Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Περί αδιαφορίας

Η αδιαφορία των διοικούντων µεταφέρεται στους πολίτες και ενισχύει τις αντικοινωνικές συµπεριφορές

«Κάθε κράτος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει» είχε πει ο φιλόσοφος και διπλωµάτης Ζοζέφ ντε Μεστρέ, από την Σαβοΐα. Το ίδιο µπορούµε να πούµε και για κάθε επίπεδο διοίκησης. Από το εθνικό µέχρι το επίπεδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αυτό ισχύει αφού οι ίδιοι οι πολίτες επιλέγουν µε την ψήφο τους αυτούς που θα τους κυβερνήσουν.
Στις δηµοκρατίες, υπάρχουν πάντα δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι, οι οποίοι προσπαθούν µε διάφορους τρόπους να πείσουν τους πολίτες να τους ψηφίσουν. Μετά τις εκλογές αυτός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους αναλαµβάνει µε τους συνεργάτες του τη διακυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι τον αντιπολιτεύονται. Ωστόσο, συχνά, λίγο καιρό µετά τις εκλογές, µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων αρχίζει να παραπονιέται και να διαδηλώνει επειδή ο εκλεγµένος κυβερνήτης φροντίζει µόνο τους δικούς του ψηφοφόρους ή και χρηµατοδότες και αδιαφορεί γι’ αυτό που οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ως το κοινό καλό.
Συχνά µάλιστα, στις δίκαιες διαµαρτυρίες των πολιτών ο κυβερνήτης απαντά µε ψεύδη ή ακόµη χειρότερα δεν απαντά καθόλου! Αυτή η στάση αποµακρύνει πολλούς πολίτες από την πολιτική. Κι όταν υποτιµάς µε αυτό τον τρόπο τον κόσµο, τον κάνεις να µην ενδιαφέρεται για τα κοινά αλλά µόνο για το δικό του ατοµικό συµφέρον. Κάτι που εξηγεί – µαζί µε την υποβάθµιση σε άλλους τοµείς όπως η εκπαίδευση – και τα αυξανόµενα φαινόµενα αντικοινωνικής συµπεριφοράς που παρατηρούµε γύρω µας.
Πρόβληµα δηµόσιας υγείας. Τον περασµένο µήνα γράφαµε (βλ. ΧΝ 5/9/2023) για την διαχρονική και διακοµµατική παρανοµία που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη του συστήµατος αποχέτευσης και επεξεργασίας λυµάτων στο ∆ήµο Χανίων. Με φαινοµενικά «νοµότυπες» διαδικασίες οι αρµόδιοι παράκαµψαν την υποχρέωση που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νοµοθεσία για σύνταξη και δηµοσιοποίηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και για διενέργεια δηµόσιας διαβούλευσης µε τους αρµόδιους φορείς ΚΑΙ τους κατοίκους.
Είδατε κάποια αντίδραση από τον ∆ήµο ή την Περιφέρεια; ∆υστυχώς, καµία! Παρόλο που ο κ. ∆ήµαρχος ανέφερε κατ’ επανάληψη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο ότι τέτοια ΜΠΕ υπάρχει και θα δοθεί στους κατοίκους, τέτοιο έγγραφο δεν χορηγήθηκε ποτέ στους πολίτες που το ζητούν … γιατί απλώς δεν υπάρχει! Τα αποτελέσµατα τα βλέπουν συχνά οι Χανιώτες όταν διαρρέουν λύµατα στη θάλασσα ή όταν µυρίζουν τις αναθυµιάσεις κοντά στα αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Εικόνα εγκατάλειψης. Ένα από τα αξιοθέατα που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες και απολαµβάνουν κατά τους καλοκαιρινούς µήνες πολλοί Χανιώτες είναι η παραλία του Ζορµπά στο Σταυρό Ακρωτηρίου. Εκεί, κάποια προηγούµενη δηµοτική αρχή έφτιαξε, στη µέση µιας πλατείας απέναντι από τη θάλασσα, µια υπερυψωµένη εξέδρα (για εκδηλώσεις) µε ένα δωµάτιο (για αναψυκτήριο) και τουαλέτες (κλειδωµένες).
Το Νοέµβριο του 2022 (βλ. ΧΝ 22/11/2022) η ∆ηµοτική Αρχή οργάνωσε την ονοµατοδοσία της εν λόγω πλατείας, βαφτίζοντάς την µε το όνοµα του αείµνηστου γιατρού Κώστα Νικηφοράκη. Το αναψυκτήριο λειτούργησε για την εκδήλωση στην οποία συµµετείχαν αρκετοί επιφανείς Χανιώτες. Σήµερα, η εικόνα που παρουσιάζουν η πλατεία και οι εγκαταστάσεις είναι πανάθλια. Από το αναψυκτήριο έχουν αφαιρεθεί οι πόρτες και ο εσωτερικός εξοπλισµός.

Ένας χώρος που χαρακτηρίζεται «παιδική χαρά» είναι γεµάτος πέτρες χωρίς φυσικά να υπάρχει ούτε ίχνος σχετικού εξοπλισµού. Το ξύλινο δάπεδο της εξέδρας έχει προφανώς υποφέρει από τις καιρικές συνθήκες, και παρόλο που σε ορισµένα σηµεία φαίνεται να έχει επισκευαστεί, σε άλλα είναι έτοιµο να υποχωρήσει αν πάνω του πατήσει κάποιος εύσωµος πολίτης. Οι επανειληµµένες αναφορές στην κατάσταση από τον συνεργάτη της εφηµερίδας Αντώνη Πλυµάκη και οι εκκλήσεις από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού έχουν µείνει χωρίς απάντηση από τη ∆ηµοτική Αρχή.
Αδιαφορία και από τις υπηρεσίες. Στις αρχές Αυγούστου σταµάτησα να βάλω βενζίνη στο αυτοκίνητο. Καθώς έβγαζα να πληρώσω, έπεσε πάνω µου ένα µηχανάκι που είχε σταµατήσει πίσω µου χωρίς να σβήσει τη µηχανή. Με τραυµάτισε ελαφρά στο πόδι και έκανε κάποιες γρατζουνιές στον προφυλακτήρα. Εκνευρισµένος ζήτησα από το νεαρό ντελιβερά ταυτότητα – δεν είχε. ∆εν φορούσε ούτε κράνος.
Τηλεφώνησα στο 100 που µε ενηµέρωσε ότι η Τροχαία βρισκόταν σε άλλο περιστατικό και θα αργούσε. Περιµένοντας, εµφανίστηκε ο υπεύθυνος παρακείµενης πιτσαρίας, ο οποίος αφού είδε το βίντεο του συµβάντος στο βενζινάδικο, κατάλαβε ότι ο ντελιβεράς είχε προσπαθήσει να µετακινήσει το µηχανάκι χωρίς να σβήσει τη µηχανή και χωρίς να βγάλει την ταχύτητα.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο νεαρός ντελιβεράς δεν είχε ούτε άδεια οδήγησης αφού είχε µόλις καταθέσει τα χαρτιά του για να την πάρει. Επιπλέον, ο υπεύθυνος έτρεξε να βάλει στο µηχανάκι και κάποιες φωτοτυπίες αφού στο δίκυκλο δεν υπήρχε κανένα χαρτί. Επέµενα να περιµένω την Τροχαία, αλλά όταν τηλεφώνησα ξανά στο 100 ο νέος τηλεφωνητής δεν είχε ιδέα για το συµβάν …
Εξήγησα στον ντελιβερά ότι αν συνέχιζε να εργάζεται µε αυτό τον τρόπο, το αποτέλεσµα δεν θα ήταν το καλύτερο, ούτε γι’ αυτόν που θα κατέληγε νεκρός ή ανάπηρος, ούτε για την οικογένειά του που θα περνούσε µεγάλη δοκιµασία. Τελικά, µετά από δύο περίπου ώρες και αφού δεν είχε εµφανιστεί η Τροχαία, ξανατηλεφώνησα στο 100 και µε βαριά καρδιά ακύρωσα το αίτηµα.
Αυτό που κατάλαβα πάντως από τη συζήτηση είναι ότι πολλοί ασυνείδητοι επιχειρηµατίες, ιδίως στις παρυφές της πόλης, χρησιµοποιούν ως ντελιβεράδες, άτοµα ανεκπαίδευτα, ίσως και χωρίς άδεια κυκλοφορίας, ίσως και ανασφάλιστα, µε αποτέλεσµα να κυκλοφορούν στο δρόµο πολύ επικίνδυνοι οδηγοί για ένα µεροκάµατο πείνας. ∆εν ξέρω αν η Τροχαία έχει τους πόρους να πραγµατοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις που κάνουν παράδοση στο σπίτι. Πάντως ο αριθµός κυκλοφορίας της µηχανής και το όνοµα της επιχείρησης είναι στη διάθεσή της υπηρεσίας …

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Συµπέρασµα. Όταν οι διοικούντες ψεύδονται και αδιαφορούν για τα αιτήµατα των πολιτών, οι πολίτες παύουν να ενδιαφέρονται για τα κοινά και προωθούν µε κάθε τρόπο µόνο το δικό τους ατοµικό συµφέρον. ∆εν πάνε να ψηφίσουν µε αποτέλεσµα να κυβερνούν τα οργανωµένα συµφέροντα ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι αντικοινωνικές συµπεριφορές.
Στην ηλεκτρονική ανάρτηση του άρθρου στο ιστολόγιό µου ενσωµατώνονται συστηµατικά υπερσύνδεσµοι προς τις πηγές που χρησιµοποιούνται.

*Ο Παναγιώτης Αλεβαντής είναι φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα