Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Περιμένοντας το τρίτο κύμα

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θ’ αξιολογήσει τις συμβουλές των λοιμοξιολόγων, αν θα χαλαρώσει το lockdown για τις γιορτές των Χριστουγέννων, που κατά πάσαν πιθανότητα θα τις περάσουμε οικογενειακά με τη στενή έννοια της οικογένειας. Ο χειμώνας θα είναι κρύος, τα βράδια παγωμένα και έρημα μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Είναι μονόδρομος η αυστηρότητα των “σκληρών μέτρων” για την αποτελεσματική καταστολή της covid.

Το δεύτερο κύμα ήρθε χειρότερο του πρώτου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, μήπως η περίοδος χάριτος, που συζητείται να δοθεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις χειρότερες ίσως της ζωής μας, επιτρέψουν στον “πανδημικό ιό” να επανέλθει ως τρίτο κύμα σφοδρότερο του δευτέρου. Το Μαξίμου βρίσκεται σε δίλημμα, τι να προτιμήσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα την υγεία, ή την οικονομία; Ποια προειδοποίηση και έκκληση κάνουν οι λοιμοξιολόγοι; Να σφραγισθεί η επιδημιολογική Βόρεια Ελλάδα ή να γίνει συνθηκολόγηση με την αγορά για την άρση έστω και σταδιακά των μέτρων;

Τιθεται και το ερώτημα, γιατί μετά τόσα απαγορευτικά μέτρα εκτοξεύτηκαν τόσο ψηλά τα κρούσματα; Γιατί τα “καφέ” έμειναν ανοιχτά, να κατακλύζονται από όρθιους;
Γιατί οι επιχειρήσεις δουλεύουν με το προσωπικό τους να πηγαινοέρχεται με ασαφή παραγωγή;

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα στο δεύτερο, δεν διεγράφη καμία σχεδόν κανονικότητα. Υπήρξε μόνο θεωρητική ομαλότητα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που επιβράδυναν την εξάπλωση. Ο χειμώνας, όμως, επιταχύνει τη διασπορά των ιών και διευκολύνει το επιδημιολογικό φορτίο, που απλώνεται ύπουλα και με μεγάλη ταχύτητα. Πάντως ένας καλός τρόπος περιορισμού της διεισδυτικότητας του ιού εξαρτάται απ’ τη συμπεριφορά των πολιτών στο τρίπτυχο, μάσκα, αποστάσεις καθαριότητα.

Επειδή ο covid επεκτάθηκε σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα, τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, ή δε αντιμετώπιση των ασθενούντων στα κορεσμένα νοσοκομεία είναι απελπιστική, ο βαθμός δυσκολίας λήψεως αποφάσεως άρσης των μέτρων, καθίσταται δυσκολότατος. Αν τα κρούσματα περιορισθούν σ’ αυτά, που ήσαν στις αρχές Οκτωβρίου, θα μπορούσε η κυβέρνηση, να ελπίζει σε μια αυστηροποιημένη κανονικότητα.

Πάντως η κατάσταση τους χειμώνες είναι προβληματική, με την επιδημιακή συγκυρία να γίνεται έκρυθμη και χαώδης. Διαμορφώνεται ένας εύθραυστος υγειονομικός τομέας, όπου οι περισσότεροι συμπολίτες μας, έχοντας κάνει το σπίτι τους οχυρό, εναντιόν της πανδημίας, θα δοκιμαστούν. Γιατί, αν η πολιτεία δεν μπορέσει να εξασφαλίσει σωστή διαβίωση στον ευάλωτο πληθυσμό, ομολογουμένως θα έχει αποτύχει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες