Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Παρουσιάστηκε η έκδοση “Εν Χανίοις 2016” από τον Δήμο Χανίων

Δέκα πέντε εξαιρετικές εργασίες περιλαμβάνονται στον φετινό 10ο κατά σειρά τόμο “Εν Χανίοις 2016”, με αρκετές από αυτές να είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλες επετείους που τιμώνται φέτος στην Κρήτη. H μία αφορά τα 150 χρόνια από τη μεγάλη αιματηρή Κρητική Επανάσταση 1866 – 69, ενώ η άλλη τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η επίσημη παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ). Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας ευχαρίστησε τους συγγραφείς και συνεργάτες του τόμου και διαβεβαίωσε ότι «το “Εν Χανίοις” θα συνεχίσει να αποτελεί μια προσεγμένη και αξιόπιστη έκδοση στον τομέα της, ενώ ευελπιστούμε ότι και ο φετινός τόμος θα έχει την απήχηση και την υποδοχή των προηγουμένων τευχών, απολαμβάνοντας την αποδοχή και εκτίμηση από όλους». Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη στη ομιλία της τόνισε ότι «το “Εν Χανίοις 2016” περιλαμβάνει νέα θεματολογία, καινούργιες ανακοινώσεις και άλλες πλευρές και πτυχές ενός μακραίωνου ιστορικού βίου, με κορυφαίες στιγμές αγώνων, προσδοκιών, θυσιών, πτώσεων, δόξας και τελικά ο τροχός της ιστορίας γυρίζει πάντα με υποκείμενο αλλά και με αντικείμενο τον άνθρωπο. Θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος με τις ανάλογες συνέπειες για τον τόπο, πτυχές της ιστορίας, ψυχαναλυτική ανάλυση μαντινάδας, λογοτεχνία, θέματα γύρω από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, γλυπτική, περιηγητές, αρχαία ιστορία, φιλελληνισμός, το τυπογραφείο του 66-69, χριστιανοί και μουσουλμάνοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σχέσεις και ενσωμάτωση, παράρτημα εικόνων, από την επανάσταση σαση 1866-69, αλλά και από τη δράση και την εποχή του Βενιζέλου».

Αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων του “Εν Χανίοις 2016” έκανε η επιμελήτρια της έκδοσης, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, η οποία μιλώντας στα “Χ.Ν.” στο περιθώριο της εκδήλωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και φέτος είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη το “Εν Χανίοις 2016” αναζητείται όχι μόνο από τον απλό κόσμο, αλλά και από αρκετά πνευματικά ιδρύματα και όχι μόνο της Κρήτης».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Γιώργος Βαρουδάκης. Να σημειωθεί ακόμα ότι στο εξώφυλλο του βιβλίου, τιμητικά παρουσιάζεται ο ζωγραφικός πίνακας του έξοχου ζωγράφου Θεοδώρου Βρυζάκη “Αρκάδι 1866”, ενώ το οπισθόφυλλο κοσμούν δύο πορτραίτα του Ελευθερίου Βενιζέλου σε εξώφυλλα ξένων εντύπων, στο “Le Pet Journal” (1916) και στο “Time” (1924).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα