Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Πενταμελές όργανο του Πολυτεχνείου στηρίζει την ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Σύμφωνο με την αξιοποίηση των κτιρίων Πρώην Μεραρχίας Κρητών και Πρώην Φυλακών – Στρατώνων στον λόφο Καστέλι, δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πρόκειται για 5μελές Όργανο, το οποίο εκλέγεται από την Τακτική Γενική Συνέλευση με θητεία ενός έτους.

Σε «ομόφωνο ψήφισμα» που έδωσαν στη δημοσιότητα τα 5 μέλη του Δ.Σ. αναφέρουν τα εξής:

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και ως μέλη της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί στον τοπικό τύπο τα τελευταία τριάμισι χρόνια, για την αξιοποίηση των τριών κτιρίων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, στον λόφο Καστέλι. Δημοσιεύματα τα οποία εμφανίστηκαν χρονικά μετά τη γνωστοποίηση των πρωτοβουλιών, τις οποίες το Πολυτεχνείο Κρήτης έλαβε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, με πλήρη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας το 2017, και με αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του το 2017 και το 2020. Θυμίζουμε όμως ότι μέχρι το 2017, και ενώ το ένα από τα τρία κτίρια τελούσε υπό κατάληψη ήδη από το καλοκαίρι του 2004, δεν είχε υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για την τύχη του.
Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι» στην οποία γίνεται λόγος για «μικρή ομάδα του Πολυτεχνείου που προώθησε την εκμίσθωση των κτηρίων-μνημείων», κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά ουσιαστικά υποτιμά την ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τα συλλογικά όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία με αποφάσεις και ανακοινώσεις τους είχαν ενημερωθεί αναλυτικά και είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη που θα έχει τόσο για το Ίδρυμα, όσο και για την τοπική κοινωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Αύγουστο του 2017, ενώ η απόφαση της σημερινής Διοίκησης για συνέχιση της αξιοποίησης υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο τον Ιούλιο του 2020. Υπέρ των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αξιοποίηση των κτιρίων τάχθηκε, εξ αρχής και δημόσια, από το 2017 και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, με ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης στις 22/5/2017. Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση είχε αναφερθεί στα επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη της αξιοποίησης, με άμεσους αποδέκτες τους φοιτητές του Ιδρύματος αλλά και την τοπική κοινωνία (ανάδειξη της συνοικίας Καστέλι, ανοιχτός προσπελάσιμος χώρος για τους δημότες των Χανίων και τους επισκέπτες της Πόλης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).
Σήμερα, δοθείσης της ευκαιρίας, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, επαναβεβαιώνουμε όσα αναφέρονταν στο ανωτέρω ψήφισμα, ήτοι:
• Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης στο σύνολό της.
• Kρίνουμε ότι η απόφαση των θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα ακίνητά του αποτελεί πλήρες δικαίωμα και υποχρέωσή τους.
• Tονίζουμε το καθήκον του Ιδρύματος να συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού ρόλου των ακινήτων του στο κέντρο των Χανίων.
• Eκτιμάμε ότι το παρόν σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της επιτυχούς εκπαιδευτικής/ερευνητικής πορείας του.
• Στηρίζουμε τις ενέργειες της Διοίκησης και των θεσμικών οργάνων του Πολυτεχνείου Κρήτης για προσέλκυση πόρων προς όφελος του Ιδρύματος».

5 Comments

 1. Μάλιστα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, που ΔΕΝ σεβάστηκε ούτε κατά διάνοια, την Πόλη μας και την Ιστορία της, ζητάει τώρα από τους Χανιώτες να σεβαστούν την απόφασή του σχετικά με το ξεπούλημα – εκμίσθωση Τους μόνο και μόνο για την ικανοποίηση του ΕΓΩ του. Μου φαίνεται πως έχει χαθεί το μέτρο. Πρώτο αυτό, θα έπρεπε να σεβαστεί τις αρχαιότητες Της. Αλλά μου φαίνεται ότι στο βωμό του χρήματος θυσιάζονται όλα στις μέρες μας.

 2. Το κτήριο της μεραρχιας δόθηκε στο Πολυτεχνείο για στέγαση των φοιτητών και άλλες ανάγκες λειτουργικές του ιδρύματος. Δεν είναι περιουσία του με τον τρόπο που λένε οι αξιότιμοι και σίγουρα σημαντικοί επιστήμονες του πενταμελούς οργάνου ενός ιδρύματος που τείνει να γίνει αντιπαθεστατο για πολλούς λόγους.

 3. Όταν κάποιοι με έργα δεν σε σέβονται ούτε εσένα ούτε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, είναι το ολιγότερο ΧΥΔΑΙΟ να απαιτούn σεβασμό απο εσένα στις αποφάσεις που παίρνουν εναντίον αυτού του τόπου, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ.
  ΠΟΤΕ αγόρασαν τη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία αυτοί οι πέντε ??????
  Μήπως απέκτησαν τα δικαιώματα και στο Φιρκά ?
  Τον αιγυπτιακό φάρο μήπως τον παζαρεύουν και αυτόν σε κανένα επενδυτή ?
  Τους ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ απο το κράτος για προσωρινή στέγαση του Πολυτεχνείου μέχρι την ολοκλήρωση των νέων κτηριακών εγκατάσεων,
  ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.
  ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΤΟΥΤΟΣ.
  OYTE H IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ.

 4. Το ότι υπάρχει το αυτοδιοίκητο είναι δεδομένο.Προς το παρόν τουλάχιστον.Απο εκεί κι έπειτα το γεγονός ότι επικαλειστε τις νόμιμες μεν διαδικασίες εκχώρησης δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προσβάλλετε την έννοια της ακαδημαϊκής κοινότητας δε.Αποφασισατε ότι είστε επιχειρηματίες (κακοί κιόλας, που είναι άξιο απορίας βάσει των μαθημάτων που διδασκετε) και όχι πρέσβεις των φοιτητών σας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες