Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Πιέσεις για λύση στο θέμα της αδεσποτίας από πολίτες στην Κίσσαμο

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία αναφορικά με τις αγροζημίες που προκαλούν αιγοπρόβατα ζητούν με έγγραφο του προς το γραφείο του Πρωθυπουργού και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μουριανών ¨Η Ενότητα¨.
Αφορμή οι συνεχιζόμενες ζημιές στην περιουσία κατοίκων της Ανατ. Κισάμου από αιγοπρόβατα. Για τα επόμενα βήματα πάνω στην οποία θα κινηθούν κάτοικοι της περιοχής συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μουρί Κισσάμου.
Στην επιστολή του συλλόγου τονίζουν πως μέσω αυτής «εκπροσωπείται μεγάλη μερίδα ελαιοπαραγωγών και αμπελοπαραγωγών των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά στο νομό Χανίων. Το χωριό μας συγκεκριμένα, είναι ένα μικρό χωριό στο Δήμο Κισσάμου, ονόματι Μουρί, το οποίο είναι κατάφυτο από ελιές και αμπέλια. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Επαρχία Κισσάμου, με την έξαρση του φαινομένου της αδεσποτίας των αμνοεριφίων και της επικίνδυνης θρασύτητας των ιδιοκτητών τους. Η καλλιέργεια και εκμετάλλευση των ελαιοδέντρων, αποτελεί την μοναδική πηγή εισοδήματος και βιοπορισμού για τους περισσότερους από εμάς και τις οικογένειές μας. Οπότε, η μόνιμη καταπάτησή τους από τα ανεπιτήρητα κοπάδια με τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπρεπή διαβίωσή μας.»
Στο κείμενο του ο πολιτιστικός σύλλογος τονίζει πως «πρόσφατα , τροποποιήθηκε ο υπάρχον νόμος περί αδεσποτίας των αμνοεριφίων και χαιρόμαστε γι’ αυτό γιατί αν εφαρμοστεί κατά γράμμα, θα λυθεί το πρόβλημα, άμεσα. Με λύπη σας πληροφορούμε όμως, ότι τίποτα δεν λειτουργεί με βάση τον νόμο. Οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας περί καταπάτησης των περιουσιών μας. Το αντιμετωπίζουν με ανευθυνότητα και αναβλητικότητα, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχών, των ιδιοκτητών της καταπατημένης γης και των ανεύθυνων ιδιοκτητών των αμνοεριφίων να έχει φτάσει στα άκρα. Για το ως άνω φαινόμενο έχει λάβει γνώση, πέραν των Αρμόδιων Αρχών της περιοχής μας -Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου και Δήμος Κισσάμου- ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Υποστράτηγος Αντώνης Ρουτζάκης καθώς και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. Σας παρακαλούμε θερμά, πριν η κατάσταση αυτή ξεπεράσει κάθε όριο, και έρθουμε αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα γεγονότα, καθώς το παρελθόν κάποιων εκ των ανεύθυνων και δολοπλόκων καταπατητών έχει αμαυρωθεί, να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση ως προς την επίλυση του προβλήματος αυτού, με την άμεση και μακροπρόθεσμη εφαρμογή του νόμου. Τέλος, ενημερωθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά ότι ο υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Διαμαντής Γκολιδάκης, προτείνει να αναλάβει η Αγροφυλακή την επιτήρηση των δασικών περιοχών προκειμένου να συλλαμβάνονται επίδοξοι εμπρηστές, με αφορμή τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι συμπολίτες μας τις τελευταίες ημέρες, σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο. Αυτή η πρόταση λοιπόν, δεν θα προστατεύσει μόνο τα δάση από εμπρηστές, αλλά κάθε λογής αγροτική περιοχή από πολλούς κινδύνους. Επικροτούμε λοιπόν, σα μερίδα πολιτών του ελληνικού κράτους, που κατοικεί και βιοπορίζεται από τον Πρωτογενή Τομέα, την πρόταση αυτή. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για κάθε σας ενέργεια ως προς την αντιμετώπιση πάσης φύσεως καταπάτησης ξένης γης. »
Στο κείμενο του ο πολιτιστικός σύλλογος εσωκλύει και απάντηση του Δήμου Κισσάμου σε δικά τους έγγραφα ότι «ενεργεί τα δέοντα για την περισσυλογή» των αδέσποτων αιγοπροβάτων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα