Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Περιβαλλοντικά θαλάσσια πάρκα

Επελέγη το Ίδρυµα “Σταύρος Νιάρχος” να οργανωθεί εκεί στις 16 και 17 Απριλίου το 9ο ∆ιεθνές Συνέδριο για τους ωκεανούς, “Our Ocean conference” (∆ική µας Ωκεανική ∆ιαβούλευση). Στόχος είναι να αφυπνιστεί η νέα γενιά για τη βιωσιµότητα των ωκεανών και να προκληθεί η ∆ιεθνής Κοινότητα, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία τους.

Σε συνέντευξη που έδωσαν ο υπ. Εξωτερικών Γεραπετρίτης µε τους συναδέλφους του Σκυλακάκη και Αυγενάκη, προαναγγέλθηκε η ίδρυση θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο, βόρεια της Κεφαλονιάς ως τα Κύθηρα και δυτικά της Μήλου µέχρι τη Νίσυρο. Σ’ αυτές τις περιοχές υπάρχει βιοποικιλότητα, κυρίως στο σύµπλεγµα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου που έχουν χαρακτηριστεί “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου”.

 Το Συνέδριο προκαλεί σκληρή διπλωµατική αντιπαράθεση. Στην Τουρκία ανεδείχθη απ’ το κόµµα της αντιπολίτευσης και το αναπαρήγαγαν τα µέσα ενηµέρωσης. Εν συνεχεία έγινε λόγος απ’ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για διεθνείς εντυπώσεις. Στην ουσία γίνεται πολιτικοποίηση ενός αµιγώς περιβαλλοντικού ζητήµατος. Θέτουν θέµα “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο για τα θαλάσσια πάρκα, αναγνωρίζουν δε το δικαίωµα και την αρµοδιότητα στον εαυτό τους να κηρύξουν αυτοί τη δηµιουργία τους. Συνιστούν σ’ εµάς να µην εµπλέξουµε την Ε.Ε. και άλλες χώρες στα ζητήµατα περιοχών του Αιγαίου που έχουν χαρακτηριστεί ως “γκρίζες ζώνες” και να µη γίνουν «εργαλεία για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδος µε περιβαλλοντικά προγράµµατα». «∆εν θα δεχθούµε, συνεχίζουν στο Υπ. Εξωτερικών οι Τούρκοι, τετελεσµένο γεγονός, που µπορεί να δηµιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά των οποίων το καθεστώς αµφισβητείται».

Όλα αυτά συµβαίνουν παρά το πρόσφατο θετικό κλίµα που έχει δηµιουργηθεί και την εξαγγελθείσα επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Πάντως η Αθήνα απάντησε ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικών αρχών».

Η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρµόσει ορθώς τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν τη λειτουργία των αιολικών πάρκων στις περιοχές των προστατευοµένων νησιών Κυκλάδων και ∆ωδεκανήσου, και έχουν ονοµατιστεί. Πρόκειται για ειδικές ζώνες προστασίας και διατήρησης, κατασκευής οδικού δικτύου, λιµανιών, ελικοδροµίων, δεξαµενών, κτηρίων και εγκατάστασης νυχτερινού φωτισµού.

Το πώς θ’ αντιµετωπιστούν οι τουρκικές αντιδράσεις θα φανεί στην Άγκυρα µε την επίσηµη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα