Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Περιφερειακό Τύπο

Διευκρινήσεις για το αν είναι υποχρέωση ή όχι της Ελλάδας με βάση τις ισχύουσες οδηγίες και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει να καταστήσει προαιρετική τη δημοσίευση των ισολογισμών στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο, ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Μαρία Σπυράκη.
Η Ευρωβουλευτής, στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το Πάσχα των Καθολικών,  ρωτά ποια είναι η συνήθης πρακτική στα κράτη μέλη της Ε.Ε., και πως θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες στους ισολογισμούς των εταιριών εάν οι ισολογισμοί δεν δημοσιεύονται και στον έντυπο Περιφερειακό Τύπο αν δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ευρωβουλευτού έχει ως εξής:
spiraki«Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014 διασφαλίζει τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και του δημοσίου ελέγχου.
Με σχέδιο νόμου σχετικά με την ‘’Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών’’ που κατέθεσε  την 1η Μαρτίου 2016 η ελληνική Κυβέρνηση για δημόσια διαβούλευση, καθίσταται πλέον δυνητική η ενδεχόμενη δημοσίευση συμβάσεων παραχώρησης σε ηλεκτρονικά ή έντυπα Μ.Μ.Ε. και επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε αναθέτουσας αρχής.
- Δεδομένου ότι η διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών προβλέπεται ξεκάθαρα και από το πνεύμα της Οδηγίας 014/23/Ε.Ε. σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης, ενώ και οι γενικές αρχές περί δημοσίων συμβάσεων της Ε.Ε., ευνοούν την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα σε όλα τα στάδια κατάρτισης των συμβάσεων παραχώρησης.
- Δεδομένου ότι όλοι οι πολίτες έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν πως διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η εκάστοτε τοπική, περιφερειακή ή κεντρική εξουσία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Ενισχύουν οι εν λόγω δημοσιεύσεις στον έντυπο περιφερειακό τύπο τη διασφάλιση της διαφάνειας στις κρατικές προκηρύξεις διαγωνισμών; Ποια είναι η συνήθης πρακτική στα κράτη μέλη της Ε.Ε.;
-Υποχρεούται η ελληνική Κυβέρνηση να καταστήσει δυνητική τη δημοσίευση με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και εάν αυτό συμβεί πως θα διασφαλισθεί ο δημόσιος έλεγχος από τους μη έχοντες πρόσβαση στο διαδίκτυο;»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα