Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Παρεμβάσεις για Β.Ο.Α.Κ. και Κερίτη από τον Μανούσο Βολουδάκη

Παρεμβάσεις για το έργο της νέας γέφυρας Κερίτη αλλά και τη νέα χάραξη του Β.Ο.Α.Κ., έκανε χθες ο Μανούσος Βολουδάκης. Για τη νέα γέφυρα του Κερίτη σημειώνει ότι έχει καθυστερήσει η νέα γέφυρα και εξηγεί ότι προσπάθησε χθες «να κερδηθεί χρόνος στα επόμενα στάδια: Σε τηλεδιάσκεψη που είχα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζήτησα να γίνει προσυνεννόηση των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. με το μελετητή της γέφυρας, ώστε η μελέτη να ολοκληρωθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις της “Αρχαιολογίας” (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων). Θα αποφευχθεί έτσι η καθυστέρηση της συνήθους διαδικασίας, όπου πρώτα εκπονείται η μελέτη, μετά υποβάλλεται ολόκληρη για έγκριση και αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα επιστρέφει στο μελετητή για τροποποίηση, επανυποβολή κλπ.».

Ο κ. Βολουδάκης σημειώνει ότι το πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση του το επεσήμανε πρόσφατα ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Θυμίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εμπλέκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων λόγω της εγγύτητας της νέας γέφυρας με την παλιά που θα αναστηλωθεί. Ο ίδιος τονίζει ότι «η Υπουργός δέχθηκε και ζήτησε ήδη συνεργασία επ’ αυτού με το Υπουργείο Υποδομών. Μίλησα ο ίδιος και με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη για το θέμα. Πιστεύω ότι διασφαλίζεται έτσι ότι τουλάχιστον δε θα έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις». Ο Β.Ο.Α.Κ. Ακόμα ο κ. Βολουδάκης αναφέρει ότι έθεσε την Υπουργό «το ίδιο ζήτημα και για τη μελέτη της νέας χάραξης του Β.Ο.Α.Κ. Ζήτησα συγκεκριμένα να διασφαλισθεί ότι οι εγκρίσεις από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα χάραξη θα δοθούν με διαδικασίες κατεπείγοντος, με τη δημιουργία μιας task force εντός του Υπουργείου η οποία θα αναλάβει ειδικά τα ζητήματα αρμοδιότητος ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με το ΒΟΑΚ. H Yπουργός με διαβεβαίωσε ότι στη διαδικασία των εγκρίσεων των μελετών του ΒΟΑΚ δε θα υπάρξει καμμία καθυστέρηση».

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ακόμα ο κ. Βολουδάκης αναφέρει ότι συζήτησαν επίσης το ζήτημα ενδεχόμενης παραχώρησης χώρου κυριότητος του Υπουργείου Πολιτισμού στα Χανιά για τη στέγαση της συλλογής του Πολεμικού Μουσείου. Στο μέρος αυτό της τηλεδιασκέψεως συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Τάσος Λιάσκος. Ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Τάσος Λιάσκος ζήτησε να εξετασθεί ως προσωρινή έστω λύση η παραχώρηση στο Μουσείο των Ενετικών Στρατώνων που βρίσκονται μέσα στο Φιρκά. (Προσωρινή μέχρι την υλοποίηση μιας από τις άλλες εναλλακτικές που συζητούνται με το Δήμο Χανίων). Η Υπουργός το δέχθηκε επί της αρχής και υπό την προϋπόθεση της συνεννόησης με την τοπική Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγεται ο Φιρκάς. Το αν οι Στρατώνες του Φιρκά είναι τεχνικά εφικτό να λειτουργήσουν προσωρινά έστω ως Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, θα αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ Πολεμικού Μουσείου – Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα