Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πάσχα 2023

Φθάσαμε αισίως και φέτος στην Ανάσταση του Κυρίου με τη χώρα μας και τον κόσμο σε όχι τόσον ελπιδοφόρα κατάσταση.

Ο κόσμος εξακολουθεί να ταλανίζεται από αβεβαιότητα και τις αντιπαλότητες και τις φιλοδοξίες των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος χωρίς να θέλει κανένας από τους εμπόλεμους να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για διακοπή της αιματοχυσίας. Η Ρωσία τα ρίχνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δύση γιατί θέλουν να φέρουν την Ουκρανία στο στρατόπεδό τους παρόλο που για πολλούς λόγους έχει περισσότερες σχέσεις με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ και οι Δυτικές Δυνάμεις μαζί με την Ουκρανία κατηγορούν τη Ρωσία, από την άλλη μεριά, ότι θέλει να «απορροφήσει» την Ουκρανία. Η δε Ουκρανική κυβέρνηση ζητά βοήθεια από τις διάφορες χώρες για να συνεχίσει τον πόλεμο λέγοντας επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τον κ. Πούτιν και την κυβέρνησή του. Η τραγωδία συνεχίζεται, το ίδιο και η αιματοχυσία και οι επιδράσεις του πολέμου σε όλη την ανθρωπότητα. Ο κίνδυνος μιας γενικής ανάφλεξης πάντα υπάρχει.
Κοντά όμως στη κρίση στην Ουκρανία μια πολύ πιο σοβαρή κρίση για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια διαφαίνεται τώρα στον ορίζοντα. Η κρίση για την Ταιβάν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ταιβάν, βρίσκονται πάλι σε διαμάχη. Σ’ αυτή τη περίπτωση οι ΗΠΑ είναι ο σύμμαχος της Ταιβάν. Στην ουσία δυο υπερδυνάμεις είναι αντιμέτωπες. Ελπίζομεν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση προς το καλό επίσης της ειρήνης στο κόσμο.
Όσον αφορά στη γειτονιά μας «παράδοξα» πράγματα συμβαίνουν. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος έσπευσαν στη βοήθεια της Τουρκίας Η ελληνική κυβέρνηση πλησίασεν την τουρκικήν και μια «διπλωματία των σεισμών» ακολούθησε. Τίποτε το θετικό για το κυπριακό. Ο κ. Τατάρ και η Τουρκία συνεχίζουν την πολιτική τους για δύο κράτη.
Εν τω μεταξύ με έκπληξη μερικοί είδαν την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει Τούρκο για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας χωρίς η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της για το κυπριακό ζήτημα και συνεχίζοντας να απαγορεύει στα κυπριακά πλοία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες κ.λ.π. Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι ένας Κύπριος πολίτης ήταν εν δυνάμει υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Η εμπορική ναυτιλία της Κύπρου, από τις σημαντικότερες του κόσμου, θα έχει να αντιμετωπίσει και αυτό το νέο γεγονός. Όσον αφορά στην «άνοιξη» στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ας θυμηθούμε επίσης ότι υπάρχουν εκλογές σύντομα και στις δύο χώρες.
Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση στο κόσμο, στη γειτονιά μας και στη χώρα μας.
Καλή Ανάσταση.

Λάρνακα, 11 Απριλίου, 2023

**Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα