Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πεσόντων Αεροπορίας

Το μνημείο Πεσόντων Αεροπορίας βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στην πλατεία κοντά στη βίλα Κούνδουρου.
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Ιούνιο του 2010. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Αεροπόρων αλλά και την Τοπική Ενωση Αποστράτων Αεροπόρων.
Οπως εξηγεί ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης (“Εν Χανίοις”, τόμος 10ος, 2016), το μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων είναι σύνθετο έργο που αποτελείται από το κεντρικό ορειχάλκινο σύμπλεγμα σε ορθογώνιο μαρμάρινο βάθρο. Δεξιά κι αριστερά από το κέντρο της γλυπτικής σύνθεσης υπάρχουν πέτρινοι τύμβοι φάρδους 5 μέτρων ελαφρώς κεκλιμένοι όπου επάνω τους αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών αεροπόρων.
Για την ταυτότητα του έργου, ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί την «πρόταση της πτώσης του Ικαρου υπέρ βωμών και εστιών» και ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε το βιβλίο του Ζακ Λακαριέρ: “Τα φτερά του Ικαρου”.
«Για το μύθο του Ικαρου ασχολήθηκαν ιστορικά οι αρχαίοι συγγραφείς Λουκιανός, Βιργίλιος, σύγχρονοι όπως ο Πωλ Ντιελ, ο Γκασόν Μπασελάρ και τόσοι άλλοι. Προσπάθησα να υλοποιήσω σε ένα έργο, μέγιστο εύρος πολιτισμικής συνύπαρξης».

 

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού.
Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα