Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Περί ακινήτων του Δημοσίου

Κύριε διευθυντά,
το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε αυτό που αρνήθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο κι αν πιέστηκαν από τους εταίρους. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας Α.Ε., το λεγόμενο «Υπερταμείο», με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη.
Αμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ ΑΕ κατέστησαν το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αργότερα μια σειρά από κρίσιμες Δημόσιες Επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, στην παρ. 4 του άρθρ. 196 προβλέφθηκε ότι στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ. τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 72.000 ακίνητα. Παράλληλα, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται βέβαια, ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο, υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ και δια μέσου αυτής του Υπερταμείου.
Αυτά όμως δεν ήταν αρκετό για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία μεταβίβασε στο Υπερταμείο με 2 αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου (ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2018 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018), 10.119 ακίνητα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. Αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι μεταξύ των ακινήτων αυτών συμπεριλαμβάνονταν και αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όμως, με την προ λίγων ημερών απόφασή του, ήρθε να ακυρώσει την μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που το καλοκαίρι του 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ και δια αυτής στο Υπερταμείο.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση έπασχε από νομικές πλημμέλειες και πως η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε αρχικούς Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρ. 196 του ν. 4389/2016.
Αναγκαίο είναι επίσης να επισημανθεί ότι ο κύριος Τσακαλώτος ουδέποτε ήρθε στη Βουλή να απαντήσει, ως όφειλε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο για τη μεταβίβαση αυτών των ακινήτων του Δημοσίου,, ενώ κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής (18/5/2020) και η κυβέρνηση της ΝΔ, απέφυγε να δεσμευτεί για την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων, παρότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 90% τα ακίνητα αυτά είναι μη μεταβιβάσιμα.
Μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών της παρούσας κυβέρνησης με την οποία τους καλεί να απαντήσουν σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 10.119 δημόσια ακίνητα σε ολόκληρη την Επικράτεια από το Υπερταμείο των δανειστών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, κάτι που ουδεμία άλλη ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί.
Η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει άμεσα να σεβαστεί και να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δηλαδή οφείλει να προβεί στις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες ώστε να επέλθει άμεσα η πλήρης αποδέσμευση των 10.119 ακινήτων από το Υπερταμείο.

Ντερμανάκης Νίκος
Μέλος του Τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής

1 Comment

  1. Αγαπητέ μας Νίκο,
    σ’ ευχαριστούμε για την πλήρη ενημέρωση όσο αφορά ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και, ιδιαίτερα, την αντίδραση και το αγωνιώδες ενδιαφέρον σου, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες θεσμικές πράξεις για την πλήρη ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ των χιλιάδων ακινήτων από τη μέγγενη κι εκμετάλλευση τους από το Υπερταμείο. Οφείλω να προσθέσω με ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση, ότι η ανωτέρω γενναία ενημέρωση και τοποθέτησή σου στο μείζον θέμα των ακινήτων του Δημοσίου χαροποιεί όλους τους φίλους σου, που γνωρίζουν ότι είσαι ο συνεχιστής των αγώνων του δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του πατρός σου Γιάννη Ντερμανάκη, εκλεκτού φίλου, ποινικολόγου και αληθινού ανθρώπου της Χανιώτικης κοινωνίας. Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες