Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό νότια της Σάμου (vid.)

Σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του λιμενικού σώματος, προέβη σήμερα τουρκική ακταιωρός, η οποία εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Σάμου προκειμένου να περισυλλέξει μία σορό, μετά την ανατροπή σκάφους με μετανάστες. Σημειώνεται ότι στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ναυτικά μίλια νότια της Σάμου είναι σε εξέλιξη από χθες έρευνες του λιμενικού σώματος υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και με τη συνδρομή της Frontex, για τον εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων μετά την ανατροπή σκάφους με μετανάστες. Έως τώρα έχουν διασωθεί συνολικά τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα) τα οποία ανέφεραν ότι επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο από κοινού με άλλα δέκα άτομα η οποία ανετράπη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα για τις έρευνες είχε δεσμευτεί φορτηγό πλοίο με ξένη σημαία το οποίο όταν εντόπισε μία σορό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, για την παραλαβή της. Η τουρκική ακταιωρός, που έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος του λιμενικού προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος του λιμενικού ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Οπως αναφέρει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της. Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης Frontex καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων. Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης Frontex, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό Frontex για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα