αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο. Αυτό που έχουμε κάνει όλοι οι δήμαρχοι είναι να πιέσουμε πολιτικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Πριν από λίγους μήνες με ένα κείμενο που υπογράψαμε όλοι τοποθετούμαστε στην ίδια κατεύθυνση με τη συζήτηση που κάνουμε». Ο ίδιος πρότεινε μια κοινή συνάντηση το επόμενο διάστημα με τη Fraport, το Υπ. Τουρισμού προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης τόνισε πως «θα ήταν καλό οι δύο μεγάλες εταιρείες (Ryanair και Fraport) να τα βρουν μεταξύ τους» και προχώρησε σε μια σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με τον φόρο ανάπτυξης στα αεροδρόμια που αυξήθηκε μετά την παραχώρηση των αεροδρομίων.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης επισήμανε πως η περιοχή του διαθέτει 3 από τους κορυφαίους προορισμούς και ενδιαφέρεται για την επέκταση της σεζόν. «Πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε επισκεψιμότητα το χειμώνα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να μειωθούν οι φόροι λόγω της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Είμαι διατεθειμένος και εγώ να πιέσουμε ώστε να έχουμε τη μείωση φόρων των χειμώνα αφού είναι αποδεδειγμένο ότι η εταιρεία σας μπορεί να φέρει κόσμο» σχολίασε ο δήμαρχος Κισσάμου.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Για ενδιαφέρουσα συνάντηση μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, που στη συνέχεια ανέφερε πως «πρέπει να δούμε πώς θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Το να “φορτώσουμε” την high season (καλοκαιρινή περίοδος) δεν είναι πια επιθυμητό, έχουμε πληρότητες 100%, δοκιμάζονται οι υποδομές μας σε όλα τα επίπεδα και το σημαντικότερο είναι να επιμηκύνουμε την περίοδο σε μήνες που έχουμε να δώσουμε πράγματα. Ως Περιφέρεια έχουμε προωθήσει τον τουρισμό της ενδοχώρας, τα δίκτυα μονοπατιών, τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και γενικότερα υπάρχει μια δική μας τάση να δείξουμε πως η Κρήτη έχει πολλά να δείξει και το χειμώνα και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της Ryanair». Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπ. Τουρισμού να αντιληφθούν τα οφέλη από την επέκταση της σεζόν.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος που έχει επενδύσει τα περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξη του τουρισμού, είναι αναφανδόν υπέρ της ανοικτής αγοράς, των ανταγωνιστικών τιμών. Η προσέλκυση εταιρειών είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε αεροπορικές εταιρείες» είπε στην τοποθέτηση του κ. Μ. Γιαννούλης πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Για την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων ο κ. Μ. Κασαπάκης ρώτησε αν καταργηθεί ο φόρος, πόσες πτήσεις θα μπορεί να φέρει η Ryanair κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τον διευθ. σύμβουλο της εταιρείας να απαντάει ότι «θα ανταποκριθούμε φέρνοντας πολλές πτήσεις».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κυριακάκης από τους τουριστικούς πράκτορες που ρώτησε αν η Fraport έχει ανάλογη συμπεριφορά και σε άλλα αεροδρόμια με τον κ. Wilson να απαντάει ότι αμέσως μετά την πανδημία αύξησε τους φόρους της.
Ο κ. Γιάννης Παυλάκης από την Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών είπε πως η πρόταση της Ryanair του ακούγεται λογική και πως «θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική κυβέρνηση και οι φορείς θα έχουν θετική αντιμετώπιση σε αυτή», ενώ ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης από το Δ.Σ. του ΕΒΕΧ τοποθετήθηκε πάνω στη μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα (τέλη και εισιτήρια) .
Ο οικοδεσπότης και πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης ευχαρίστησε τον κ. Wilson για την ανταπόκριση στο κάλεσμα των τριών επιμελητηρίων (ΕΒΕΧ, Τεχνικό, Οικονομικό). Ο κ. Ροκάκης υπογράμμισε πως βλέπει με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Wilson να πιεστούν κυβέρνηση και Fraport για την ανάπτυξη του τουρισμού τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Γενάρη, Φεβρουάριο. «Δεσμεύτηκε ο κ. Wilson πως αν ο φόρος των 12 ευρώ ανά άτομο πάει στα 8-9 ευρώ θα μπορεί να φέρει ένα συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών στην πόλη μας. Και μάλιστα να γίνει αυτό μακροπρόσθεσμα, για τρία χρόνια και άνω» είπε ο κ. Ροκάκης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ: «90 αεροδρόμια μπορούν να συνδεθούν με τα Χανιά»

«Υπάρχουν 90 αεροδρόμια με τα οποία η Ryanair θα μπορούσε να τα συνδέσει με τα Χανιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα» είπε ο κ. Wilson αργότερα το βράδυ σε συνάντηση με δημοσιογράφους των Χανίων στο χώρο του Νεώριο Moro.
Επίσης τόνισε πως στα Χανιά σε σύγκριση με το 2015 που ήταν πάλι στην Κρήτη «βλέπω πολλές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, καλώ την κυβέρνηση να τις δει επίσης. Κάναμε μια σειρά από προτάσεις στον Υπουργείο Τουρισμού μας είπε ότι θα ανακοινώσεις τις προτάσεις του. Εμείς λέμε καταργήστε τον ειδικό φόρο ανάπτυξης, κίνητρα από τη Fraport για να αναπτυχθούν πτήσεις στο εσωτερικό και κίνητρα από την κυβέρνηση για τη δημιουργία βάσεων αεροσκαφών σε όλη τη χώρα». Σε αναφορά των “Χ.ν.” ότι στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ryanair ζητάει άλλα πράγματα εκτός των επίσημων εγγράφων της, ο κ. Wilson απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι όλα όσα ζητάει η εταιρεία είναι στα έγγραφά της. «Ο μόνος λόγος που δεν έρχονται άλλες εταιρείες είναι γιατί δεν αναπτύσσονται. Είχαμε φέτος 59 εκ. τουρίστες σε Ισπανία, 50 εκ. σε Ιταλία και στην Ελλάδα μόλις… 6 εκ. επιβάτες! Γιατί; Η Πορτογαλία παρουσιάζει αύξηση 21% στις πτήσεις της Ryanair, η Ιταλία 19%, η Ισπανία 17% και η Ελλάδα μείωση 40%! Γιατί;» αναρωτήθηκε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα