Μέσα στην όλη συζήτηση για τις αµερικανικές προεδρικές εκλογές και την Κάµαλα Χάρις, συζητήθηκε και πάλι πολύ το θέµα της woke agenda.
Το woke, λοιπόν, ως επίθετο προέρχεται από την AAVE (African-American Vernacular English), δηλαδή την Αφροαµερικάνικη Λαϊκή Αγγλική Γλώσσα. Σύµφωνα µε το λεξικό Merriam Webster, η λέξη woke είναι επίθετο και χρησιµοποιείται κυρίως στην αµερικάνικη αργκό και σηµαίνει αυτόν που έχει επίγνωση και ενεργό ενδιαφέρον σε σηµαντικά γεγονότα και ζητήµατα (ιδιαίτερα σε θέµατα φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης).
Αυτή τη στιγµή η woke culture έχει φτάσει να θεωρείται από πολλούς απειλή για το βασικό πυρήνα των αξιών της Ευρώπης και γενικότερα του λεγόµενου δυτικού κόσµου, ενώ συνδέεται και µε την προσπάθεια επιβολής της πολιτικής ορθότητας µε όρους οδοστρωτήρα. Πώς έφτασε µια λέξη της αργκό που ξεκίνησε µε θετικό πρόσηµο, να έχει πλέον αρνητικό χαρακτήρα;
Όπως γράψαµε κι άλλη φορά τα µέσα παίζουν διαβολεµένα καλά το ρόλο τους ως προς το να µας λένε πώς να σκεφτόµαστε για τα διάφορα θέµατα, βάζοντας µπροστά ως βιτρίνα διάφορες «πιασάρικες» λέξεις και εκφράσεις (µετα-αλήθεια, fake news κλπ.). Ε, εδώ, έχουµε µια ακόµα τέτοια περίπτωση.