Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Διασυλλογικό πρωτάθλημα Δυτικής κρήτης<12

Η τελική βαθμολογία του διασυλλογικού πρωταθλήματος <12 είχε ως ακολούθως: 1.ΟΑΧ1 10β. 2.ΣΑΧ1 7β. 3.Α.Ο.Κύδων 6β. 4.ΑΠΟ Μίκης Θεοδωράκης2 6β. 5.ΑΠΟ Μίκης Θεοδωράκης1 6β. 6.ΟΑΧ2 5β. 7.ΣΑΧ2 4β. 8.ΟΦΣΧ1 4β. 9.ΟΦΣΧ2 10. Α.Ο.Κύδων2
Norway Chess
Ο Νακαμούρα ανέβηκε στη δεύτερη θέση των ΕΛΟ των κορυφαίων του κόσμου

Ο Νακαμούρα παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας του τουρνουά Norway Chess που διεξάγεται στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας μετά την νίκη του επί του παγκόσμιου πρωταθλητή Ντιγκ Λιρέν. Ο Κάρλσεν νικώντας τον Φιρούτζα τον ακολουθεί στη βαθμολογία, στην οποία πλασαρίστηκε τρίτος ο ινδός Πραγκναναντχάα νικώντας τον Φαμπιάνο Καρουάνα. Με την νίκη του ο Νακαμούρα ξεπέρασε το φράγμα των 2800 (2802) στο ΕΛΟ ξεπερνώντας τον Καρουάνα. Ο πέντε φορές πρωταθλητής των ΗΠΑ είχε ξεπεράσει το 2800 τον Ιούνιο του 2015 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους(με μέγιστη βαθμολογία το 2818 και έκτοτε δεν είχα ξεπεράσει το φράγμα των 2800.
Στον τελευταίο αγώνα του κέρδισε τον Λιρέν ο οποίος υπέστη την τρίτη συνεχόμενη ήττα του χάνοντας 13,6 πόντους, κάτι που τον αφήνει αυτή τη στιγμή στη 13η θέση των ΕΛΟ της παγκόσμιας κατάταξης.
Στον 6ο γύρο, ο Κινέζος GM έχει το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει τον Carlsen με τα μαύρα, ενώ ο αρχηγός Nakamura θα παίξει τον Caruana με τα λευκά κομμάτια — στην προηγούμενη αναμέτρησή τους με αυτή τη χρωματική διαμόρφωση, στον 8ο γύρο του Candidate Tournament , ο Nakamura νίκησε πειστικά τον συμπατριώτη του σε αυτό που ήταν η πέμπτη συνεχόμενη κλασική νίκη του με το λευκό στο ρεκόρ τους.
Το τουρνουά έχει χρηματικά έπαθλα 217.000 ευρώ και το βραβείο της 1ης θέσης είναι 65.000 ευρώ. Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου είχε ως ακολούθως (η νίκη παίρνει 3β. η ισοπαλία 1β. και νίκη στον Αρμαγεδώνα 1,5β.): 1.Χικάρου Νακαμούρα (ΗΠΑ 2794) 10β. 2.Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία 2830) 9β. 3.Ρ. Πραγκναναντχάα (Ινδία 2747) 8,5β. 4.Αλιρέζα Φιρούτζα (Γαλλία 2737) 6,5β. 5.Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ 2805) 5β. 6.Ντιγκ Λιρέν (Κίνα 2762) 2,5β.
Στο αντίστοιχο τουρνουά γυναικών που διεξάγεται παράλληλα προηγείται η ινδή Ραμεσαμπού Βαϊσάλι με 10β. και ακολουθούν 2.Άννα Μούζιτσιουκ (Ουκρανία) 9β. 3.Τζου Γουεντζούν (Κίνα) 7,5β. 4. Λέι Τιγκτζίε (Κίνα) 6β. 5.Χούμπι Κόνερου (Ινδία) 4β. 6.Πία Κράμλινγκ (Σουηδία) 3β.

Πρωτάθλημα Πολωνίας

Ένα ανδρόγυνο, ο Ράντοσλαου Βότζταζεκ και η Αλίνα Κασλίσκαγια κέρδισαν αντίστοιχα το όπεν και το πρωτάθλημα γυναικών της Πολωνίας. Ο Βότζταζεκ κέρδισε τον 6ο του τίτλο και απέχει ένα για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Σμιτ Βλοντζίμερ που έχει κερδίσει 7 τίτλους. Από την άλλη το τίτλος της Κασλίσκαγια ήταν ο πρώτος της.
Στην κατηγορία όπεν ο Ράντοσλαου Βότζταζεκ (2671) κέρδισε με 7β. Δεύτερος ήταν ο Γιάσεκ Τόμσζακ (2584) και τρίτος ο Ματέους Μπαρτέλ (2645) με 5,5β. αμφότεροι. Στις γυναίκες ήταν πρώτη η Αλίνα Κασλίνσκαγια (2468) με 7β. όσους και η δεύτερη Αλεξάνδρα Μαλτσέβσκαγια (2392) και τρίτη η Μόνικα Σόσκο (2431) με 6,5β. το έπαθλο της πρώτης θέσης σε όπεν και γυναίκες ήταν 6.350 ευρώ.

…μικρά μυστικά

Συνεχίζουμε σήμερα τις απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται από νέους σκακιστές και παραθέτουμε ακόμη μικρές συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν το παιχνίδι μας.

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε τη δομή των πιονιών του αντιπάλου μας;
Ο γκρανμετρ Μπόρις Άλτερμαν μας λέει γι’ αυτό

– Ο Νίμτσοβιτς μας δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα επίθεσης εναντίον των πιονιών του αντιπάλου στο βιβλίο του ¨Το σύστημα μου¨ όπου συγκεκριμένα αναφέρει…
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σπάσετε τη δομή των πιονιών του αντιπάλου ανάλογα με τη θέση που υπάρχει στη σκακιέρα. Βασικά προσπαθούμε να σπάσουμε τη δομή των πιονιών κτυπώντας τη «βάση» τους. Λόγου χάρη στη Γαλλική παρτίδα παίζουμε τη βαριάντα 1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.ε5. Εδώ ο μαύρος προσπαθεί αμέσως να καταστρέψει το κέντρο του αντιπάλου του παίζοντας 3…γ5
-Γιατί στην Αγγλική παρτίδα το παιχνίδι είναι στρατηγικό ενώ στη Σικελική τόσο επιθετικό; Τα ανοίγματα διαφέρουν μόνο μία κίνηση στην ουσία.
Η γκρανμετρ Σοφία Πόλγκαρ απαντά στην ερώτηση αυτή.
«Καμιά φορά ένα μόλις τέμπο στο σκάκι μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στη Σικελική και την αγγλική παρτίδα είναι ότι με τα μαύρα απλά προσπαθείς να ισοφαρίσεις το άνοιγμα. Αν είσαι όμως λευκός πρέπει να διατηρήσεις και να μεγαλώσεις το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Για να το κάνεις αυτό στη Σικελική οφείλεις να ακολουθήσεις οξείες βαριάντες».

-Πόσα σκακιστικά βιβλία για ανοίγματα υπάρχουν; Τι βιβλία διαβάζουν οι γκρανμετρ στην προετοιμασία τους;
Η Σοφία Πόλγκαρ απαντά στις ερωτήσεις αυτές.
«Τα περισσότερα σκακιστικά βιβλία έχουν γραφτεί τα τελευταία 30 χρόνια και είναι πάρα πολλά. Οι γκρανμετρ παλιότερα διάβαζαν το Ινφορματόρ για να ανανεώσουν το ρεπερτόριο τους. Σήμερα όμως το κύριο εργαλείο τους είναι ο σκακιστικός υπολογιστής. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ινφορματόρ είναι ότι εκεί μπορούμε να βρούμε τις παρτίδες των καλών σκακιστών αναλυμένες από τους ίδιους και μπορούμε να καταλάβουμε έτσι τον τρόπο σκέψης τους».

-Πως θα βρούμε ποιο άνοιγμα μας ταιριάζει καλύτερα ;
Ο γκρανμετρ Μπόρις Άλτερμαν μας λέει γι’ αυτό
«Η επιλογή του ανοίγματος που σας ταιριάζει εξαρτάται από τον χαρακτήρα σας. Αν είστε μεθοδικός και στρατηγικός παίκτης επιλέξτε ένα άνοιγμα όπως η Ράι Λόπεζ, η Κάρο-Καν και σαν λευκός ξεκινήστε με πρώτη κίνηση το δ4. Αν όμως είστε χαρακτήρας επιθετικός και ζείτε ριψοκίνδυνα ξεκινήστε το άνοιγμά σας με ε4 και χρησιμοποιήστε την σικελική και με τα δύο χρώματα.

-Όταν παίζουμε εναντίον ενός καλύτερου αντιπάλου σε ένα τουρνουά και δεν γνωρίζουμε καλά το άνοιγμα που παίζει, νοιώθουμε ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό;
Ο γκρανμετρ Βάλερι Τσατουριάν μας λέει για την ερώτηση αυτή.
« Προσπαθήστε να απλοποιήσετε τη θέση κάνοντας αλλαγές κομματιών. Δεν έχει νόημα να προετοιμαστείτε στο άνοιγμα του αντιπάλου σας στη διάρκεια ενός τουρνουά. Το ρεπερτόριό μας στα ανοίγματα το προετοιμάζουμε στο σπίτι μας όταν προπονούμεθα με τη βοήθεια των βιβλίων μας ή του σκακιστικού προγράμματος στον υπολογιστή μας. Στη διάρκεια του τουρνουά πρέπει να θυμόμαστε τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούμε στο άνοιγμα. 1. Να αναπτύσσουμε γρήγορα τα κομμάτια μας. 2.Να ελέγχουμε το κέντρο και 3. Να βάλουμε τον Βασιλιά μας σε ασφαλές σημείο».

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Διδάσκει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .

Μαθήματα στο Ακρωτήρι

Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα