Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Παρίσι 2024- Στα 10 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο συνολικός λογαριασμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι αυτή τη στιγμή κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων λίγο πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος και είναι πιθανό ο να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σήμερα (13/4) το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (Cojo) διοργανώνει τον διαγωνισμό χάρη κυρίως σε ιδιωτικά χρήματα από χορηγούς (1,24 δισεκατομμύρια), τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (1,2 δισεκατομμύρια) και τις πωλήσεις εισιτηρίων (1,4 δισεκατομμύρια). Συνολικά, ήδη 4,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για την ενοικίαση του Stade de France, για την πληρωμή των σεκιούριτι, των κρεβατιών στο Ολυμπιακό χωριό, των προσωρινών εξέδρων, ακόμη και των χορευτών για την τελετή έναρξης.
Αρχικά ο προϋπολογισμός ήταν 3,8 δισ. ευρώ, υψηλότερος από τα 3,2 δισ. του φακέλου της αίτησης.
Στα τέλη του 2022, η Cojo αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 10%, ιδιαίτερα λόγω του πληθωρισμού. Έχει ακόμα ένα μαξιλάρι σχεδόν 120 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο μπορεί να αντλήσει. Πρόσφατα ζήτησε από την περιοχή Ιλ ντε Φρανς να συνεισφέρει στη μεταφορά με λεωφορείο για διαπιστευμένους, με κόστος δέκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

Το Δημόσιο παρακολουθεί στενά προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση ελλείμματος, γιατί έχει δώσει εγγύηση τριών δισ. ευρώ.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα», διαβεβαίωσε πρόσφατα η υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουεντά-Καστερά.

Αν «οι Αγώνες χρηματοδοτούν τους Αγώνες», σύμφωνα με τη φόρμουλα των διοργανωτών, σχεδιαζόταν πάντα ότι οι υποδομές θα καλύπτονταν από δημόσιο χρήμα.
Το Ολυμπιακό χωριό που θα μετατραπεί σε κατοικίες που διατίθενται στην αγορά, η πεζογέφυρα μεταξύ του Stade de France και του Ολυμπιακού υδάτινου κέντρου, συνεισφορές στις νέες πισίνες στο Σεντ Ντενί. Μέσω της εταιρείας παράδοσης των Ολυμπιακών έργων (Solideo), σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Solideo είναι 4,4 δισ. ευρώ. Προστέθηκε στον προϋπολογισμό του Cojo, ο λογαριασμός πλησιάζει τα εννέα δισ. ευρώ στα 8,8 δισ. ευρώ. Ή δύο δισεκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί για το 2019 (6,8 δισεκατομμύρια).

Ποιο θα είναι το ακριβές κόστος της δημόσιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους των 1.900 ευρώ για τους αστυνομικούς η γενικότερα η επιβάρυνση του Δημοσίου;
Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί υπολόγισε τελικά τις δημόσιες επενδύσεις σε τρία δισ. ευρώ. «Τρία, τέσσερα, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ», ενημέρωσε πρόσφατα, αυτό θα γίνει γνωστό «μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Κι όμως δεν θα είναι από τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες , ακόμα κι αν ξεπεράσουν για λίγο τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που επιδεινώθηκαν από την υγειονομική κρίση της Covid-19 και την αναβολή τους για ένα χρόνο, κόστισαν 12 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το ιαπωνικό ελεγκτικό συνέδριο, σχεδόν διπλάσια από ό,τι στον φάκελο υποψηφιοτήτων.
Στο Λονδίνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κόστισαν μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ. Στην Αθήνα, το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πίεσαν τα ελλείμματα του ελληνικού κράτους, κόστισαν 13 δισ. ευρώ», αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι πιθανώς οι πιο ελεγχόμενοι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων» και «οι πιο νηφάλια οργανωμένοι τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2025 θα δώσει τη σχετική απάντηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα