Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Πέρα από τα προφανή στον Νομό μας…

‘Μην οδηγείτε στα Χανιά! Ήταν το σχόλιο σε δημοφιλή σελίδα ταξιδιωτών πριν λίγα χρόνια. Άλλαξε κάτι; Προς το καλύτερο;
Οι Χανιώτες γνωρίζουν.

Κάθε εικόνα – πραγματική ή απεικονιστική- έχει πολλές αναγνώσεις. Κάποτε είμαστε ικανοποιημένοι από τις πρώτες εντυπώσεις, τις προφανείς.

Σήμερα ο ταξιδιώτης του κόσμου έχει στη διάθεση του πολλές πηγές πληροφόρησης για να ελέγξει την πρόσβαση, τις υποδομές, τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε κάθε περιοχή…
Και τις τιμές φυσικά. Με ελάχιστη προσπάθεια ο ψαγμένος ταξιδιώτης γίνεται ειδικός… Αυτά τόνιζαν φίλοι που έκαναν σύντομες εκδρομές στην ύπαιθρο των Χανίων την περασμένη εβδομάδα.

Στο σημείωμα παρουσιάζω – ως μη ειδικός – μια σύγκριση ανάμεσα σε προφανή και μη στοιχεία ενός πίνακα του Leonardo da Vinci και της διπλής πραγματικότητας που βιώνουμε στο Νομό μας.

Προφανή και μη του Leonardo

Το σχέδιο που φιλοξενούμε είναι με πενάκι και ονομάζεται “Σχέδιο τοπίου”.
Ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν περισσότερα μη προφανή στοιχεία σε αυτό, εκτός από την προφανή απεικόνιση ενός τοπίου. Φαίνεται να υπάρχουν πολλά ζώα, φανταστικά και πραγματικά υφασμένα στο σχέδιο.
Κάτω αριστερά, διακρίνουμε ένα κουνέλι, ένα λιοντάρι και ένα σκύλο. Στη μέση του πίνακα προς τα εμπρός, διακρίνουμε ένα κωμικό δράκο. Επίσης, πιο πίσω είναι το περίγραμμα ενός καθισμένου αλόγου ή αγελάδας. Το πλέον εντυπωσιακό, μη προφανές, είναι μια μεγάλη εικόνα πουλιού στην δεξιά πλευρά του σχεδίου.
Είναι τα μη προφανή στοιχεία τυχαία ή από πρόθεση;
Η μήπως είναι στη φαντασία μας;
Η αίσθηση είναι ότι ο Leonardo da Vinci έχει υφάνει πολλαπλά σχέδια και σκίτσα σαν να είναι ένα επικαλυπτόμενο μοντάζ. Κι είναι γνωστή η παρότρυνση του να βλέπουμε πέρα από το αισθητό.
Μήπως μπορείτε να ανακαλύψετε κι άλλα μη προφανή στο σχέδιο;
Αυτή η ικανότητα θα μας χρειαστεί σε ρεαλιστικές καταστάσεις στο Νομό μας…

Τα προφανή στην επαρχία του Νομού

Αυτές τις μέρες ο οργασμός στις οικοδομές και στις ανακαινίσεις των τουριστικών καταλυμάτων είναι οφθαλμοφανής.
Όλα τα συναφή επαγγέλματα εργάζονται πυρετωδώς.
Οι φίλοι μας στις σύντομες εκδρομές τους στην ύπαιθρο μας παρατήρησαν…
• Καλαίσθητες αναβαθμίσεις του περιβάλλοντος χώρου σε ταβέρνες και εστιατόρια.
• Κήπους και δενδρύλλια περιποιημένα.
• Φρεσκοβαμμένες κατασκευές.
• Ανανέωση του εξοπλισμού.
Το αξιομνημόνευτο είναι ότι σε αυτό τον οργασμό συμμετέχουν και οι πρωτοπόροι στον κλάδο. Για να μη μείνουν πίσω.
Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν περιορίζονται σε αυτά. Αναρτούν νέες φωτογραφίες και προσφορές στο διαδίκτυο.
Αυτές είναι οι προφανείς εικόνες

Τα μη προφανή στην επαρχία του Νομού

Όμως τα μη προφανή προβλήματα κυριαρχούν και πιθανώς να ακυρώσουν τις ευσυνείδητες προσπάθειες όσων βάζουν βαθιά το χέρι για να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους.
Έτσι το οδικό μας δίκτυο από τον επονομαζόμενο ‘ΒΟΑΚ’ μέχρι τους δρόμους που οδηγούν σε προορισμούς με 100δες κλίνες και τις αναίτιες αυξήσεις κάνουν άλματα οπισθοχώρησης.
Συγκεκριμένα…
• Οι κόμβοι της πόλης συναγωνίζονται στην ασφάλεια, την καθαριότητα και την ευπρέπεια! Πρωτιά στις Μουρνιές με χαλασμένο φανάρι την Κυριακή και με την άναρχη βλάστηση να κυριαρχεί.
• Τα σημεία στα οποία στενεύει ο ΒΟΑΚ – τα δύο είναι στα όρια του Δήμου Πλατανιά και το τρίτο στη Κίσαμο- δίνουν την εντύπωση ότι γίνονται έργα. Αμ δε. Είναι έργα ανενεργά. Είναι έργα σε ακινησία. Το χειρότερο είναι ότι προδιαθέτουν τον επισκέπτη για την εγκατάλειψη που θα αντιμετωπίσει.
• Η κρυφή χωματερή στο πρώτο πλάτωμα δεξιά μετά τον κόμβο του Ταυρωνίτη επί του ΒΟΑΚ είναι κοινό μυστικό που καλύπτεται από τις φυλλωσιές.
• Τα σκουπίδια αυξάνονται και η βλάστηση θεριεύει στον περιφερειακό των Χανίων.
• Δεν υπάρχει καμμιά τουαλέτα, ούτε οργανωμένος ασφαλής τόπος στάθμευσης με υποδομές στον ΒΟΑΚ Χανίων.
Κι αν σκέφτεστε το Πλατάνι ο χώρος είναι ιδιωτικός…
• Οι κατ’ ευφημισμό χώροι στάθμευσης στον ΒΟΑΚ στο Νομό μας είναι τόποι αφόδευσης και απόρριψης χύδην σκουπιδιών. • Πόσο ασφαλής μπορεί να αισθάνεται ένας επισκέπτης μας οδηγός σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού μας;
Αντιμετωπίζει διαγραμμίσεις και πινακίδες αλαλούμ, κλαδιά να προεξέχουν, πέτρες, λάκκους σε μήκος δεκάδων μέτρων και απουσία φωτισμού…
• Υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις αυξήσεων στις τιμές των δωματίων, στην εστίαση και στην ενοικίαση στις ομπρέλες παραλίας.
Αν τα παραπάνω δεν είναι τυχαία ή αποκυήματα της φαντασίας μας, τότε ο κοινός παρονομαστής τους λέγεται απρονοησία.

Συμπερασματικά

► Κάθε έμπειρος επισκέπτης προσπαθεί να ανακαλύψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ταξιδιωτών τα κρυμμένα μαργαριτάρια σε κάθε περιοχή. Δηλαδή, τα καταλύματα, τους χώρους εστίασης-διασκέδασης και τις προσφορές υπηρεσιών που αξίζει να τιμήσει, (τα ονομάζουν value for money).
► Έχουμε απίστευτα μαργαριτάρια στο Νομό μας στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν επενδύσει πολλά. Όμως, κινδυνεύουν να χαθούν στην αχρησία, αν οι επισκέπτες μας αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες στην πρόσβαση.
► Σήμερα, οι αυξήσεις σε όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος θα φέρουν μείωση την επόμενη μέρα.
► Η αποθάρρυνση των πολλών επισκεπτών μας (Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) μπορεί να γίνει από τα αρνητικά σχόλια των λίγων (του Ιουνίου), αν αυτοί εντοπίσουν τα αρνητικά μη προφανή του Νομού μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες