Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρελειπόμενα του ταξιδίου

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν στραμμένο στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και την επόμενη έκανε ομιλία στο Kογκρέσο ενώπιον πολιτικών παραγόντων, βουλευτών και μελών της Γερουσίας. Καλό το κλίμα, φιλική ατμόσφαιρα, αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα αδιευκρίνιστα. Τα κέρδη, αν υπάρξουν, θα φανούν αργότερα.

Εστίασε στην ομιλία του στους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του Κοινοβουλίου, να λάβουν υπόψη τους την παραβατικότητα των γειτόνων μας. Περιεστράφη γύρω από τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και όχι του Ερντογάν, έστειλε δε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρέπει, να γίνει ανεκτό από τη διεθνή κοινότητα, να παραβιάζεται το διεθνές δίκιο. Επιχείρησε να αναφερθεί στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όταν έκανε λόγο στα του Μεσολογγίου, παρομοίωσε το φαινόμενο με την πολιορκία της Μαριούπολης. Κι ενώ ανέφερε κατά κόρον τους Ρώσους ως επιτιθέμενους, απέφυγε να πει, ποιοι ήσαν η πολιορκητές του Μεσολογγίου και ποιοι κατέσφαξαν γυναίκες και παιδιά. Δεν μίλησε, από πού προέρχονται οι απειλές, ούτε έγινε νύξη για το cassus belli. Οι πολιτικοί αναλυτές λέγανε, ότι για λόγους επικοινωνιακούς δεν ανέφερε τους Τούρκους, γιατί έτσι θα πέρναγε τις θέσεις μας καλύτερα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Επισήμανε, πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεχθεί, ότι δεν επιτρέπεται να παραβιάζει μία χώρα τα σύνορα μιας άλλης, η να την απειλεί με πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού. Αναφέρθηκε στην εισβολή το ’74 στην Κύπρο, δίχως να πει ποιος ήταν ο εισβολέας, ούτε ποιος συνεχίζει, να κατέχει το 40% της κυπριακής Δημοκρατίας.
Ομιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε για τις υπέρπτησης, χωρίς να ονομάσει ποιας χώρας τα Α/Φ Κάνουν “κόσκινο” τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οι υπέρπτησεις αποτελούν το λιγότερο των απειλών, που προκαλούν οι Τούρκοι. Το σημαντικότερο είναι ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας, ανεξάρτητα αν τον έδειξε στον Μπάιντεν, που διχοτομεί το Αιγαίο.

Το πασίγνωστο που δεν αναφέρθηκε είναι, ότι ο Ερντογάν ανέθεσε σε επιφανή Τούρκο διπλωμάτη, να επιδώσει στον ΟΗΕ επίσημο έγγραφο του τουρκικού κράτος, για να μάθει όλος ο κόσμος, ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως περισσότερα από 150 νησιά μεγάλου μεγέθους, μικρότερα και βραχονησίδες και ότι αυτά στερούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σαν νά ’λεγαν, έθνη όλου του κόσμου μάθετε, ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως νησιά του Αιγαίου και κόπτεται για την αποστρατικοποίηση τους και να φύγουν εκεί τα πυραυλικά και αντιεροπορικά συστήματα. Μια προγενέστερη αναφορά του κυρίου πρωθυπουργού, ότι πρόκειται περί πεπαλαιωμένου υλικού δημιουργεί προβληματισμούς και διλήμματα.
Είναι κατανοητό, να μην αναφέρει ο κύριος πρωθυπουργός το όνομα της γείτονος. Ποια η σκοπιμότητα της έμμεσης μνείας; Έπρεπε να είναι ξεκάθαρος και σαφής. Ήταν ευκαιρία καταδικάζοντας τον αναθεωρητισμό του Πούτιν, να το κάνει και για τον Ερντογάν, που συνεχίζει να επαναλαμβάνει το casus belli. Δεν γνωρίζουμε γιατί υστέρησε.
Η ομιλία ήταν προεπιλεγμένη. Ό,τι του έγραψαν, το ανέγνωσε. Ποιοι ήσαν αυτοί; Θα εξυπηρετήσει τη χώρα η τακτική τους; Άγνωστο!

Το φλέγον θέμα των ελληνοτουρκικών δεν αναπτύχθηκε, όπως περίμενα ελληνικός λαός, να ακούσει. Έκανε έμμέσες αναφορές χάνοντας την ευκαιρία, να μάθει ο κόσμος τις παραδοξολογίες του Ερντογάν και τα παζάρια, που έκανε για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να πάρει μία σειρά ανταλλαγμάτων, όπως την αναβάθμιση των F-16, εξελιγμένη τεχνογνωσία για μη επανδρωμένα Α/Φ και drones απ’’ τη Σουηδία κα άλλα από… αλλού. Και ο νοών νοείτω!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα