Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Πετάνκ: Με επιτυχία το 11ο Διεθνές Ανοιχτό Τουρνουά στα Χανιά (φωτ.)

Με επιτυχία και αρκετές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε στο Αλσος των Αγίων Αποστόλων, από τις 14 έως τις 16 Μαΐου το 11ο Διεθνές Ανοιχτό Τουρνουά Εδαφοσφαίρισης (Πετάνκ).

Το τουρνουά διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Πετάνκ Χανίων με τη συμμετοχή Συλλόγων της Βουλιαγμένης, του Γαλατσίου, της Φιλοθέης και του Παλιού Φαλήρου.

Ο Λουκάς Ανδριανός πρόεδρος του Συλλόγου Πετάνκ Χανίων, ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της διοργάνωσης και τους αθλητές για την συμμετοχή τους. Όπως επεσήμανε στόχος είναι η διάδοση του αθλήματος σε όλες τις ηλικίες και η βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων καθώς και αναγκαία είναι η δημιουργία υποδομών στον τόπο, για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και την υποστήριξη διεθνών τουρνουά, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον διεθνώς των παικτών στο χώρο του Πετάνκ.

Στο τουρνουά παρέστη η Προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Χανίων, κα Λίνα Ψούνη στην οποία απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα. Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, διεξήχθησαν οι ατομικοί αγώνες, με την συμμετοχή 32 αθλητών και η κατάταξή τους έχει ως εξής:

1η Θέση Γεώργιος Σπανός (Βουλιαγμένη)

2η Θέση Σταύρος Σταυρίδης (Βουλιαγμένη)

3η θέση Richard Hopper (Πάλιο Φάληρο)

Την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης , διεξήχθησαν τα διπλά (doublettes) με την συμμετοχή 44 αθλητών και η κατάταξη των ομάδων έχει ως εξής:

1η Γεώργιος Σπανός και Σταύρος Σταυρίδης (Βουλιαγμένη)

2η Αντώνης Γλαμπεδάκης και Λουκάς Ανδριανός (Χανιά)

3η Muriel Vallat και Jah Mel (Πάλιο Φάληρο)

Την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης , διεξήχθησαν τα τριπλά (Triplettes) με την συμμετοχή 42 αθλητών και η κατάταξη των ομάδων έχει ως εξής:

1η Γεώργιος Σπανός, Γεώργιος Παπαβασιλείου και Σταύρος Σταυρίδης (Βουλιαγμένη)

2η Χριστίνα Δούκα, Christian Perivalli, και Αγγελική Στεργίου (Χανιά)

3η Jah Mel, Julien Parigot και Richard Hooper (Πάλιο Φάληρο)

Για την κάλυψη του πλήθους των αγώνων του τουρνουά ο Δήμος Χανίων, παραχώρησε 3 επιπλέον γήπεδα (τερέν) ενώ σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν η εταιρία Terra Creta προσέφερε, συσκευασίες ελαιολάδου.

 

Τι είναι η εδαφοσφαίριση ή πετανκ;

Η εδαφοσφαίριση ή το pétanque είναι ένα άθλημα για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επειδή παίζεται σε ανοιχτό χώρο, αποτελεί ιδανικό μέσο για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, ενώ παράλληλα παραμένει ανταγωνιστικό. Επιπλέον, αν και βασίζεται σε πολύ απλούς κανόνες, είναι ένα άθλημα με ιδιαίτερη τεχνική και στρατηγική, που χρειάζεται συντονισμό στις κινήσεις, συγκέντρωση στο στόχο και συνεργασία μεταξύ των παικτών της ίδιας ομάδας.
Ο Σύλλογος πετάνκ Χανίων ξεκίνησε το 2009 και αναγνωρίστηκε νόμιμα ως αθλητικό σύλλογο από το πρωτοδικείο το 2014. Αναγνωρισμένο από την διεθνή ομοσπονδία Πετάνκ και από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία πετάνκ, αυτό το άθλημα είναι Γαλλικής προέλευσης που έχει ωστόσο αρχαίες Ελληνικές ρίζες.
Χαρακτηρίζεται συχνά ως το πλέον μεσογειακό άθλημα και δεν είναι τυχαίο πως σε χώρες όπως η Γαλλία (κύριος νότια), Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Τυνήσια, αλλά και σε όλες τις χώρες γύρω από την μεσόγειο το άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το πετάνκ παίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου με πάνω από 100.000 επίσημους παίκτες. Για περισσότερες πληροφορίες: chania.petank@gmail.com, www.petanque-chania.eu


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα