Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Περί τοπικών και άλλων «Δαιμονίων»

Σχέδιο αντί “κολοκυθιάς”
Είναι η εορτή κοπής μιας πίτας πολιτιστικού ή άλλου συλλόγου ο κατάλληλος τόπος και χρόνος, αλλά κυρίως ο ορθός τρόπος, να ανακοινώνει μία (και) απερχόμενη δημοτική αρχή την παραχώρηση χώρου σε κάποιο πολιτιστικό σύλλογο όσο ιστορικός και αξιόλογος κι αν είναι αυτός;
• Γιατί αυτό συνέβη κατ’ αυτάς. Οπότε, ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, ανακοίνωσε ότι με απόφαση δική του και απόφαση του -τοποθετημένου από τον ίδιο- προέδρου της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., παραχωρείται χώρος στη βίλα Κούνδουρου σε πολιτιστικό σύλλογο.

 

Κατόπιν εορτής… πίτας;
• Ψάξαμε λίγο και δεν βρήκαμε πουθενά σχετική συζήτηση ή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων αλλά ούτε και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. Επίσης δεν αναφέρθηκε ούτε συναπόφαση με τον αντιδημάρχο πολιτισμού.
• Τι να σημαίνει αυτό; Oτι ο δήμαρχος μπορεί από μόνος του να αποφασίζει τη διάθεση ή παραχώρηση δημοτικών χώρων και κτηρίων χωρίς να έχει εισαχθεί το θέμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων;
• Δεν φτάνει που, όπως είχε επισημανθεί από την αρχή της θητείας της παρούσης και νυν απερχόμενης δημοτικής αρχής, η τοποθέτηση μη αιρετού προέδρου τόσο στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ όσο και στο ΔΗΠΕΘΕΚ ή όπου αλλού, προκάλεσε την αντίθεση της αντιπολίτευσης; Αντίθεση, όχι προσωποποιημένη, αλλά βασισμένη στο γεγονός ότι ο αιρετός πρόεδρος είχε άμεση αναφορά και λογοδοσία στο δημοτικό Συμβούλιο.
• Και είναι φανερό ότι αυτά τα 4,5 χρόνια η πρακτική αυτή -νόμιμη αλλά όχι πολιτικά και ηθικά αποδεκτή- δημιούργησε πολλά προβλήματα.
• Δηλαδή, καταργούνται (εν όψει και εκλογών μάλιστα) και τα συλλογικά όργανα; Ακόμα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος; Ή, θα ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν εορτής κοπής και διανομής μιας… “πίτας”;

Μικρό ιστορικό
• Η βίλα Κούνδουρου παραχωρήθηκε στον Δήμο Χανίων και λειτούργησε ως πολύκεντρο νεολαίας και ΑΝΟΙΚΤΟ σημείο εκπαίδευσης και πολιτισμού.
• Το 2016, λοιπόν, έχοντας πλέον λήξει προ πολλού η 25ετής παραχώρηση ζητήθηκε εκ νέου από το ΥΠΠΟ η παραχώρησή της. Ετσι από τον Οκτώβρη του 2016 παραχωρήθηκε πάλι στον Δήμο Χανίων για 20 χρόνια, υπό κάποιους όρους.
• Να σημειωθεί εδώ ότι η βίλα Κούνδουρου είναι ΔΩΡΕΑ στο δημόσιο-Υπ. Πολιτισμού. Αυτή η δωρεά, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε γίνεται για πολιτιστική χρήση από τον Δήμο. Ή, προφανώς, από δημοτικό πολιτιστικό οργανισμό. Οπως γινόταν παλιά και γίνεται και τώρα με τη χρήση της βίλας από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων. Η Φιλαρμονική μάλιστα παράγει έκτοτε και σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Επιπλέον, ανέκτησε και αναβαθμίζει συνεχώς το κύρος και την αίγλη που είχε και παλιότερα. Σύμφωνα δε και με όσα έγραψε η ίδια η κυρία Περάκη σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης, είχε δεχτεί πολλά αιτήματα να στεγαστούν διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και η Εφηβική και Παιδική Χορωδία στη βίλα Κούνδουρου. Τελικά, εξαιτίας του ότι οι χώροι – δωμάτια της βίλας είναι πολύ μικροί για τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις που και οι δυο δημοτικές χορωδίες δημιουργούν, δεν χωρούσαν. Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να δοθούν χώροι σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν καταθέσει αιτήματα στέγασης εκεί.
Μελέτη
• Η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. διαχειρίζεται κάποια δημοτικά κτήρια. Δεν μπορεί όμως αυτά να αποξενώνονται από το δημοτικό συμβούλιο και τα άλλα συλλογικά όργανα.
• Επίσης. Δεν μπορεί μια τέτοια παραχώρηση σε ΜΗ δημοτικό οργανισμό να μην μελετηθεί από τις δημοτικές νομικές και τεχνικές δημοτικές υπηρεσίες.
• Οι οποίες μόνο μπορούν να αποφανθούν αν μπορεί να γίνει παραχώρηση… της παραχώρησης χρήσης που μας έχει κάνει το ΥΠΠΟΑ αλλά και συγκατοίκηση. Και σε ποιες ώρες και μέρες. Και πώς η μία λειτουργία της Φιλαρμονικής (και του όποιου εξωδημοτικού οργάνου) θα διασφαλίζει την ασφάλεια του κτηρίου αλλά και λοιπά θέματα διαχείρισης και ευθύνης όσων εισέρχονται (και από πού) στο κτήριο. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και απορίες όσων συλλόγων έχουν ζητήσει την στέγασή τους στη βίλα ή και σε άλλο δημοτικό κτήριο και δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους.
• Και ασφαλώς θα υπάρξουν ερωτηματικά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για την σπουδή της εξαγγελίας παραχώρησης, χωρίς ενημέρωσή του για όλα τα παραπάνω ερωτηματικά.
• Οπότε, λογικά, μπαίνει και το ερώτημα αξιολογικών κριτηρίων ίσων και ίδιων για όλους τους αιτούντες.
• Αρα, ο Δήμος Χανίων χρειάζεται ένα αξιολογικό μπούσουλα, ένα συνολικό σχέδιο, για το πώς θα μπορεί να αξιοποιήσει τα δημοτικά κτήρια που έχει. Ακόμα κι αν η διαχείρισή τους ανήκει στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ.
• Αλλιώς, λέμε εμείς, θα καταλήγουμε πάντα να παραχωρούνται χρήσεις, δίκην προεκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Παίζοντας και την κολοκυθιά.

Και γιατί να δοθεί στον άλφα σύλλογο και όχι στον δείνα;

1 Comment

  1. Α ωραία! Να ζητήσει και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και η ΙΡΙΔΑ να στεγαστούμε κι εμείς που είμαστε άστεγοι για καμμιά 40αριά και 20αριά χρόνια αντίστοιχα…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα